women clapping hands
Uutinen

Teknologia-alan naisia kiinnostaa globaalien haasteiden ratkaisu

Thu, 10/17/2019 - 15:42
Teknologia-alan naiset ovat erinomaisen hyvin tietoisia siitä, että teknologialla voidaan ratkaista ajankohtaisia globaaleja haasteita. Erityisesti he haluavat vaikuttaa ilmastonmuutokseen, terveyteen ja ympäristökysymyksiin sekä kehittää työelämää teknologisin ratkaisuin. Naiset parantaisivat myös asiakaspalvelua tekoälyn ja automaation avulla sekä hyödyntäisivät teknologiaa oppimisessa.

Tällaisia vastauksia tuli, kun kysyttiin, minkä haasteen 11.10. järjestettyyn Women in Tech Forumiin ilmoittautuneet haluaisivat ratkaista teknologian avulla. Vastauksia saatiin yli 1 600:lta henkilöltä, joista vain 1200 mahtui mukaan todella suosittuun tapahtumaan. Lähes kaikki ilmoittautuneet olivat naisia.   

– Teknologia-alan merkitystä esimerkiksi ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa ei voi liikaa korostaa. Suomalaiset yritykset kulkevat eturintamassa, sanoo Teknologiateollisuus ry:n kasvuohjelmien päällikkö ja Women in Tech -organisaatioverkoston vetäjä Piia Simpanen

Johtotehtävät innostavat

Kysely kertoo, että vastaajista peräti 81 prosenttia haluaisi työskennellä tai työskentelee jo johtotehtävissä. Kiinnostus johtotehtäviä kohtaan on myös kasvanut vuosien varrella. Esimerkiksi vuonna 2013 vastaava luku oli alle 60 prosenttia.

Pieni yllätys on sen sijaan se, että vain 29 prosenttia tapahtumaan osallistuneista on kiinnostunut yrittäjyydestä. Pari vuotta sitten vastaava luku oli lähemmäs 50 prosenttia. Ensimmäistä kertaa osallistujilta kysyttiin myös tutkijan urasta vaihtoehtona. Ura tutkijana veti puoleensa noin neljäsosaa vastaajista.

Women in Tech Forum 2019 presurvey results
"Kuinka paljon johtajuus tehtävänä tai työnä kiinnostaa sinua?" Women in Tech Forumin osallistujilta kysyttiin.

Vain noin 22 prosenttia teknologiayrityksissä työskentelevistä on naisia.

– Iso osa osaajapotentiaalista jää hyödyntämättä. Toki samaan aikaan täytyy muistaa, että monimuotoisuuteen sisältyy paljon muutakin kuin sukupuoli, Simpanen korostaa.

– Ehkä sukupuolijakaumakin muuttuu pikkuhiljaa. Peräti 86 prosenttia vastaajista oli tänä vuonna sitä mieltä, että naisten kiinnostus teknologiaa kohtaan on kasvanut viiden viime vuoden aikana. Toivottavasti tämä näkyy käytännössäkin pian, Simpanen toivoo.

 

Edellä kuvatun kyselyn tekemisessä hyödynnettiin tapahtuman luonteen mukaisesti uutta teknologiaa eli tekoälyratkaisua. Avovastausten analysoinnissa käytettiin Iloom-analytiikkayrityksen työkalua.

Women in Tech on organisaatioverkosto, jonka tavoitteena on lisätä naisten määrää teknologia-alalla ja korostaa monimuotoisuuden arvoa teknologiayrityksissä. Toiminnasta vastaa Teknologiateollisuus ry. Women in Tech Forum järjestettiin neljättä kertaa. Aikaisemmin Forum on järjestetty vuosina 2013, 2015 ja 2017.

 

Teksti on mukana Teknologiateollisuuden lokakuun uutiskirjeessä.