TKI-valintojen on kasvatettava teollisuuden jalostusarvoa ja nopeutettava talouskasvua

Suomen talouskasvun nopeuttaminen ja teollisuuden jalostusarvon merkittävä kasvattaminen edellyttävät TKI-rahoituksen kohdentamista nykyistä vaikuttavimpiin hankkeisiin. Teknologiateollisuuden innovaatio- ja kilpailukykytyöryhmä esittää hallitukselle konkreettisia toimia tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan kehittämiseksi.
Suomen hyvinvointi perustuu yritysten kykyyn luoda liiketoimintaa eli kilpailukykyisiä tuotteita ja palveluita vientimarkkinoille. Siksi Suomen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopolitiikan (TKI) painopisteen on oltava yritysvetoisuudessa, vaikuttavuudessa ja talouskasvussa, Teknologiateollisuuden innovaatio- ja kilpailukykytyöryhmä ehdottaa. Esitettyjen toimenpiteiden tavoitteena on kiihdyttää suomalaisten yritysten kilpailukykyä, liiketoiminnan kasvua ja vientiä.
– Yritykset ovat Suomen kasvun moottori, ja tarvitsemme uusia keinoja sen kiihdyttämiseksi. Yritykset vastaavat noin kahdesta kolmasosasta Suomen tutkimus- ja kehitystoiminnasta (TK). Lisäksi ne tekevät paljon kasvua ja uudistumista tukevaa innovaatiotoimintaa, joka ei sisälly TK-toiminnan määritelmään eikä sitä juuri tueta, perustelee ehdotuksia johtaja Erkki Ahola Teknologiateollisuudesta.
Valtion investoinnin TK-toimintaan tulee tuottaa Suomelle enemmän kuin mitä valtio käyttää siihen rahaa. Lisäksi tarvitaan uusia toimia yritysten innovaatioiden kaupallistamiseen ja skaalaamiseen markkinoille.
Innovaatio- ja kilpailukykytyöryhmä esittää, että valtion TKI-investoinnit jaetaan kertoimilla perustutkimukseen, soveltavaan tutkimukseen sekä innovaatioihin ja kaupallistamiseen. Kertoimet mahdollistavat valtion rahoituksen strategisen kohdentamisen siten, kuinka paljon valtion investoinnista kohdistetaan pitkän aikavälin perustutkimukseen, kuinka paljon soveltavaan tutkimukseen ja mikä osa suunnataan kaupallistamisen ja kasvun vauhdittamiseen.
– Tämä mahdollistaa, että päättäjät voivat käsitellä valtion investointia strategisesti ja ymmärtävät vaikuttavuuden aikajänteen, vaikka heillä ei olisikaan syvällistä osaamista tuettavista hankkeista, Ahola sanoo.
Paljon ideoita, vähän liiketoimintaa
Suomalaisilla yrityksillä on suuri kasvupotentiaali, koska ne kykenevät muun muassa yhdessä korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten muodostamissa ekosysteemeissä synnyttämään runsaasti keksintöjä ja ideoita. Suuri haaste on, että ideat eivät jalostu riittävässä määrin innovaatioiksi ja liiketoiminnaksi.
– Olemme suunnanneet tarmomme TKI-putken kulkemiseen ideoista innovaatioiksi ja näin synnyttäneet paljon keksintöjä ja potentiaalisia innovaatioita, mutta emme liiketoimintaa. Valtion rahoitusta tulee suunnata nykyistä vahvemmin ideoiden kaupallistamiseen johtaviin toimiin, jotta talouden hiipuminen voidaan kääntää kasvuun, Ahola sanoo.
Ideoiden puute ei ole suurin Suomen haasteista.
– Meidän tulee siis saada teknologiat ja kehittämämme asiat tuotteiksi ja palveluiksi. Kasvun nopeuttamiseksi kehitystä tulisi katsoa enemmän kaupallistamisen kuin tutkimuksen kautta.
Valtion panostuksia tarvitaan, koska Suomen pankkisektori ja pääomamarkkinat ovat ohuet ja monet yritykset liian pieniä kyetäkseen kasvamaan yksin.
– Tämä on yksi suurimmista syistä siihen, miksi Suomessa ei synny riittävästi scale-upeja ja uusia suuryrityksiä, Ahola toteaa.
Innovaatio- ja kilpailukykytyöryhmä esittää hallitukselle toimintamallin, mittarit sekä toimenpiteet Suomen TKI-valintojen ja valintaprosessin kehittämiseksi. Näillä toimilla voidaan varmistaa, että TKI-investoinnit johtavat nopeampaan teollisuuden jalostusarvon kasvuun ja vahvempaan talouskasvuun.
Mitkä tulisi olla Suomen TKI-valinnat ja minkälainen valintaprosessi?
- Jaetaan valtion TKI-investoinnit kertoimilla perustutkimukseen, soveltavaan tutkimukseen sekä innovaatioihin ja kaupallistamiseen.
- Muodostetaan yritysvetoiset sektorit (laajennettu veturimalli). Nämä sektorit kirjoittavat yhdessä tutkimuslaitosten kanssa kasvuagendansa ja antavat sektorin arvolupauksen. Sektorit kilpailevat valtion investoinneista agendallaan ja lupauksellaan. Näin muodostetaan Suomen valinnat.
- Teknologiateollisuus perustaa yhdessä muiden TKI-intensiivisten toimialojen ja yritysten kanssa foorumin, jonka tehtävänä on muodostaa toimintatapa teollisuuden äänen välittämiseksi TIN:lle sekä auttaa yritysvetoisten sektoreiden muodostamisessa. Tämä tehdään yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa.
Lisätietoja
