Pasi Tuominen, Wapice

Yhteiskunta digitalisoituu yhteistyöllä – Suomessa on erinomaiset mahdollisuudet rakentaa yritysten ja julkisen sektorin yhteisiä ekosysteemejä

|
Pasi Tuominen

Suomi on hyvä maa rakentaa digitaalista ekosysteemiä. Koulutustaso on korkea ja yhteiskunta valveutunut. Teollisuus on ollut digitalisaation edelläkävijä monella tavoin: yritykset ovat investoineet digitalisaatioon ja nyt tavoitteet muuttuvat kiihtyvällä vauhdilla tuloksiksi. Avainsanoja ovat alustat, tekoäly ja käytettävyys – sloganeista on siirrytty toimintaan.

Teollisuus on ollut digitalisaation edelläkävijä monella tavoin.

Tiedon jakaminen ja eri liiketoiminta-alueita lävistävät ratkaisut ovat luonnollinen seuraus kehityksestä – emmekä voi sanoa, että Suomi on jälkijunassa. Julkinen sektori, useat kaupungit sekä erityisesti yritykset digitalisoivat toimintojaan. Teollisuuden ratkaisut kotiutuvat ympäristöömme bitti kerrallaan. Energiaa tarvitsevat kaikki, ja se on yksi merkittävimmistä innovaattoreista digitalisaatioratkaisuissa. Tämän lisäksi asumismukavuus, ympäristön turvallisuus, palveluiden kohdentaminen sekä toimintojen tehostaminen ovat myös esillä – näitä kaikkia kehitetään digitalisaatiolla osana, ja lisänä, perinteistä liiketoimintaa.

Olemme tilanteessa, jossa mielikuvituksen rajat tulevat vastaan nopeammin kuin teknologian rajat. Tarvitaan tietysti oikeat työkalut, jotta tekeminen ei kohdistu edellytysten rakentamiseen vaan itse palveluun.  Wapice Oy on kehittänyt innovatiivisen ohjelmistokokonaisuuden IoT-TICKET:n, jolla ympäristömme digitalisointi onnistuu helposti ja tehokkaasti, oli kyseessä sitten liikkuvat työkoneet, kiinteistöt tai kaupunki infra.  Investoimme sen kehittämiseen joka vuosi, yhteensä nyt jo lähes 10 miljoonaa euroa.

Mielikuvituksen rajat tulevat vastaan nopeammin kuin teknologian rajat.

Tämän lisäksi olemme kehittäneet digitalisaatioratkaisuja yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Suomessa on useita toimijoita, jotka mahdollistavat kehityksen: Business Finland ja EU:n eri ohjelmat panostavat tähän alueeseen tavoitehakuisesti – olemme mukana useassa ekosysteemissä.

Tampereen kaupunki panostaa valaistukseen, ja energiayhtiö Helen kehittää aurinkovoimaa Wapice Oy:n ratkaisuilla.  Tavoitteet molemmilla ovat kuitenkin vielä kauempana: hiilijalanjäljen nollataso mahdollistuu useasta suunnasta tulevalla kehityksellä. Lukuisat muutkin yritykset, pienet ja suuret, rakentavat nyt uusia digipalveluita, niin liikkuvissa työkoneissa kuin kiinteistömaailmassa haetaan säästöä ja hallittavuutta IoT:llä.

Liitettävyys, tiedon visualisointi, systemaattinen datan keräys ja tekoälyn käyttömahdollisuus eri vaiheissa – siinä ovat digitalisaation peruselementit.

Tekemällä oppii, ja kaikki liittyy kaikkeen. Siiloutuvat ratkaisut estävät kehityksen, ekosysteemien yhteisö taas tehostaa sitä. Liitettävyys, tiedon visualisointi, systemaattinen datan keräys ja tekoälyn käyttömahdollisuus eri vaiheissa – siinä ovat digitalisaation peruselementit – ne eivät estä mitään, mutta mahdollistavat kaiken.

Voimme havannoida ympäristömme tapahtumia, laitteiden huoltotarvetta, ennakoida tapahtumia ja ylläpitää palvelua tavalla, joka hetki sitten oli mahdotonta.

Nykyään videokuvan korvatessa suuren määrän antureita, tekoäly mahdollistaa tiedon yhdistämisen ja käsittelyn tavalla, joka on lähes maagista. Ympäristömme lisääntyvä anturointi avaa mahdollisuuksia uudella tavalla. Voimme havannoida ympäristömme tapahtumia, laitteiden huoltotarvetta, ennakoida tapahtumia ja ylläpitää palvelua tavalla, joka hetki sitten oli mahdotonta. 

Suomi on aina ollut hyvä tekniikassa, tehdään siitä nyt lopulta myös liiketoimintaa. Tarvitaan tulevaisuuteen katsovia yrityksiä, kaupunkeja ja yhteisöjä. Nyt on aika edetä. Tulevaisuus rakentuu yhteistyöllä.

Pasi Tuominen, toimitusjohtaja
Wapice Oy

Suomalainen teknologiayritys Wapice Oy on erikoistunut teollisuuden ohjelmistokehitykseen, eli digitalisaatio- ja IOT-ratkaisuihin. Wapice myös auttaa digitalisoimaan tuotteillaan Suomessa miljoonia koteja ja liittää yhteen miljoonia antureita ympäri maailman.