tekoäly
Uutinen

Vuoden 2021 teknologiajohtajiksi UPM:n Jyrki Ovaska ja Supermetricsin Duleepa Wijayawardhana — vuoden innovaatioprofessoriksi Aalto-yliopiston ja VTT:n Mikko Möttönen

Suomalaisista teknologiavaikuttajista koostuva tuomaristo valitsi vuoden 2021 teknologiajohtajiksi UPM:n Jyrki Ovaskan (EVP, CTO) ja Supermetricsin Duleepa Wijayawardhanan (CTO). Uutena tunnustuksena jaettiin myös vuoden 2021 innovaatioprofessorin palkinto, joka myönnettiin Aaltoyliopiston ja VTT:n professori Mikko Möttöselle.

Vuoden teknologiajohtajan tunnustuspalkinnon jakavat yhteistyössä Business Finland, Teknologiateollisuus ja innovaatiokonsulttiyhtiö Spinverse, tavoitteenaan kasvattaa teknologiajohtajien ja nyt myös yritysmaailman kanssa työskentelevien professorien tekemän työn arvostusta Suomen kilpailukyvyn edistämisessä. Tunnustuspalkinnot julkistettiin ja jaettiin 16.2.2021 järjestetyssä CTO Forumissa, jossa tämän vuoden teemana oli kestävä ja digitaalinen kasvu.

Tuomariston puheenjohtaja, Teknologiateollisuuden Jaakko Hirvola, totesi seuraavaa: ”Sarjansa voittaneissa innovaatioprofessorissa ja teknologiajohtajissa henkilöityy teollisuuden ja palvelujen vahva digivihreä kehitys, jonka mahdollistavat rohkeat TKI-investoinnit, pitkäjänteinen kehitystyö, osaaminen ja teollisuutta tukeva huippututkimus. Kun toimintaympäristö on kilpailukykyinen ja investointeihin kannustava, yritykset investoivat ja kasvavat rohkeasti.”

UPM tähtää kestävään tulevaisuuteen innovaatioiden voimin

Suurten yritysten sarjassa vuoden teknologiajohtajaksi nimitettiin Jyrki Ovaska, jolla on takanaan yli 30 vuotta metsäteollisuudessa. Hän on toiminut UPM-metsäteollisuusyhtiön teknologiajohtajana vuodesta 2013. Ovaskan asema on ollut keskeinen yrityksen muuttuessa perinteisestä paperiyhtiöstä innovatiiviseksi toimijaksi, ja hän on ollut vahvasti mukana UPM:n kehittäessä täysin uusia metsäbiomassaan perustuvia investointeja ja tutkimushankkeita. Ovaska on toiminut useissa keskeisissä positioissa UPM:n paperiliiketoiminnassa, ja nykyisissä tehtävissään teknologiajohtajana Ovaska vastaa tuotekehityksestä, IPR:stä, investointitoiminnoista sekä innovaatioiden ja digitaalisen kehityksen johtamisesta.

Ovaskan luettelo konkreettisista esimerkeistä viimeisten 5-10 vuoden ajalta on erittäin vaikuttava. Listalla ovat muun muassa biopolttoaineiden tuotannon aloittaminen Lappeenrannassa vuonna 2015 sekä monet uudet asiakastuotteet, joissa hyödynnetään nykyisiä raaka-aineita ja sivutuotevirtoja innovatiivisella tavalla. Ovaskan ja UPM:n saavutuksia on myös uusi biojalostamokonsepti, joka tuottaa uusiutuvia biokemikaaleja 550 miljoonan euron investoinnin avulla. Ovaskalla on ollut myös useita luottamustehtäviä yhteiskunnallisesti merkittävissä yhteisöissä, kuten EuroGraph, AmCham Finland ja CLIC Innovation. Ovaska oli mukana Tutkimus- ja innovaationeuvostossa sen asettaessa Suomelle tavoitteeksi investoida 4 prosenttia bkt:stä tuotekehitykseen vuonna 2030.

