Robotiikkalainaamo
Yritystarina

Ohjelmoitavia robotteja koululaisille – Kovien kasvutavoitteiden Pemamek vannoo hyvin suunnitellun oppilaitosyhteistyön nimiin

Hitsaus- ja automaatiotuotantoratkaisuja valmistava loimaalainen Pemamek Oy tavoittelee kovaa kasvua, eikä siihen päästä ilman uusia osaajia. Pienen paikkakunnan yritys on toistaiseksi onnistunut löytämään työntekijöitä panostamalla työnantajamielikuvan rakentamiseen ja oppilaitostyöhön. ”Hyvin suunniteltu yhteistyö saa nuoret kiinnostumaan alasta ja yrityksestämme”, kertoo henkilöstöpäällikkö Niina Nurmi.

Pemamek haluaa tuplata 70 miljoonan liikevaihtonsa vuoteen 2025 mennessä.

”Tämä tarkoittaa, että tarvitsemme paljon uusia työntekijöitä. Esimerkiksi nyt vuoden aikana palkkaamme noin 50 uutta osaajaa”, Pemamekin henkilöstöpäällikkö Niina Nurmi sanoo.

Tällä hetkellä Pemamek Oy:ssa työskentelee noin 280 työntekijää.

Yritys tarjoaa kokonaisvaltaisia hitsaus- ja automaatiotuotantoratkaisuja muun muassa tuulivoimaloille, konepajoille ja laivanrakennukseen. Myös osaamistarpeet ovat moninaisia: tuotantopuolelle tarvitaan esimerkiksi vientiasentajia ja hitsaajia, toimihenkilöpuolelle taas ohjelmoijia, sähkösuunnittelijoita, myyntiosaajia ja robotiikkainsinöörejä.

Pitkäjänteistä mielikuvatyötä

Loimaalle valmistuu vuoden 2022 loppuun mennessä iso tehdaslaajennus.

”Meille iso haaste on löytää tekijöitä tuotantopuolelle, jossa töitä ei voi tehdä etänä. Olemme jo pitkälti kolunneet Loimaan lähiseudut. Virittelemme juuri konseptia, jossa voisimme tarjota pitkänmatkalaisille täältä asunnon”, Nurmi kertoo.

Pemamek

Lähes 7000 neliötä lisää hallitilaa. Henkilöstöpäällikkö Niina Nurmi, projekti-insinööri Raine Ruohonen, kehityspäällikkö Satu Juvankoski ja huoltoinsinööri Patrik Kivelä keskustelevat tehdaslaajennuksen etenemisestä.

Nurmen mukaan yrityksessä mietitään parhaillaan, onko sellaisia ihmisryhmiä, joita he eivät olisi vielä keksineet rekrytoinneissa lähestyä. Voisiko esimerkiksi lähiseuduille muuttaneille ukrainalaisille löytyä Pemamekilta töitä? Työyhteistö on jo kansainvälistymässä: globaalisti toimivan yrityksen viralliset kielet ovat suomi ja englanti ja toimistolla kuulee monipuolista kielten sorinaa.

Pemamek suunnittelee itse ohjelmistot, joilla robotteja ohjataan. Tähän työhön tarvitaan jatkuvasti uusia ohjelmoijia.

"Panostamme muun muassa monimuotoiseen työyhteisöön, urakehitykseen ja vastuullisuudesta viestimiseen."

”Koodaripula on tunnettu asia. Olemme tehneet jo pitkään töitä työnantajamielikuvan eteen ja järjestäneet näyttäviä rekrykampanjoita. Tässä on myös onnistuttu, sillä olemme saaneet ihan hyvin hakijoita”, Nurmi sanoo.

Hän kiittää perheyrityksen luonnetta siitä, että mielikuvan rakennukselle annetaan aikaa.

”Tämä on pitkäjänteistä työtä. Panostamme muun muassa monimuotoiseen työyhteisöön, urakehitykseen ja vastuullisuudesta viestimiseen.”

Lainaamon robotit herättävät kiinnostuksen koodaukseen

Erittäin tärkeässä roolissa tulevaisuuden osaajien turvaamisessa on yhteistyö oppilaitosten kanssa. Pemamek tekee yhteistyötä kaikkien kouluasteiden kanssa alakoulusta korkeakouluihin.

Eräänlainen kruununjalokivi tässä on Loimaalle 2017 perustettu robotiikkalainaamo, jossa Pemamek on yksi rahoittajista. Robotiikkalainaamosta kaikki Loimaan peruskoulut voivat lainata eri ikäisille sopivia robotteja, joiden avulla oppilaat pääsevät itse kokeilemaan, miten koodi ja robotti toimivat. 

Robotiikkatunneille ei oppilaita tarvitse motivoida.

Robotiikkalainaamon idean takana ovat Loimaan kaupungin pedagogiset tvt-koordinaattorit Janne Rautiainen ja Anna-Reetta Aalto.

