tyomarkkinat_laaja.jpg
Tiedote

Teknologiateollisuus haluaa välttää uudet kikyt – työmarkkinaratkaisulla huolehdittava kustannuskilpailukyvystä

Teknologiateollisuuden sopimusaloilla ei päästy vielä torstaina neuvottelutulokseen uusista työehtosopimuksista. Alan sopimukset päättyvät lokakuun lopussa lukuun ottamatta yhtä toimihenkilösopimusta. Teknologiateollisuus toivoo neuvottelujen jatkuvan viivytyksettä myös sopimuksettoman tilan alkaessa.

– Pisimmälle edettiin Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisissä neuvotteluissa, mutta ratkaisuun saakka ei valitettavasti vielä edetty. Päänavauksen syntyminen jäi kiinni ennen muuta siitä, millainen kustannusvaikutus ratkaisulla voi olla heikkenevässä taloustilanteessa, sanoo Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Helle.

Helle toivoo, että osapuolet jatkavat pikimmiten neuvotteluja ja hakevat aktiivisesti ratkaisuja. Neuvottelujen käyminen sopimuksettomassa tilassa ei ole mitenkään tavatonta. Teollisuusliiton kanssa on jo keskusteltu, että neuvotteluja jatketaan lähipäivinä.  

– Työehtosopimuksen kustannusvaikutus muodostuu palkkaratkaisusta sekä työajasta ja muista ns. tekstikysymyksistä. Työnantajapuoli on hakenut aktiivisesti ratkaisuvaihtoehtoja. Kokonaisuuden tulee olla sellainen, että yritykset voivat pärjätä kilpailussa, vaikka talous jarruttaa ja tilauksista käydään entistä kovempaa kisaa, Helle sanoo.

­Uudet kikyt vältetään kustannuskilpailukyvyllä

– Teknologiateollisuus ei halua joutua enää tilanteeseen, jossa tarvitsemme jälleen uuden kikyn. Haluamme huolehtia kustannuskilpailukyvystä niin, että yritykset pärjäävät ja voivat työllistää. Jos sopimukset ovat liian kalliita, ajaudumme ennen pitkää siihen, että tarvitaan kipeitä korjausliikkeitä. Tämän haluamme välttää, Helle painottaa.

Suomen Pankin mukaan Suomen kustannuskilpailukyky on parantunut viime vuosina, mutta takamatkaa kilpailijoihin on yhä.

Helle muistuttaa, että työmarkkinaratkaisut ovat työllisyyden kannalta avainasemassa. Talouden kasvu hiipuu, ja yritysten toimintaympäristö on epävarma. Tässä tilanteessa on ensisijaista saavuttaa sopimuskokonaisuus, joka parantaa yritysten kustannuskilpailukykyä. Tällaiset ratkaisut turvaavat parhaalla mahdollisella tavalla myös työpaikkoja ja palkansaajien ostovoimaa.

– Teknologiateollisuudessa noin kaksi kolmasosaa alan teollisilla toimialoilla toimivista yrityksistä kertoo jo uusien tilausten vähentyneen. Myös tarjouspyyntöjen määrä on supistunut tuntuvasti.  Jos työmarkkinoilla tehdään virheitä, se näkyy nopeasti heikkenevänä työllisyytenä, Helle sanoo.

Teknologiateollisuuden tavoitteena on, että työmarkkinaratkaisut saadaan aikaan mahdollisimman nopeasti. Yritysten toimintaympäristö on epävarma, ja työmarkkinoilla tarvitaan vakautta ja työrauhaa.

Lisätiedot:
Työmarkkinajohtaja Minna Helle, puh. 050 341 4884