Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Teknoblogi Yritykset eivät ole varautuneet riittävästi erilaisiin häiriötilanteisiin – Heräämisen aika on viimeistään nyt 

Yritykset eivät ole varautuneet riittävästi erilaisiin häiriötilanteisiin – Heräämisen aika on viimeistään nyt 

Maailma on ennenkuulumattoman nopeatempoisessa myllerryksessä. Selvitimme uusimmassa TeknoBarossa suomalaisten teknologiateollisuuden yritysten varautumista ja resilienssiä.

Geopoliittinen turbulenssi näkyy Teknologiateollisuuden jäsenyrityksissä tällä hetkellä ennen kaikkea kustannusten nousuna ja – ikävä kyllä – investointihankkeiden lykkääntymisenä. Yleinen epävarmuus on omiaan lykkäämään investointipäätöksiä ja isoja hankintoja.  

Neljännes TeknoBaro-kyselymme vastaajista on vielä välttynyt omissa liiketoimissaan geopolitiikan aiheuttamalta turbulenssilta. Osa pärjää turbulentteinakin aikoina: 13 prosenttia vastaajista on saanut uusia asiakkaita tai markkinoita. Esimerkiksi hankintaketjujen uudelleenjärjestely voi myös hyödyttää suomalaisia yrityksiä.  

Ailahtelevainen maailmantilanne on kuitenkin omiaan haurastuttamaan orastavaa talouskasvua ja kysyntää vientimarkkinoilla. Yritysten avoimissa kommenteissa näkyy huoli Trumpin politiikan arvaamattomuudesta, tulleista ja huoli Ukrainan tilanteesta.  

Häiriötilanteisiin varautumisessa parantamisen varaa 

Varautuminen häiriötilanteisiin on muodostunut yhä tärkeämmäksi teemaksi koko yhteiskunnalle ja myös yrityksille. Häiriötilanne voi olla esimerkiksi luonnonkatastrofi, pandemia, kyberhyökkäys, sotilaallinen kriisi, katkos logistiikkayhteyksissä tai katkos sähkö- tai tietoliikenneyhteyksissä.  

Huolestuttavaa on, että yli puolet teknologiateollisuuden yrityksistä kertoo, ettei niillä ole kirjallista suunnitelmaa häiriötilanteiden varalle. Vain joka viides yritys kuuluu aktiivista varautumistyötä tekevien joukkoon, joka on myös harjoitellut käytännössä häiriötilanteiden varalle.  

Erilaiset kriisit ovat seuranneet toisiaan 2020-luvulla, ja yritysten menestyvä liiketoiminta edellyttää entistä laaja-alaisempaa varautumista ja riskien hallintaa. Ennakointi ja varautuminen eivät ole enää pelkkää riskienhallintaa, vaan keskeinen kilpailutekijä.  

Yritykset panostaneet erityisesti kyberturvallisuuteen 

Vaikka varautumissuunnitelmia olisi hyvä olla nykyistä useammalla, yritykset ovat tehneet vuoden sisällä aktiivisesti töitä kriisinsietokyvyn parantamiseksi. Yli puolet on parantanut kyberturvallisuutta. Monet ovat myös etsineet uusia toimitusketjuja ja mukauttaneet tuotantoa tai palveluita. Joka viides on kasvattanut varastoja. Tämä voi olla tällä hetkellä yksi kysyntää lisäävä tekijä, kun alalla ollaan parhaillaan suhdannekäänteen äärellä.  

Joka viides on lisännyt yhteistyötä kumppanien ja asiakkaiden kanssa kriisinsietokyvyn parantamiseksi. Tässä on yksi avaintekijä, jota toivoisi yrityksissä ja yhteiskunnan eri sidosryhmissä hyödynnettävän entistä enemmän. Haastavat ajat luovat yhteisiä ongelmia, ja niistä on helpompaa selvitä tietoa jakamalla ja etsimällä ratkaisuja yhteistyössä. Uudessa maailmanjärjestyksessä resilienssin kehittäminen tulee olemaan keskeinen osa suomalaisen teollisuuden pitkän aikavälin kilpailukykyä. 

Lisätietoja