Mika Lintilä
Uutinen

”Tätä kysymystä ei tarvitse enää kysyä: Yrittäjien ja yritysten verotusta tai osinkoverotusta ei kiristetä”

Hallitusohjelmaan on selkosanaisesti kirjattu, että yritysverotukseen ei kajota, painotti valtiovarainministeri Mika Lintilä Teknologiateollisuuden talous- ja verofoorumissa. Valtiovarainministeriöstä kuultiin myös huolestuneita terveisiä tuottavuuden kasvun pysähtymisestä.

”Olen aika kyllästynyt toistelemaan samoja asioita. Hallitusohjelman mukaan yrittäjien ja yritysten verotusta tai osinkoverotusta ei kiristetä. Tätä kysymystä ei tarvitse enää kysyä. Disinformaation määrä on ollut melkoinen tässä kohtaa”, ministeri Mika Lintilä (kesk) jyrähti.

Lintilä muistutti, että hallitusohjelmassa on hyviä yrittäjiä kasvuun kannustavia hankkeita.

”Me parannamme yritysten verotustilannetta esimerkiksi alv-alarajan nostamisella, listaamattomien yhtiöiden henkilöstön palkitsemista koskeva lainsäädäntö on valmisteilla, tulorekisteri on uudisteilla, ulkomaisten osaajien verohuojennus valmistellaan pysyväksi. Meillä on kaikkiaan yli 60 kirjausta verotuksesta. Se on aika haasteellinen urakka vero-osastolle, mutta kaikki toimet on aikataulutettu ja ne ovat lähteneet liikkeelle.”

Olemme energiaverotuksessa edelläkävijöitä esimerkiksi ympäristöön liittyen.

Lintilä huomautti, että Suomessa on melko hyvä energiaverojärjestelmä, joskin se on verrattain korkea.

”Olemme energiaverotuksessa edelläkävijöitä esimerkiksi ympäristöön liittyen. Lisäksi voimme olla pystyssä päin, koska taisimme olla maailmassa ensimmäinen, joka otti esimerkiksi autoliikenteessä ympäristön verotuksessa huomioon”, hän totesi.

Tuplapoistot merkittävä etu yrityksille

Lintilä oli huolissaan yritysten investointipulasta, joka olikin seminaarin kantavia aiheita.

Hallitus on päättänyt, että yrityksille sallitaan määräajaksi kaksinkertaisten poistojen tekeminen kone- ja laiteinvestoinneista. Yritykset pystyvät poistojen avulla lykkäämään veronmaksuaan, ja tämän toivotaan vauhdittavan kone- ja laiteinvestointeja.

”Tämä on yrityksille merkittävä etu siihen, pystyykö yritys investoimaan ja tekemään investoinnin tuplapoistona”, hän sanoi.

Niku Määttänen

Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttänen muistutti Teknologiateollisuuden talous- ja veroseminaarissa investointien tärkeydestä.

 

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Niku Määttänen totesi seminaarissa, että verotus tutkitusti vaikuttaa investointeihin ja niiden rahoitusta koskeviin kannustimiin.

Investoinnit puolestaan kasvattavat yrityksen ja työn tuottavuutta sekä palkkoja ja monia muita veropohjia.

Investoinnit kasvattavat yrityksen ja työn tuottavuutta.

Hallitus selvittää tutkimusyhteistyökannustinta, jonka avulla korkeakoulun tai tutkimuslaitoksen kanssa yhteistyötä tekevä yritys voisi saada tämänkaltaisesta investoinnista lisäpoistovähennysoikeuden.

”Tämä olisi erittäin tärkeä tuki tutkimus, kehitys- ja innovaatiotavoitteiden saavuttamiseksi”, Lintilä sanoi.

Yritysten yleisin pyyntö hallitukselle on Lintilä mukaan, että se takaisi yrittämiselle vakaan ja ennustettavan toimintaympäristön.

”Tarvitsemme kansallisesti hyvin vakaata talous- ja veropolitiikkaa”, hän painotti.

Tuottavuuden kasvuluvut huolestuttavat

Valtiovarainministeriön osastopäällikkö Mikko Spolander esitteli seminaarissa Suomen ajankohtaisia tuottavuus- ja investointinäkymiä.

Mikko Spolander

Tuottavuuden kasvu on pysähtynyt Suomessa, varoitti Valtiovarainministeriön osastopäällikkö Mikko Spolander seminaarissa.

 

”Tuottavuuden kasvu sukelsi Suomessa syvälle finanssikriisin jälkeen, erityisesti teollisuudessa se hidastui nopeasti. Olemme pudonneet verrokkien (USA, Ruotsi ja Saksa) kyydistä. Se on pidemmällä ajalla huolestuttavaa”, hän totesi.

Olemme pudonneet verrokkien (USA, Ruotsi ja Saksa) kyydistä.

Myös investoinnit ovat jääneet Suomessa selvästi jälkeen edellä mainituista verrokkimaista.

”Viime vuosien elpyminen toki nosti investointeja ja kiihdytti ne kasvuun, mutta välit verrokkimaihin ovat niin isot, ettemme ole päässeet niiden kanssa lähellekään samaan.”

Suomen teollisuuden viime vuosikymmenen rakennemuutos näkyy yhä pieninä T&K-menoina. Tavoitteena on, että T&K-menot olisivat neljä prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta, mutta tällä hetkellä ollaan alle kolmessa prosentissa.

”Aika paljon pitäisi tapahtua, että pääsisimme neljään. Tämä on huolestuttavaa. Julkinen sektori ja kotitaloudet ovat investoineet aika paljon, mutta ongelma on yrityssektorin investoinneissa. Vuoden 2016 jälkeen investointien taso yrityksissä on kasvanut, mutta niissä on aika paljon maltillisempi 2000-luvun kehitys kuin kotitalouksilla ja julkisella sektorilla”, Spolander huomautti seminaariyleisölle.

Kirjoittaja: Marjo Ollikainen

Lisää aiheesta:

Uutinen: Hallitus antoi esityksensä nopeutetuista poistoista kone- ja laiteinvestoinneissa

Uutinen: Kone- ja laiteinvestointeihin tulossa odotettu kannustin

Tiedote: Kaksi kolmasosaa alan teollisuusyrityksistä kertoo uusien tilausten vähentyneen

Artikkeli: Joka seitsemäs ABB:läinen työskentelee kehittämistoiminnassa