Tiina Jyllilä, Relicomp
Yritystarina

”Yhteiskuntavastuu on muutakin kuin ympäristöstä huolehtimista” – Pohjalaiselle Relicompille satsaaminen henkilöstöön on hyvää liiketoimintaa

Pohjalainen perheyritys Relicomp satsaa vahvasti osaamiseen, kestävään kehitykseen ja työntekijöihinsä. ”Yhteiskuntavastuu on muutakin kuin ympäristöstä huolehtimista. Siihen liittyy hyvä ja kannustava johtaminen ja se, miten yrityksessä huolehditaan henkilöstöasioista, jotta toiminta on kestävää joka suunnasta tarkasteltuna”, toteaa Relicompin hallintojohtaja Tiina Jyllilä.

Tiina Jyllilä, 51, on isänsä perustaman yrityksen jatkaja miehensä, toimitusjohtaja Marko Jyllilän, 51, kanssa. Ohutlevyteknologiaan erikoistunut metalliteollisuusyritys työllistää Kurikassa 140 työntekijää. Jyllilälle hyvinvoivat työntekijät ja ihmiset huomioon ottava toiminta ovat sydämenasioita.

”Toivon, että Relicomp on enemmän kuin pelkkä työpaikka. On tärkeää, että ihmisillä on hyvä ja turvallinen olla täällä. Tavoitteena on, että ihmisistä tuntuisi hyvältä tulla tänne aamulla ja että on hyvät tyypit kaverina kaffella”, hallintojohtajana työskentelevä Tiina Jyllilä toteaa.

HR-johtaminen on hänen mukaansa muuttunut viidessä vuodessa paljon. Nuorilla on erilaiset odotukset työelämästä kuin aiemmilla sukupolvilla.

”Työnantajalla pitää olla laaja paletti, jotta ihmiset sitoutuvat työhön. Meillä täällä Pohjanmaan perämetsillä on varmaan suhteellisen helppoa, mutta monessa paikassa yrittäjät joutuvat taistelemaan tosi kovaa, kun pelkkä palkka ja hyvä työ eivät enää riitä.”

Kun työntekijöillä on aiempaa enemmän toiveita ja haluja, se vaatii myös esimiestyöltä enemmän.

”Ihmiset arvostavat vapaa-aikaa. Työn itsessään on oltava mielenkiintoista ja palkitsevaa, jotta työhyvinvointi pysyy yllä ja kehittyy.  Lisäksi on entistä enemmän haasteita muun muassa osatyökykyisten työnkuvien muokkaamisessa ja sitä kautta työkyvyn ylläpidossa.”

Matalan kynnyksen mielenpalveluja ja räätälöityjä työkenkiä

Relicompilla henkilöstöön on satsattu monin tavoin. Tuotantotiloissa on tehty laaja ergonomiakartoitus. Työntekijä voi varata suoraan ajan työterveyteen työfysioterapeutin vastaanotolle erilaisten ergonomisten haasteiden kuntoon saamiseksi.

Tiina ja Marko Jyllilä, Relicomp Oy

Äitee aina saatavilla. Tiina Jyllilä on pohjalaisittain ”äitee”. "Työntekijämme ovat minulle tosi tärkeitä ja rakkaita. Kyllä minulla on kova huoli, jos jollakin on elämässään vaikea tilanne, surua ja murhetta. Monia murheita on yhdessä jaettu."    

Tiina Jyllilä on varhaisen tuen puolesta puhuja.

”Tuki ja välittäminen kaikissa elämänvaiheissa on tärkeää. Yksityiselämän ja terveyden haasteet heijastuvat siihen, miten ihminen työssä pärjää ja jaksaa. Se vaatii työnantajalta ja varsinkin lähiesimiehiltä jatkuvaa henkilöstön suoriutumisen ja laatujäljen seuraamista. Työkyky voi hetkellisesti heiketä esimerkiksi vaikean elämäntilanteen seurauksena ja se näkyy työssä suoriutumisessa. Näissä tilanteissa esim. työpsykologille pääsy on tärkeää.”

