Manufacturing
Artikkeli

Valmistavaa teollisuutta tarjolla palveluna

Wed, 01/15/2020 - 13:00
Combi Works Oy:n kehittämässä Factory as a Service -konseptissa teollista tuotantoa voidaan tilata joustavasti ja tarpeen mukaan.

Combi Worksin Factory as a Service (FaaS) -palvelu mahdollistaa joustavan ja skaalautuvan teollisen tuotannon, joka tapahtuu jollakin yrityksen lukuisista yhteistyötehtaista. Näin asiakas välttää omaan tehtaaseen liittyvät investointiriskit ja tuotanto voidaan tarvittaessa sijoittaa myös lähelle markkinoita.

Yhtiön toimitusjohtajan ja perustajan Edward Blomstedtin mukaan Combi Worksin toiminta-ajatuksena on vastata asiakkaan kaikkiin tuotantotarpeisiin.

– Asiakas voi pienentää toimittajiensa määrää ja tehostaa toimintaansa. Resursseja vapautuu omaan kasvuun ja tuotekehitykseen, Blomstedt kertoo.

Edward Blomstedt

Edward Blomstedt

Combi Worksin tuotannossa käyttämiä prosesseja ovat muun muassa valaminen, takominen, hitsaaminen, ruiskuvalu ja koneistus – käytettyjä materiaaleja taas rauta, seosteräs, alumiini, kumi, muovi ja polykarbonaatti.

Järjestelmä hyödyntää tehottomien markkinoiden tarjoamat mahdollisuudet tuotannossa ja kapasiteetissa, eli markkinoiden heilahtelu ei ole uhka, vaan mahdollisuus. Yritys ei kuitenkaan keskity yksittäisen komponentin halvimpaan hintaan vaan kokonaiskustannuksiin.

Yrityksen tarjoamat tehdaspalvelut kattavat tällä hetkellä lukuisia tuotesegmenttejä, maita ja maantieteellisiä sijainteja. Combi Works voi esimerkiksi rakentaa asiakkaalleen koko tuotantoketjun Kiinaan. Näin suomalainen yritys voi kilpailla paikallisesti Kiinassa ilman omia tuotannollisia investointeja. 

Teollisuuden Airbnb

Combi Works on myös kehittänyt teollista tuotantoa palveluna tarjoavan internet-alustan nimeltä AirFaas, jonka yritykset voivat ottaa käyttöön ilman investointeja omiin järjestelmiin. Blomstedt kuvaa AirFaasia teollisuuden Airbnb:ksi, jonka kautta yritykset voivat hallinnoida koko asiakas- ja toimittajaverkostoaan: valmistuttaa teollisia komponenttejaan ja myydä niitä.

AirFaas on myös laatujärjestelmä, jossa yritykset hoitavat laatupoikkeamiin liittyvät prosessit tehokkaasti ja digitaalisesti ilman, että tieto häviää. 

Lisäksi palvelun kautta voidaan hoitaa kustannuslaskenta ja logistiikka. Yritykset voivat niin ikään löytää uusia bisnes- ja yhteistyömahdollisuuksia.

– Kannustamme yrityksiä yhteistyöhön. Yritämme tuoda startup- ja digimaailmasta tuttua verkostoitumista ja yhdessä tekemisen kulttuuria myös perinteisiin valmistavan teollisuuden yrityksiin, Blomstedt kertoo.

Joustava tuotanto ja pienemmät kiinteät kustannukset vapauttavat resursseja yrityskumppaneiden ja asiakkaiden tapaamisiin, myyntiin ja innovointiin.

 

Teksti: Antton Lounasheimo
Kuvat: Combi Works Oy

Teksti on mukana Teknologiateollisuuden tammikuun uutiskirjeessä