Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Uutiset TeknoBaro: Suhdannekuopan pohja on vihdoinkin ohitettu

TeknoBaro: Suhdannekuopan pohja on vihdoinkin ohitettu

Kauan odotettu käänne Suomen suurimmalla vientialalla näyttää tapahtuneen. Teknologiateollisuus ry:n jäsenyrityksille tekemän TeknoBaro-kyselyn mukaan suhdannekuopan pohja on nyt ohitettu. Geopoliittinen tilanne ja mahdollinen kauppasota huolestuttavat kuitenkin yrityksiä erittäin paljon.

Teknologiateollisuuden suhdannesykli on vihdoinkin kääntynyt paremmaksi maaliskuussa jäsenyrityksille tehdyn TeknoBaro-kyselyn perusteella. Vielä viime syys- ja joulukuussa sekä tuotantoa, työllisyyttä, uusia tilauksia että tilauskantaa mittaavat indikaattorit näyttivät tilanteen heikkenevän selvästi.

Tuoreimman TeknoBaron perusteella toisen vuosineljänneksen tulokset ovat lupaavia: niin tuotanto, uudet tilaukset kuin tilauskantakin ovat kääntyneet kasvuun.

Miten kuvaisit yrityksesi tilannetta nyt seuraavilla osa-alueilla verrattuna noin kolmen kuukauden takaiseen tilanteeseen? (TeknoBaro maaliskuu 2025)

Lähde: Teknologiateollisuus ry:n TeknoBaro maaliskuu 2025, vastaajamäärä 389.
Päivitetty 17.3.2025 klo 11:19
Katso tarkemmat tiedot

Kun yrityksiltä kysyttiin arviota tilanteesta kolme kuukautta eteenpäin, suurempi osuus vastaajista arvioi tuotannon ja työllisyyden parantuvan.

Miten arvioit tilanteenne kehittyvän seuraavan kolmen kuukauden aikana? (TeknoBaro maaliskuu 2025)

Lähde: Teknologiateollisuus ry:n TeknoBaro maaliskuu 2025, vastaajamäärä 389.
Päivitetty 17.3.2025 klo 10:37
Katso tarkemmat tiedot

Johtaja, pääekonomisti Petteri Rautaporras ennakoi suhdanteen kääntyvän kyselyn perusteella hitaasti.

– Suhdannekäänne tulee tuskin olemaan shampanjapullon korkin poksahduksen kaltainen, jolloin kysyntä kääntyy äkisti ja voimakkaasti paremmaksi. Pikemminkin näyttää siltä, että suhdannekäännettä kuvaa väljähtyneen limsapullon avaaminen eli pieni sihaus. Merkittävää kuitenkin on, että suunta on vihdoin kohti parempaa, hän kuvailee.

Henkilöstön määrä on yhä supistunut ja supistunee vielä ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Työllisyyden odotetaan kuitenkin paranevan kevään aikana.

Epävarmuus yhä käsinkosketeltavaa

Valitettavasti geopoliittinen tilanne ja mahdollinen kauppasota voi kääntää tilanteen nopeasti heikommaksi.

– Parantuneista suhdannearvioista huolimatta ylivoimainen enemmistö kertoo avoimissa kommenteissa, että yrityksillä on yhä syvä huoli tulevasta ja tunne epävarmuudesta on käsinkosketeltavaa. Näkymää tulevaan ei oikein ole, Rautaporras toteaa.

Neljännes vastaajista on vielä välttynyt omissa liiketoimissaan geopolitiikan aiheuttamalta turbulenssilta. Osa pärjää turbulentteinakin aikoina: 13 prosenttia vastaajista on saanut uusia asiakkaita tai markkinoita.

Huolesta kertoo, että vaikka suhdannenäkymät ovat parantuneet, enemmistö yrityksistä aikoo tehdä kiinteitä investointeja vähemmän kuin viime vuoden aikana.

Tutkimus- ja kehitysinvestointeja (T&K) yritykset aikovat sen sijaan kasvattaa.

– Suomi ei voi kilpailla valtiontukien suuruudella, mutta oikein kohdennetuille investointikannustimille on nyt ilmeinen tilaus. Esimerkiksi T&K-verovähennyksen laajentaminen kannustaisi innovatiivisia, uudistumiseen ja korkean lisäarvon tuottamiseen suuntautuneita yrityksiä kasvuun.

Yritysten kriisinkestävyydessä parantamisen varaa

TeknoBarossa kysyttiin myös yritysten kriisinkestävyydestä. Yli puolet teknologiateollisuuden yrityksistä kertoo, ettei niillä ole kirjallista suunnitelmaa häiriötilanteiden varalle. Vain joka viides yritys kuuluu aktiivista varautumistyötä tekevien joukkoon, joka on myös harjoitellut käytännössä häiriötilanteiden varalle.

Yritykset ovat tehneet vuoden sisällä kuitenkin aktiivisesti töitä kriisinsietokyvyn parantamiseksi. Yli puolet on parantanut kyberturvallisuutta. Monet ovat myös etsineet uusia toimitusketjuja ja mukauttaneet tuotantoa tai palveluita. Varastoja on kasvattanut joka viides.

Lisätietoja