Monad Nico
Uutinen

”Haluamme saada alan huippuja meille töihin” – Kesätyöntekijöihin panostetaan yrityksissä koulutuksilla ja yhteisellä tekemisellä

On taas se aika vuodesta, jolloin kesätyöntekijät piristävät erikokoisten teknologiayritysten arkea. Yhteensä teknologiateollisuuden yrityksissä on kesällä jopa 20 000 kesätyöntekijää tai -harjoittelijaa. Iranilaistaustainen Farnood Sepahisamian löysi Konecranesille Aalto-yliopiston kansainvälisten opiskelijoiden mentorointiohjelman kautta. Tamperelainen Nico Penttilä taas pääsee kesäharjoittelijana oppimaan uutta ohjelmistoyritys Monadin trainee-ohjelmassa.

Nostolaitevalmistaja Konecranesilla on tänä vuonna yli 150 kesäharjoittelijaa, joista suurin osa työskentelee Hyvinkään tai Hämeenlinnan tehtaalla esimerkiksi kokoonpano- ja varastonhallintatehtävissä. Tämän lisäksi opiskelijoita on töissä myös toimihenkilöpuolella erilaisissa tehtävissä tuotekehityksestä markkinointiin ja liiketoiminnan kehittämiseen.

”Harjoittelijoiden palkkaaminen on meille tärkeää, koska opiskelijoihin on luotava vahva yhteys jo opintojen aikana. Oppilaitosyhteistyöllä ja harjoittelijoiden palkkaamisella on suuri merkitys työantajamielikuvan rakentumisessa sekä myös yhteiskunnallisesti – tämä on osa vastuullista ja kestävää liiketoimintaa”, sanoo Konecranesin Talent Acquisition Specialist Milla Saari.

Kesätyöntekijä Farnood Konecranesilta

“Etunimellä puhuttelu yllätti” – Iranilaistaustainen Farnood Sepahisamian suunnittelee kesän Konrecranesilla nostolaitteiden komponentteja

Iranista kotoisin oleva Farnood Sepahisamian, 33, opiskelee Aalto yliopiston maisteriohjelmassa konetekniikkaa ja työskentelee Konecranesilla harjoittelijana.

Miten päädyit opiskelemaan konetekniikkaa Aaltoon?
Konetekniikan kanditutkinnon jälkeen olin teknologia-alan töissä lähes kuusi vuotta. Jossain vaiheessa tuli tunne, että haluan syventää osaamistani ja hain Aalto-yliopiston maisteri-ohjelmaan.

Miten pääsit Konecranesille harjoitelijaksi?
Olin mukana Aalto-yliopiston kansainvälisille opiskelijoille suunnatussa International Talent -ohjelmassa, jossa pääsin tutustumaan Konecranesiin. Päätin hakea kesäharjoittelijapaikkaa yrityksessä ja onnekseni minut palkattiin.

Kerro lisää Aalto International Talent -ohjelmasta!
En tiennyt paljoakaan etukäteen ohjelmasta, mutta huomasin, että mukana on monia tunnettuja yrityksiä. Ajattelin, että nyt tai ei koskaan, ja ilmoittauduin mukaan ja osallistuin mentorointeihin. Kiinnostuin erityisesti Konecranesista. Uskon, että yliopistojen ja yritysten yhteistyö hyödyttää sekä yrityksiä että tutkimusmaailmaa!

Miksi kiinnostuit Konecranesista?
Konecranes on tunnettu suomalainen yritys, joka arvostaa sitä, että heillä on töissä opiskelijoita erilaisista taustoista ja maista. Tunnen oloni tervetulleeksi! Myös sijainti on hyvä: vaikka joudun matkustamaan eri kaupungista, maisemat ovat niin kauniita, ettei työmatka tunnu pitkältä.

Mitä tehtäviisi kuuluu?
Teen nostolaitteiden komponenttien 3D-suunnittelua NX-ohjelmalla. Tämän päätehtävän lisäksi teen myös erilaisia laskelmia.

Mikä työssäsi on parasta?
Parasta on kollegoiden tuki: he auttavat aina, kun tarvitsen apua. Olen löytänyt lyhyessä ajassa työpaikalta erilaisista taustoista tulevia ystäviä. HR-yksikkö järjesti tilaisuuksia, joissa tapasin muita kesäharjoittelijoita.

