Tiina ja Marko Jyllilä, Relicomp Oy
Yritystarina

Suunnitelmissa investointien tuplaus – Pohjalaisen Relicompin strategiaan on kirjattu investointien määräksi miljoona euroa per vuosi

Pohjalainen kasvuyritys Relicomp on investoinut viime vuosina voimakkaasti toimintansa robotisointiin, ja tulevaisuudessa investointien määrä aiotaan tuplata. Tehdassalissa ahkeroivat robotit Matti ja Teppo, mutta investoinnit yritys tekee yhteistyössä henkilöstön kanssa.

Kun ohutlevyteknologiaan erikoistunut metalliteollisuusyritys Relicomp Oy aloitti 30 vuotta sitten kauhajokisessa autotallissa Relika-nimisenä, yritystä pyörittivät Reino ja Liisa Kangas. Relikan nimi muodostui Reinosta, Liisasta ja kakaroista. Nyt yksi kakaroista, Tiina Jyllilä, 51, on yhdessä miehensä Marko Jyllilän, 51, kanssa yrityksen pääomistaja. Heidän tyttärellään on 10 prosentin omistus.

Yritys sijaitsee nykyään Kurikassa ja työntekijöitä on 140. Viime vuoden liikevaihto oli 20 miljoonaa euroa.

”Tänä vuonna tavoitellaan 28 miljoonan liikevaihtoa, ja siihen tarvitaan niin osaavia käsiä kuin robottejakin. Suurimpia haasteita on se, että kaikki muutkin tarvitsevat niitä samoja käsipareja”, toimitusjohtaja Marko Jyllilä toteaa.

Siksi yritys on panostanut teknologiseen edelläkävijyyteen ja robotisoinut toimintaansa voimakkaasti.

Relicomp faktaloota

 

Pitkälle on tultu kauhajokisesta autotallista. Valoisassa ja avarassa tehdashallissa vauhti kiihtyy, kun robotit Matti ja Teppo ovat työn vauhdissa.

Tiina Jyllilä katsoo niiden menoa. Hän on isänsä perustaman yrityksen hallintojohtaja, vaikka vannoi, ettei mene koskaan isälleen töihin. Lapsuus kun tuntui ainaiselta työnteolta.

Myös Marko Jyllilä sai varhain tuntuman Relikan ralliin. 18-vuotiaana hänestä ja Tiinasta tuli pari.

”Ennen kuin päästiin kylille ajelemaan autolla tai riiuumaan, niin Jyllilä istui meidän autotallissa ja pussitti kanssani muovisia kannattamia”, Tiina nauraa.

”Kun tulin auttamaan Tiinaa, sain hänet puolet aiemmin vapaaksi”, toteaa puoliso.

”Ja minä sain palkan!” vaimo heittää. 

”Pohojalaasta näyttämisen meininkiä”

Tiina ja Marko Jyllilä tulivat yritykseen töihin vuonna 1998. Pääomistajina he ovat olleet vuodesta 2011. Viime vuonna he ostivat Tiinan sisarukset yrityksestä.

Toimitusjohtaja Marko Jyllilä kiittelee edesmennyttä appiukkoaan uskalluksesta, joka on vienyt firman alansa kärkipaikoille.

”Reino osti jo vuonna 2000 3 D -laserin. Se oli Suomen ensimmäinen tai toinen. On ollut iso liike ostaa pienenä firmana iso 3 D -laser. Mutta sillä ne asiakkaat on meille saatu.”

Tiina Jyllilä toteaa sen olleen rohkeutta ja yltiöpäistä, ”pohojalaasta” näyttämisen meininkiä. Ja sama meno jatkuu.

”Tehdään, vaikka ei olla ihan varmoja, että kestääkö persaus vai ei. On ollut rohkeus ja halu näyttää, että pystytään ja selvitään. Meillä on hyvä verkosto, tukipilarit rahoittajien suhteen ja osaava henkilöstö ottamaan vastaan uusia teknologioita ja investointeja”, hän kiittelee.

Relicomp investoikin aktiivisesti tuotekehitykseen, laitteisiin ja uusiin ratkaisuihin. Vuodesta 2014 strategiaan on kirjattu investointien määräksi miljoona euroa per vuosi.

”Poikkeuksena oli 2019, jolloin yritys osti ison syvävetopuristimen, ’Mörön’, joka maksoi 1,5 miljoonaa euroa. Lisäksi kaupunki teki meille lisää toimitilaa, joka maksoi toisen 1,5 miljoonaa”, toimitusjohtaja toteaa. 

Marko ja Tiina Jyllilä, Relicomp Oy

Investointi Mörköön. Vuonna 2019 Relicomp investoi isoon syvävetopuristimeen, "Mörköön", joka maksoi 1,5 miljoonaa euroa.

Tulevaisuudessa investoinnit aiotaan tuplata kahdeksi miljoonaksi per vuosi.

”Liikevaihtomme on lähes tuplaantunut vuodesta 2014. Tuolloin tehtiin 15 miljoonaa per vuosi. Paljon joudutaan kuitenkin jumppamaan. Tuotannon ja tuotekehityksen määrä on kasvanut. Enkä laske investointeihin palkkakuluja, vaan suoraan investointeihin kuluvan rahan”, Marko Jyllilä toteaa.

Henkilöstö koneita valitsemassa

Investoinnit yritys tekee yhteistyössä henkilöstön kanssa. He saavat vaikuttaa siihen, mitä yritykseen hankitaan ja milloin.

