henkilöstöä ja muistilappuja seinällä
Uutinen

Pk-yrityksille työkalu osaamisen johtamiseen

Osaaminen on yrityksille ykkösjuttu. Kyse on – ei enempää eikä vähempää kuin − yrityksen kilpailukyvyn varmistamisesta ja asiakaslupauksen täyttämisestä, sanoo projektipäällikkö Paula Varpomaa Teknologiateollisuus ry:stä.

Teknologiateollisuus ja Ammattiliitto Pro ovat laittaneet oman kortensa kekoon, jotta osaamisen johtamisesta tulisi yrityksissä arkipäivää. Liitot ovat laatineet erityisesti pk-yrityksiä varten työkalun, joka auttaa osaamisen systemaattisessa kehittämisessä.

− Yritystoiminta nojaa henkilöstön osaamiseen.  Osaaminen lisää tuottavuutta ja mahdollistaa uudet liiketoiminnot. Yrityksen uudistumiskyky paranee kaiken kaikkiaan, kun satsaukset osaamiseen lisäävät henkilöstön hyvinvointia ja työmotivaatiota, Varpomaa tähdentää.

Työkalu on yleispätevä.

Liittojen valmistelema työkalu on yleispätevä, ja sitä voidaan soveltaa koko henkilöstön kehittämiseen toimialasta ja henkilöstöryhmästä riippumatta. Myös Työterveyslaitos on ottamassa sen omaan työkalupakkiinsa.

Varpomaan mukaan yrityksissä on havahduttu yhä enemmän siihen, että osaamisen kehittäminen vaatii jatkuvaa johtamista ja asiaan paneutumista. Kaikki lähtee siitä, että yrityksen johdolla on käsitys yrityksen tulevaisuudesta ja sen tuomista haasteista. Kun tämä on selvää, edetään askel askeleelta henkilökohtaisiin osaamissuunnitelmiin.

− Maailma muuttuu nopeasti, ja kaikilla yrityksillä on kasvava tarve jatkuvaan oppimiseen. Esimerkiksi tuottavuuden kehittäminen edellyttää usein digiloikkia, eikä vanhalla osaamisella kerta kaikkiaan pärjää. Myös ihmisten toimenkuvia joudutaan muuttamaan. Teknologiateollisuuden ja Pron valmistelema työkalu auttaa tämän laajan kokonaisuuden hallitsemisessa, Varpomaa sanoo.

Osaamisen johtamisen viisi porrasta

Osaamisen johtamisen työkalu on viisiportainen. Se sisältää seuraavat päävaiheet:

1) Yrityksen johto määrittää osaamistarpeet tulevaisuuden tavoitteiden perusteella

2) Luodaan / päivitetään osaamispuu

3) Määritetään osaamistarpeet yksiköittäin

4) Arvioidaan henkilökohtaiset osaamistarpeet ja laaditaan kehityssuunnitelma

5) Laaditaan yrityksen osaamisen kehittämissuunnitelma pohjautuen henkilökohtaisiin suunnitelmiin

− Kannustan kaikkia yrityksiä osaamisen systemaattiseen kehittämiseen. Työkalu tarjoaa arvokkaita ja käytännönläheisiä neuvoja johtamiseen ja osaamistarpeiden analysointiin. Kannattaa tutustua ja hyödyntää, Varpomaa sanoo.

Työkalu sisältää myös valmiit lomakkeet ja esimerkit sekä ohjeet työkalun hyödyntämiseksi. Työkalu löytyy täältä.

Lisätiedot:
Projektipäällikkö Paula Varpomaa, puh. 040 152 5778