”Valinta ilahduttaa ja vetää nöyrän kiitolliseksi. Se on myös tunnustus UPM:n vahvalle uudistumiselle uuden ajan metsäteollisuusyhtiöksi. Innovaatiotoiminta ei ole itseisarvoista, vaan loppupeleissä tulokset ratkaisevat. Onnistunut kaupallistaminen, skaalaus ja kannattavan kasvun liiketoiminta ovat hyviä mittareita. Julkisuudessa puhutaan T&K-toimintaan käytetyistä panostuksista, mutta liian vähän siitä, mitä innovaatiorahalla saadaan aikaiseksi ja miten se kytkeytyy yhtiön arvontuottoon. Avainsanoja ovat vaikuttavuus ja relevanssi”, korostaa Jyrki Ovaska.

Supermetrics on Suomen lupaavimpia startupeja

Pk-yritysten sarjassa vuoden teknologiajohtajaksi nimitettiin Duleepa Wijayawardhana. Kanadasta Suomeen muuttanut Duleepa aloitti Supermetricsin CTO:na vuonna 2017, kun yhtiössä työskenteli kymmenisen henkilöä ja liikevaihto oli miljoonan luokkaa. Kolmisen vuotta myöhemmin yrityksessä on 140 henkilöä ja vuoden 2019 liikevaihto oli yli 13 miljoonaa. Duleepalla on ollut valtava vaikutus yhtiön kasvuun hänen kehittäessään ja laajentaessaan Supermetricsin tuotevalikoimaa ja tuotekehitystiimiä palvelemaan suurta ja jatkuvasti kasvavaa kansainvälisten asiakkaiden määrää ja heidän tietojensa analysointitarpeita. Supermetricsin kehittämät työkalut auttavat yrityksiä seuraamaan eri digitaalisilla alustoilla tapahtuvaa markkinointia.

Kansainvälisiä sijoittajia keräävällä ja huimasti kasvavalla Supermetricsillä on yli 14 000 asiakasta ympäri maailmaa. Asiakkaisiin lukeutuvat muun muassa Canon, Dyson, Pfizer ja Nestlé. Supermetrics saikin työstään Suomen tasavallan presidentin myöntämän kansainvälistymispalkinnon vuonna 2020.

Suomeen tarvitaan kipeästi ulkomaalaisia huippuosaajia. Duleepa edustaa tätä ryhmää, jonka toivotaan kasvavan tulevaisuudessa. ”On suuri kunnia edustaa Supermetricsin lahjakkaita kehittäjiä ja muuta tiimiä, joiden kovan työn ansiosta saan vastaanottaa tämän palkinnon. Yli 20 eri kansallisuudesta koostuva tiimimme on minulle valtava ylpeydenaihe ja on ollut upeaa seurata sekä työntekijöiden että yrityksen nopeaa kasvua viimeisen neljän vuoden ajan. Parasta on, että olemme vasta matkamme alussa ja toivomme jatkossakin olevamme positiivinen voima Suomen ja maailman teknologiakentässä”, Duleepa Wijayawardhana sanoo.

Vuoden innovaatioprofessori 2021: Kvanttiteknologian huipulla

Uudistuneen CTO Forumin ensimmäiseksi vuoden 2021 innovaatioprofessoriksi nimettiin Aalto-yliopiston ja VTT:n professori Mikko Möttönen. Möttönen on yksi maailman johtavista kvantti-informaation tutkijoista, joka on tehnyt merkittävää työtä sekä kvanttifysiikan teoreettisessa että kokeellisessa tutkimuksessa.

Tutkimuksen läpimurrot ovat mahdollistaneet kvanttilaskentaa käyttävien kaupallisten sovellusten kehittämisen. Teollisuuden puolella Möttönen on yksi IQM Finland Oy:n neljästä perustajasta, ja hän toimii myös yrityksen päätiedemiehenä. Yhtiö kehittää kaupallisia kvanttitietokoneita Espoon Otaniemessä ja on onnistuneesti kerännyt yli 70 miljoonaa euroa julkista ja yksityistä rahoitusta heinäkuusta 2019 lähtien. Yritys valittiin hiljattain myös toimittamaan Suomen ensimmäinen kvanttitietokone.

Möttönen oli otettu palkinnostaan ja sanoi: ”Elämme juuri nyt historian suurimman teknologiamurroksen alkua. Olen liikuttunut tästä palkinnosta ja siitä, kuinka moni haluaa kantaa kortensa kekoon kvanttiteknologian kehityksessä”.