”Ilman lainaamoa meillä olisi koulussa vain muutama robotti, jolloin osa ohjelmoisi ja muut seuraisivat vierestä. Nyt jokainen luokan oppilas pääsee koodaamaan omaa laitettaan”, Rautiainen ja Aalto kertovat.

Robotiikkalainaamo

Robotit ovat oppilaiden suosiossa. He toivovat tuntijaksojen päätyttyä lisäjaksoja mahdollisimman pian. Robotiikkalainaamo mahdollistaa kaikille oppilaille yhtenäisen robotiikkapolun läpi perusopetuksen.

Lapset suhtautuvat robotteihin intoa puhkuen.

”Robotiikkatunneille ei oppilaita tarvitse motivoida, eivätkä he malttaisi lopettaa välitunnin koittaessa. Tunneilla saadaan paljon onnistumisen kokemuksia, ja ohjelmoinnin ilo on käsin kosketeltavissa”, opettajat kertovat.   

Viime keväänä muutaman oppilaan ryhmä sai lisäkoulutusta Turun yliopiston opettajaopiskelijoilta. Lisäkoulutuksen päätteeksi eri puolilla Varsinais-Suomea koulutusta saaneet ryhmät kokoontuivat Teijoon robotiikkakilpailuun kisaamaan.

Yritysvierailuista lahjoitusprofessuureihin

Pemamekin Nurmi uskoo, että oppilasryhmien vierailut yritykseen ovat monen kohdalla tärkeä ensi askel kiinnostuksen heräämisessä teknologia-alaan ja yritysmaailmaan.

”Nuoret ovat usein yllättyneitä siitä, kuinka siisti ja valoisa tehdasympäristö on. Täällä on myös paljon kiinnostavaa nähtävää hitsausroboteista massiivisiin tuotantolinjoihin. Yläkouluikäiset haluavat tietää, millaista osaamista työssä tarvitaan. Heitä kiinnostavat yhä enemmän myös  ympäristö- ja vastuullisuusasiat.”

Nuoret ovat usein yllättyneitä siitä, kuinka siisti ja valoisa tehdasympäristö on.

Yksi toive Nurmella kouluille on: vierailuista olisi hyvä sopia mahdollisimman aikaisin ja suunnitteluun kannattaa panostaa. Näin varmistetaan, että ohjelma on tarpeeksi kiinnostava juuri tälle porukalle ja odotukset vierailulle ovat kaikkien tiedossa. Loimaalla onkin käynnissä kehityshanke, jossa ammattioppilaitos ja yläkoulu hyödyntävät yritysvierailukortteja. Niihin suunnitellaan selkeästi, mitä tietoa yritykseltä kaivataan ja miten vierailu liittyy oppiaineeseen.

Seudun ammatillisten oppilaitosten kanssa yhteistyö on hyvin tiivistä. Pemamekin koneet vaativat ainutlaatuista osaamista, ja yritys kouluttaakin työntekijöitä paljon itse ja yhteistyössä ammattioppilaitosten kanssa.

Paikalliseen ammattikouluun on perustettu Pema-luokka, eli Pema Hub, jossa opiskelijat voivat harjoitella aidoilla koneilla.  

Pemahub

PEMAHub -oppimisympäristön avajaiset Loimaan Novidan ammattikoululla 2021. Pemamekin käytössä ollut kappaleenkäsittelyrobotti otettiin osaksi tekniikan opetusta. Kuvassa toimitusjohtaja Juha Mäkitalo kertoo kouluyhteistyön merkityksestä.

Pema base camp puolestaan on Pemamekin ja Novida-ammattiopiston yhteinen koulutusohjelma, johon sisältyy palkallinen oppisopimus ja mahdollisuus vakituiseen työsuhteeseen.

”Meillä aloitti vastikään 12 harjoittelijaa ohjelman puitteissa ja tavoitteena on saada heistä 12 uutta työntekijää”, Nurmi sanoo. 

Yhteistyötä tehdään myös alueen korkeakoulujen kanssa: Koneteknologiakeskuksella Turussa on Pemamekin hitsausrobotti ja Turun teknilliseen tiedekuntaan ollaan puuhaamassa tuotantoautomaation lahjoitusprofessuuria. Yhteisiä tutkimus- ja kehityshankkeita korkeakoulujen kanssa on paljon. 

Pemamek

Teksti: Sini Kaukonen
Kuvat: Pemamek, Loimaan Robotiikkalainaamo

Lue myös:

MyTech-ohjelma ja opintokäynnit yrityksiin – Kerrotaan nuorille teknologia-alasta!

Yritystarina: ”Nuorten työntekijöiden houkuttelu on yrityksen strateginen päätös” – Jukka Mandelin on tehnyt Kempillä oppilaitosyhteistyötä 23 vuotta