”Ihmisen yksityiselämässä moni asia ratkeaa sillä, että pääsee puhumaan jollekin ulkopuoliselle. Ohjaan heti työterveyshoitajalle ja sitä kautta työpsykologille, mikäli jonkun tilanne sitä vaatii. Se on tätä päivää – ei lainkaan sellainen asia, jota pitäisi hävetä. Pitää hakea apua eikä yrittää yksin kärvistellä”, Tiina Jyllilä toteaa.

Lisäksi Relicomp käyttää työelämävalmentajaa tilanteissa, jossa kartoitetaan työntekijän kykyä selviytyä nykyisessä fyysisessä työssä. Valmentajan avulla mietitään vaihtoehtoja uuteen uraan tai uudelleen kouluttautumiseen. Apua jaksamiseen voidaan hakea myös ruokaremontilla.

”Eri haasteisiin löytyy monenlaisia tukiverkostoja. Meillä on laaja paletti tässä käytössä ja niitä kyllä hyvin käytetäänkin. Ihmiset eivät aina edes ymmärrä, että heillä on mahdollisuus saada apua.”

Uusia osaajia seudun oppilaitoksista

Relicomp hakee jatkuvasti uusia työntekijöitä. Omistajapariskunta toivoo alalle lisää naisia. Tällä hetkellä tuotannon puolella on seitsemän naista, toimistossa viisi.

”Kaikki työtehtävämme sopivat naisille. Onneksi olemme viime aikoina onnistuneet rekrytoimaan muutaman naisen. Meillä on naisia hitsaamossa, maalaamossa ja särmäyksessä. He ovat monessa työtehtävässä jopa tarkempia kuin miehet”, Tiina Jyllilä sanoo.

”Olisi hienoa saada nainen työnjohtajaksi”, Marko Jyllilä lisää.

Marko Jyllilä, Relicomp

Tervetuloa naiset ja nuoret! Marko Jyllilä toivoo alalle lisää naisia ja nuoria. "Uudet nuoret osaajat tulevat ja opettavat meitäkin uusiin asioihin.”

Uusia osaajia Relicomp hakee seudun oppilaitoksista. Se tekee yhteistyötä Seinäjoen koulutuskuntayhtymän eli Sedun ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun eli SeAMKin kanssa. Lisäksi paikallisten oppilaitosten muodostama Sedu Akatemia kouluttaa työntekijöitä spesifisti eri aihealueissa, kuten robotiikassa. Tätä kautta Relicomp saa myös nuoria harjoitteluun.

Lisäksi Relicompilla on rekrytoinnissa apuna vakituisesti kolme henkilöstövuokrausfirmaa, jotka etsivät jatkuvasti työntekijöitä. Yksi toimii Puolassa, toinen Unkarissa ja kolmas Suomessa.

”Meillä on nytkin toistakymmentä vuokrahenkilöä. Tavoite on, että määrätyn ajanjakson jälkeen he siirtyvät yritykseemme”, Tiina Jyllilä kertoo.

Tällä hetkellä suomalaisten lisäksi palkkalistoilla on ukrainalaisia, unkarilaisia ja puolalaisia.

”Välillä keskustelua käydään kaikilla mahdollisilla kielillä, että tullaan ymmärretyksi. Pitkään Suomessa olleet kaksi unkarilaista osaavat hyvin suomea ja ovat tukena niille, jotka eivät vielä osaa. Toinen ukrainalaisista puhuu jo suomea. He auttavat tarvittaessa puolin ja toisin, että asiat ymmärretään oikein”, Tiina Jyllilä kertoo.

Vedensäästöä ja monipuolista kierrätystä

Ympäristön kestävässä kehityksessä Relicomp on myös pitkällä.

”On meidän velvollisuutemme, että tulevilla sukupolvilla on mahdollisuus hengittää ja olla maapallolla jatkossakin. Vaatimus kestävään kehitykseen tulee myös asiakaskentältä todella voimakkaasti. Aikoinaan se meidät tähän ajoikin – jo ennen kuin nämä asiat olivat päivänpolttavia kysymyksiä politiikassa ja yhteiskunnassa”, Tiina Jyllilä kertoo.