Tuomaristo arvioi innovaatioprofessorin valinnassa Möttösen hankkeiden saamaa rahoituksen määrää, yhteistyötä teollisuuden kanssa sekä miten paljon hänen tutkimuksensa pohjalta on syntynyt uutta liiketoimintaa sekä työpaikkoja. Möttösen saavutukset kaikissa osiossa olivat huomattavat.

Business Finlandin pääjohtaja Nina Kopola oli innostunut uudesta palkintokategoriasta: ”Yritysten ja yliopistojen yhteistyö onnistuu parhaiten yritysten vetämissä ekosysteemeissä, kun professoreilla on tälle toiminnalle organisaationsa vahva tuki. On tärkeää, että saamme Suomessa synnytettyä enemmän tämänkaltaista yhteistyötä.”

Erinomainen poikkileikkaus uudistuvasta suomalaisesta innovaatiokentästä

Vuoden 2021 teknologiajohtajien tunnustuspalkinnon finalistit olivat suurten yritysten kategoriassa ABB:n Simo Säynevirta ja Mirkan Mats Sundell sekä pk-yritysten kategoriassa Nanoksi Finlandin Pasi Keinänen ja Finnosin Juha Alatalo. Finalistit innovaatioprofessorin kategoriassa olivat Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun Juha Pyrhönen sekä Helsingin yliopiston Marjo Yliperttula. ”Tämän vuoden voittajat ja ehdokkaat edustavat hienosti innovaatiokenttäämme uudistuvasta perusteollisuudesta yliopisto-spinoffeihin. Toivomme, että heidän esimerkkinsä innoittaa myös muita investoimaan rohkeasti innovaatioon läpi koronakriisin”, kiteyttää yhdennettätoista kertaa voittajia valitsemassa ollut Spinversen perustaja Pekka Koponen.

Lisätietoja:

Tuomariston sihteeri: Pekka Koponen

UPM
Jyrki Ovaska
EVP, Technology
jyrki.ovaska@upm.com
+358 20 415 0564

Supermetrics
Duleepa Wijayawardhana
CTO
dups@supermetrics.com
+358 50 441 3578

Aalto-yliopisto
Mikko Möttönen
Professor (Associate professor) at Department of Applied Physics; Group Leader, Quantum Computing and Devices
mikko.mottonen@aalto.fi
+358 50 594 0950

Business Finland
Nina Kopola
Director General
nina.kopola@businessfinland.fi
Vaihde: +358 29 50 55000

Teknologiateollisuus ry
Jaakko Hirvola
CEO
jaakko.hirvola@teknologiateollisuus.fi
+358 400 633 751

Spinverse
Pekka Koponen
CEO Founder, Chairman
pekka.koponen@spinverse.com
+358 40 545 0008

Vuoden teknologiajohtaja -tunnustuspalkinto jaetaan jo yhdennettätoista kertaa tunnustuksena teknologiajohtajalle, joka on työllään vaikuttanut yrityksensä teknologiakyvykkyyteen ja kasvumahdollisuuksiin, toimii inspiroivana johtajana sekä vaikuttaa aktiivisesti yhteiskunnallisissa verkostoissa. Uudistuneessa CTO Forumissa palkittiin myös vuoden Innovaatioprofessori. Vuonna 2021 tuomariston puheenjohtajana toimii johtaja Jaakko Hirvola Teknologiateollisuudelta, Muut jäsenet ovat Nina Kopola, Tomas Hedenborg, Jorma Turunen, sekä vuoden 2020 voittajat Jani Vilenius ja Aki Mäkivirta. CTO Forum on Suomen teknologiajohtajien yhteisö, joka kokoaa Suomen eri yritysten innovaatio- ja teknologiajohtajat verkostoitumaan, keskustelemaan ja jakamaan ideoita yli toimialarajojen. CTO Forumin tavoitteena on kasvattaa yritysten ja teknologiajohtajien tekemän työn arvostusta ja tunnettuutta. CTO Forumin järjestää ja tunnustuspalkinnon jakaa yhteistyössä Business Finland, Teknologiateollisuus ry ja Spinverse.

www.ctoforum.fi

 

Teksti on mukana helmikuun uutiskirjeessä.