Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Julkaisut ja selvitykset

Julkaisut ja selvitykset

Päivitetty 06.09.2024 klo 14:56

Talous ja yritykset

Teknologiateollisuuden Talousnäkymät -julkaisut löytyvät Talous ja tilastot -sivulta.

oppaat

Skenaarioanalyysi: Global Scenarios, Technology Industries of Finland 2022

The document outlines global scenarios for Finland’s technology industries over the next five years, considering regulation, market dynamics, and geopolitical shifts. It provides strategic actions for the Technology Industries of Finland and its member companies.

To publication

Teollisen datan playbook – valmistavan teollisuuden datakiihdyttämön opit 2022

Julkaisu esittelee keinoja datan hyödyntämiseksi ja käyttöönottamiseksi liiketoiminnassa sekä niitä tukevia yritystarinoita. Julkaisussa pyritään antamaan suuntaviivat myös sille, miten tämän kiihdyttämöjakson opit ovat skaalattavissa.

Julkaisuun (pdf)

EU Funding Playbook 2021

The EU offers various funding opportunities for research, innovation, and low-carbon technologies, including programs like Horizon Europe and the Innovation Fund. Collaborating in consortia can enhance strategic growth for businesses.

Published online

Kestävä kasvu ja vastuullisuus

Vähähiilisyyden tiekartta 2024

Teknologiateollisuuden vähähiilisyyden tiekartta sisältää tietoa päästöjen nykytilasta, vähennystoimenpiteistä sekä tulevaisuuden skenaarioista. Se tarkastelee lisäksi vetytalouden, älykkäiden energiajärjestelmien ja digitaalisten ratkaisujen roolia päästövähennyksissä.

Julkaisuun (pdf)

Biodiversiteettiselvitys 2020

Selvitys käsittelee luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä ja sen vaikutuksia yrityksiin. Se tarjoaa käytännönläheisiä ohjeita ja monipuolisia työkaluja biodiversiteetin hallintaan sekä esittelee kansainvälisiä ja kansallisia sääntelykehyksiä.

Julkaisuun (pdf)

Biodiversiteettilinjaukset

Teknologiateollisuuden biodiversiteettilinjausten tavoitteena on edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja parantamista vuoteen 2030 mennessä. Linjaukset korostavat yritysten vastuullista toimintaa ja sen hyötyjä liiketoiminnalle.

Julkaisuun (pdf)
Konttilaiva merellä

Biodiversiteetti: Tavoitteet vuosille 2021–2050

Teknologiateollisuus ry edistää yritysten toimia biodiversiteetin turvaamiseksi ja integroimiseksi osaksi yritysstrategiaa vuosina 2021–2050. Tavoitteet tukevat luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä ja kestävää liiketoimintaa.

Julkaisuun (pdf)

Biodiversiteetti: etenemismalli yrityksille

Etenemismalli tarjoaa yrityksille ohjeita biodiversiteettitavoitteiden saavuttamiseksi. Se käsittelee liiketoiminnan yhteyttä biodiversiteettiin, vaikutusten arviointia, strategian luomista, toimenpiteiden ja viestinnän toteuttamista sekä tulosten seuraamista.

Julkaisuun (pdf)

Luonnon monimuotoisuus -selvitys 2024

Selvitys käsittelee luonnon monimuotoisuuden merkitystä, sen heikkenemisen syitä ja vaikutuksia sekä yritysten roolia ja mahdollisuuksia luonnon monimuotoisuuden vahvistamisessa. Teknologiateollisuus ry tarjoaa jäsenilleen työkaluja ja ohjeistusta luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Julkaisuun (pdf)

Kilpailuetua vastuullisuudesta -opas Teknologiateollisuuden pk-yrityksille

Opas tarjoaa pk-yrityksille käytännön ohjeita vastuullisuuden integroimiseksi liiketoimintaan. Se käsittelee vastuullisuuden eri osa-alueita, kuten ympäristövastuuta, sosiaalista vastuuta ja taloudellista kestävyyttä, sekä tarjoaa konkreettisia toimenpide-ehdotuksia.

Julkaisuun (pdf)

Teknologiateollisuuden kiertotalousohjelma

Teknologiateollisuuden kiertotalousohjelma tähtää hiilineutraaliin kiertotalousyhteiskuntaan vuoteen 2035 mennessä. Ohjelma korostaa teknologiateollisuuden roolia kestävän kasvun ja kilpailuedun edistämisessä sekä luonnonvarojen tehokkaassa käytössä.

Julkaisuun (pdf)

Vastuullisuuden voima -selvitys 2022

Raportti kartoittaa vastuullisuuden tilaa kotimaan teknologiateollisuudessa, keskittyen erityisesti ilmaston, ympäristön ja taloudellisen kestävyyden teemoihin. Selvitys osoittaa, että vastuullisuustoimilla voidaan saavuttaa merkittäviä taloudellisia tuloksia ja kilpailuetuja.