Mitä uutta olet oppinut?
Olen kehittynyt 3D-ohjelmiston käyttämisessä ja tutustunut esimerkiksi erilaisiin nostolaitteisiin ja niiden osiin. Olen oppinut myös projektienhallinnasta uutta.

Millainen suomalainen työkulttuuri on? Onko jokin asia yllättänyt?
Mielestäni rehellisyys ja luotettavuus ovat suomalaisessa työkulttuurissa hyvin esillä, kuten myös palautteen antaminen ja päätösten tekeminen yhdessä. Arvostan sitä, että ihmiset vaihtavat kielen palavereissa englanniksi heti, kun mukana on meitä, jotka emme osaa suomea niin hyvin. Etunimellä puhuttelu yllätti aluksi, sillä olen tottunut hierarkkiseen työorganisaatioon. Mutta tämä tapa poistaa hienosti raja-aitoja ja auttaa käymään parempia keskusteluja.

Millaisia työkavereita sinulla on?
Todella ystävällisiä ja kannustavia. Kollegani ovat järjestäneet minulle koulutusta ja auttavat aina, kun tarvitsen apua. En tunne oloani yksinäiseksi harjoittelijana.

Millainen on hyvä työnantaja?
Perusasioiden, kuten turvallisen ja rauhallisen työympäristön, täytyy tietenkin olla kunnossa. On hienoa, jos työilmapiiri vähentää stressiä ja palautetta annetaan rakentavasti. Työntekijöiden kehitysmahdollisuuksista huolehtiminen ja esimerkiksi koulutusten tarjoaminen ovat hienoja asioita. Myös monimuotoisuudesta kannattaa huolehtia.

Tamperelaisessa ohjelmistoyrityksessä Monadissa on tänä vuonna neljä uutta kesäharjoittelijaa. Pienen yrityksen harjoittelijoiden määrä on kasvanut kesä kesältä yrityksen kasvun myötä.

”Harjoittelijoiden palkkaus on meille erittäin tärkeää vallitsevassa rekrytointitilanteessa: haluamme saada alan huippuja meille töihin! Emme odota tänne tulevalta pitkää CV:tä, vaan pyrimme löytämään henkilöitä, jotka jakavat meille tärkeitä asioita eli halun oppia ja jakaa osaamista”, kertoo Monadin henkilöstön esimies Mikael von Bonsdorff.

Kesätyöntekijöiden ohjelmaan kannattaa panostaa

Monadin trainee-ohjelma on käynnissä kolmatta kesää. Ohjelmaan sisältyy pari kertaa viikossa järjestettävien luentojen lisäksi kesäprojekti, jossa opittuja asioita viedään käytäntöön.

”Aiheet vaihtelevat laajalla skaalalla perusteista alan viimeisimpiin kuulumisiin. Myös vakihenkilöstömme voi osallistua luennoille kiinnostuksensa mukaan, eli opimme yhdessä. Pyrimme myös löytämään kesäharjoittelijoille asiakasprojekteista tekemistä. On tärkeää että he pääsevät osaksi projektitiimejä ja saavat näin näkemystä aidosta ympäristöstä kouluissa oppimiinsa asioihin”, von Bonsdorff kuvailee.

Monadin kesäharjoittelija Nico

”Laadukkaat perehdytykset ovat auttaneet tunnistamaan oman arvoni työntekijänä” – Tamperelainen tietotekniikan opiskelija Nico Penttilä pääsee harjoittelussa soveltamaan ja syventämään koulussa opittua

Nico Penttilä, 20, opiskelee tietotekniikkaa Tampereen yliopistossa. Kesän hän työskentelee harjoittelijana tamperelaisessa kestävään ohjelmistokehitykseen erikoistuneessa yrityksessä Monadissa.

Miksi lähdit opiskelemaan tietotekniikkaa? 
Innostuin tietotekniikasta ensimmäisen kerran 8. luokan alussa ja lukiossa kiinnostuin fysiikasta ja matematiikasta, pärjäsin niissä myös hyvin. 

Miten päädyit töihin Monadille?
Tutustuin Monadiin työnantajana Tampereen yliopiston järjestämässä IT-tapahtumassa, jossa eri teknologiayritysten edustajat tapasivat tulevaisuuden tekijöitä. Monadin mieleenpainuva “myyntipuhe” teki vaikutuksen ja lähetin hakemuksen.