Yritys on toiminut sertifioidun ISO 14001 -ympäristölaatujärjestelmän mukaisesti jo vuodesta 2003. Lisäksi Relicompin toimintaa ohjaavat laatujärjestelmät ISO 9001, ISO 45001 ja ISO 3834-2.

Relicomp faktaloota

 

Yrityksen käyttämästä teräksestä 90 prosenttia on kierrätettyä ja kaikki tuotannon ylijäämäteräs kierrätetään. Kaikki puu-, pahvi- ja kirkasmuovijäte kierrätetään. Maalaamon pulverimaalista 80 prosenttia kierrätetään ja käytetään uudelleen. Loput poltetaan energiajätteenä. Myös veden kiertoa on saatu pienennettyä maalaamossa. Ennen altaat tyhjennettiin ja täytettiin uudella vedellä. Nyt nesteet siirtyvät puhtaammasta pesusta likaisempaan pesuun. Uutta vettä käytetään vain puhtaimpaan pesuun. Näin kolmannes vedestä säästyy.

Aiemmin vesi oli lisäksi ongelmajätettä. Relicompin tekemien kemikaalimuutosten jälkeen vesi voidaan päästää puhdistettuna turvallisesti normaaliin jätevesiverkostoon.

Valaistus on vaihdettu tehtaassa ledeiksi ja koneinvestointeja tehdessä tutkitaan, mikä kuluttaa vähiten sähköä.

”Kun ostetaan sähköisiä koneita, niissä ei ole enää hydrauliikkaa, joten öljyä ei tarvita. Vuotojen vaaraakaan ei siis ole”, Marko Jyllilä toteaa.

Kestävän kehityksen mukainen toiminta ja vastuullisuus ei ole hänen mukaansa vaikeuttanut liiketoimintaa.

”Meidän asiakkaamme voivat elää arvojensa mukaan. Meillä tuote maksaa sen 50 senttiä enemmän kuin naapurilla, mutta meillä ei tule sitä ja tätä sotkua. Jos yritykset elävät arvoilla, joilla kirjoittavat elävänsä, ei tässä ole mitään epäselvää.”

Tiina ja Marko Jyllilä, Relicomp Oy

Nuoret omatuntona. "Meillä on 19-v tytär, joka murehtii ilmastonmuutosta ja pohtii kestävää kehitystä. Nuorempi sukupolvi on tosi paljon valveutuneempaa tällaisissa asioissa ja toimii meillä vähän kuin omatuntona", Marko ja Tiina Jyllilä kertovat.

Marko Jyllilä toivoo, että myös isot toimijat kuten Kiina, Venäjä, Intia ja Australia ryhtyisivät tekoihin.

”Ei maailma pelastu, jos vain pienet tekevät vaadittavia toimia ympäristön hyväksi.”  

Relicompissa laskettiin taannoin ensimmäistä kertaa asiakkaalle tuotteen hiilijalanjälki. Seuraavaksi toimitusjohtaja haluaa laskea mikä on yrityksen oma hiilijalanjälki.

”Saamme Seinäjoen ammattikorkeakoululta apua sen laskemiseen. Tässä kannattaa käyttää tulevia insinöörejä hyväkseen eikä itse keksiä pyörää uudestaan. Uudet nuoret osaajat tulevat ja opettavat meitäkin uusiin asioihin”, Marko Jyllilä toteaa.  

Teksti: Marjo Vuorinen

Kuvat: Tuukka Kiviranta

Lisää aiheesta:

Suunnitelmissa investointien tuplaus – Pohjalaisen Relicompin strategiaan on kirjattu investointien määräksi miljoona euroa per vuosi

”Vain ajattelun monimuotoisuudella pystymme luomaan uutta” – Sitowise on aloittanut henkilöstön monimuotoisuustyön