Julkaisuun (pdf)

Kriittiset metallit ja huoltovarmuus -selvitys 2022

Teknologiateollisuus toteutti vuonna 2017 selvityksen kriittisistä metalleista, materiaalien uudelleenkäytöstä ja huoltovarmuudesta. Toimintaympäristön muutosten aiheuttamien vaikutusten selvittämiseksi raportti päivitettiin syksyllä 2022. 

Julkaisuun (pdf)

Ilmasto- ja energialinjaus 2023

Ilmasto- ja energialinjaus käsittelee Suomen ja EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan linjauksia, tavoitteita ja keinoja hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2035 mennessä. Se korostaa päästökauppajärjestelmää, teknologianeutraalisuutta ja investointien edistämistä puhtaaseen teknologiaan.

Julkaisuun (pdf)

Vastuullisuuslinjaukset 2023

Vastuullisuuslinjaukset korostavat yritysvastuun merkitystä menestyvän liiketoiminnan perustana ja kestävän kehityksen edistäjänä. Linjaukset painottavat taloudellista vastuuta, ihmisoikeuksien kunnioittamista, ympäristön suojelua ja hiilineutraaliin kiertotalouteen siirtymistä.

Julkaisuun (pdf)

Vesivastuullisuuslinjaukset 2024

Teknologiateollisuuden vesivastuullisuuslinjaukset korostavat kestävän vedenkäytön merkitystä ja yritysten roolia vesikriisien ratkaisemisessa. Linjaukset tukevat EU-tason toimia ja kannustavat yrityksiä kehittämään vesivastuullisuuttaan strategisesti ja läpinäkyvästi.

Julkaisuun (pdf)

Työelämä

Hyvän henkilöstöpolitiikan opas

Teknologiateollisuus haluaa auttaa yrityksiä toimimaan vastuullisesti työnantajina sekä kehittämään henkilöstöpolitiikkaansa ja työehtojaan. Oppaassa tarkastellaan työehtomalleja vastuullisen työnantajuuden näkökulmasta sekä annetaan vinkkejä hyvän henkilöstöpolitiikan rakentamiseen.

Julkaisuun (pdf)

Yhteistoimintaopas, teknologiateollisuus

Opas käsittelee yhteistoiminnan ja paikallisen sopimisen järjestämistä teknologiateollisuuden yrityksissä. Se tarjoaa käytännön ohjeita ja suosituksia, jotka auttavat yrityksiä kehittämään työyhteisöään ja parantamaan yhteistyötä.

Julkaisuun (pdf)

Yhteistoimintaopas, suunnittelu- ja konsultointiala

Opas käsittelee yhteistoimintaa ja paikallista sopimista suunnittelu- ja konsulttialan yrityksissä, korostaen luottamuksen ja avoimuuden merkitystä. Se tarjoaa käytännön ohjeita ja lainsäädännön reunaehtoja yhteistyön ja työehtojen kehittämiseksi.

Julkaisuun (pdf)

Yhteistoimintaopas, tietotekniikan palveluala

Opas käsittelee yhteistoiminnan ja paikallisen sopimisen järjestämistä tietotekniikan palvelualan yrityksissä. Se tarjoaa käytännön ohjeita ja lainsäädännön reunaehtoja yhteistyön kehittämiseksi ja työehtojen sopimiseksi.

Julkaisuun (pdf)

Monimuotoisuusopas: Diversity, equity and inclusion in the technology industry 2.0 Becoming an internationally attractive workplace

The guide provides technology companies with insights and practical steps to enhance diversity, equity, and inclusion (DEI) in their workplaces.

To publication (pdf)

Osaaminen

Teknologiaosaamisella tulevaisuuteen – tekniikan alojen ammatillisen koulutuksen palvelukykyselvitys

Selvitys analysoi tekniikan alojen ammatillisen koulutuksen nykytilaa ja tulevaisuuden tarpeita Suomessa. Se tarjoaa kehittämisehdotuksia koulutuksen ja työelämän yhteistyön vahvistamiseksi.

Julkaisuun (Theseus)

Osaamisdatan playbook 2023

Playbook tarjoaa käytännön esimerkkejä siitä, kuinka osaamisdataa voidaan hyödyntää osaamispolitiikan kehittämisessä ja työelämän tarpeisiin vastaamisessa. Se esittelee lisäksi kuusi tapaustutkimusta, jotka havainnollistavat datan käyttöä.

Julkaisuun (pdf)

Teknologiateollisuuden osaajatarveselvitys 2021 -grafiikat

Esitys sisältää vuoden 2021 osaajatarveselvityksen grafiikat.

Julkaisuun (Powerpoint)