Mitä työtehtäviä harjoitteluusi kuuluu? 
Harjoittelun alussa meidän harjoittelijoiden päivät koostuivat pitkälti uudenlaisen neuvottelutilojen varaustyökalun suunnittelemisesta, joka toimi eräänlaisena yhdessä toteutettavana lämmittelyprojektina. 

Millainen on tyypillinen työpäiväsi Monadilla? 
Täällä on käytössä joustava etätyömahdollisuus, joten työpäivät ovat varsin vaihtelevia. Harjoittelijoille järjestetään kahden kuukauden koulutusjakso, jossa tietotekniikan alan asiantuntijat kertovat viikoittain erilaisista alaa koskettavista teemoista ja trendeistä. 

Mikä on parasta työssäsi? 
Joustavuus, reilut henkilöstöedut, auttavaiset työkaverit sekä yleinen ajattelumalli, jonka mukaan kaikki yrityksen työntekijät ovat yhtä arvokkaita. Laadukkaat perehdytykset ovat auttaneet minua tunnistamaan oman arvoni työntekijänä, jonka työpanoksella on väliä.  

Mitä olet oppinut työssäsi?
Olen oppinut paljon niin tästä toimialasta kuin itsestänikin. Olen saanut asiantuntevilta kollegoilta hyödyllisiä vinkkejä ja päässyt vahvistamaan opinnoissa rakennettuja muistijälkiä. Olen myös oppinut pyytämään apua ja pysymään armollisena itselleni! 

Millaisia työkavereita sinulla on Monadilla? 
Kaikkiin täällä sopii kuvaus ”tiimityöntekijä”, ja työyhteisön yleinen ilmapiiri on rento ja vastaanottavainen. Työkaverit ovat aina valmiita auttamaan ja ratkaisemme pulmia yhdessä. 

Mitä toivoisit tekeväsi tulevaisuudessa? 
Haluaisin tehdä töitä tekoälyn parissa, sillä olen kiinnostunut tekoälystä, datan käsittelystä ja koneoppimisesta. Palasin tänne Monadiin mielelläni takaisin opintojen päätyttyä!  

Millainen on hyvä työnantaja? 
Hyvä työnantaja antaa työntekijöilleen tarpeeksi vastuuta ja vapautta sekä kannustaa henkilöstöään kehittymään – sekä tietenkin kohtelee koko henkilöstöä tasapuolisesti. Myönteistä työnantajamielikuvaa rakentava yritys erottautuu kilpailijoistaan hyvällä fiiliksellä, vaikka töitä tehdäänkin vankka ammattitaito ja osaaminen edellä.  

Konecranesin isolle harjoittelijaporukalle järjestetään yhteistä toimintaa, kuten kaikille yhteinen orientaatiopäivä ja puistopiknikkejä. Kesätyöntekijät saavat lisäksi osallistua Koneen Kerhon erilaisiin tapahtumiin, joita Young Professionals -jaos järjestää.

”Ammatillista kehittymistä varten rekrytoijamme pitää opiskelijoille kaksi LinkedIn-työpajaa, jonka yhteydessä osallistujat pääsevät hiomaan LinkedIn-profiilejaan sekä saavat itsestään uuden, ammattilaisen ottaman profiilikuvan”, kertoo Konecranesin Saari.

Kansainväliset opiskelijat tuovat uudenlaista osaamista

Konecranes osallistuu Teknologiateollisuuden Palkkaa kv-opiskelija -haastekampanjaan ja on palkannut alkuvuoden aikana jo 14 kansainvälistä opiskelijaa.

Kampanja pyrkii paitsi ratkaisemaan osaltaan osaajapulaa, myös lisäämään teknologiayritysten kansainvälisyys- ja monikulttuurisuusosaamista.   

”Työyhteisön diversiteetti ja inklusiivisuus ovat perustavanlaatuisia arvolupauksia sekä nykyisille että tuleville Konecranesin työntekijöille. On tärkeää tehdä näkyväksi se työ, jota teemme näiden tavoitteiden eteen. Tämä toivon mukaan rohkaisee myös muita yrityksiä ottamaan rohkeasti askeleita kohti parempaa työelämää”, Saari sanoo.   

Teksti: Sini Kaukonen, Jenna Laine ja Han Nguyen
Kuvat: Monad (Karri Harju) ja Konecranes