”Työntekijöillämme on into ja osaaminen. He ovat ammattilaisia työssään ja heillä on kyky oppia uusia asioita ja ottaa haltuun uudet teknologiat. Näin he pääsevät työskentelemään parhaalla mahdollisella teknologialla, mitä maailmassa on tällä hetkellä tarjolla. Tämä auttaa myös henkilöstön rekrytoinnissa”, Marko Jyllilä sanoo.

Huipputeknologia on merkittävä tekijä työssä viihtymisessä ja toki se mahdollistaa myös laadukkaan työn jäljen.

Tämän vuoden aikana Mörkö-prässi on automatisoitu ja robotit Teppo ja Matti tulleet taloon. Aiempina vuosina investointilistalla on ollut muun muassa Combi Genius -laserlevytyökeskus, FMS-hitsausrobottisolu ja Prima 3 D -laser. Myös hitsaamoa on automatisoitu.

”Automaation lisäämisellä haemme sitä, että työntekijöiltä pystytään poistamaan raskaat ja kuormittavat työvaiheet. Se on tärkeää ergonomian ja henkilöstön hyvinvoinnin kannalta”, Tiina Jyllilä toteaa.

Tiina ja Marko Jyllilä, Relicomp Oy

Automaatiolla hyvinvointia. ”Automaation lisäämisellä haemme sitä, että työntekijöiltä pystytään poistamaan raskaat ja kuormittavat työvaiheet. Se on tärkeää ergonomian ja henkilöstön hyvinvoinnin kannalta”, Tiina Jyllilä toteaa.

Aikaisemmin esimerkiksi prässillä nostettiin tavaraa käsin. Nyt Matti ja Teppo -robotit tekevät sen, ja työntekijä valvoo prosessia ja tekee ohjelmia.  

Automaatio vastaa osin myös työntekijäpulaan.

”Kun työntekijöitä ei ole saatavilla niin paljon kuin tarvitsisimme, lisäämme automaatiota. Näin saamme tehtyä samalla porukalla enemmän työtä”, Marko Jyllilä kertoo.

Lisäksi automatisaatio tuo laatua ja nopeutta.

”Näin saamme pidettyä oman katteemme hyvänä mutta pienennettyä kustannusta, ja voimme sitä kautta tarjota asiakkaalle edullisempaa hintaa. Näin pysymme kilpailussa mukana”, Marko Jyllilä toteaa.

”Kilpailu on kovaa niin Suomessa kuin muuallakin. On pakko pysyä alan kehityksen kärjessä. Hyvänolon tunteeseen ei voi tuudittautua”, Tiina Jyllilä sanoo.

Työtehtävien kierrosta monia hyötyjä

Relicompilla investoidaan jatkuvasti myös henkilöstöön. Yritys lisä- ja uudelleenkouluttaa työntekijöitään ja on parin vuoden aikana alkanut panostaa työn monipuolistamiseen.

”Tavoitteena on, että ihmiset pystyisivät kiertämään eri työtehtävissä eri osastoilla. Meillä on useita erilaisia tuotanto-osastoja riippuen työn eri vaiheista. Tehtävän vaihto tuo työhön lisää sisältöä ja monipuolisuutta, uuden oppimista ja toivottavasti myös lisää työhyvinvointia”, Tiina Jyllilä luettelee.

Tiina Jyllilä, Relicomp

Pulla auttaa jaksamaan! Tiina Jyllilän kaapista löytyy aina jotakin herkkua kahvin kaveriksi. Suklaa tai pulla auttavat monesta aallon pohjasta taas lähemmäs pintaa. "Ei aina tarvitse olla maata mullistavia asioita. Yksinkertaisilla asioilla tilanne voi muuttua valoisammaksi." 

Lisäksi Relicompilla on panostettu perehdyttämiseen. Työnopastajiksi koulutetut vakituiset työntekijät perehdyttävät uudet työntekijät talon tavoille, tekniikoihin sekä koneiden ja laitteiden käyttämiseen. Sekin tuo omaan vakituiseen työhön lisää sisältöä.

Myös työaikana opiskelua tuetaan. Parhaillaan kolme työntekijää suorittaa työn ohella insinööritutkintoa. Asiakkaatkin arvostavat yrityksen panostusta investointeihin ja kotimaisen yrityksen sijainnin tuomia hyötyjä.

”Olemme saaneet osan asiakkaista ajattelemaan omia varastoarvojaan ja vaihto-omaisuuden kiertoaikaa siitä näkökulmasta, että läheltä ostamisessa on paljon kustannustehokkuutta, kun varastosaldot voi pitää alhaalla”, toimitusjohtaja kertoo.

”100 000 euroakin on paljon rahaa”

Relicomp on saanut vuosien mittaan 10–15 prosentin investointitukia koneisiin ja laitteisiin ELY-keskukselta ja yhden yksittäisen ESR-rahan.

”Nyt kun olemme jo riittävän iso yritys, ELY-keskus katsoo, että jos investoimme miljoona euroa uuteen koneeseen, ei ELY-Keskuksen 10 prosentin investointituki auta meitä siinä mihinkään. Minä olen eri mieltä. 100 000 euroakin on paljon rahaa. Me joudumme myymään miljoonalla lisää, että viivan alle jää se 100 000. Miljoonan myynti on myyjälle aikamoinen urakka”, Marko Jyllilä toteaa.

Viesti päättäjille, Relicomp

 

Tukien hakemisen hän kokee helppona, koska hän on tehnyt yrityksen tulos-, tase- ja kassavirtalaskelmat valmiiksi vuoteen 2026 asti.

”Siinä vaiheessa, kun täytän ELY-keskuksen papereita, tarvittava data on jo olemassa. Ei tarvitse ruveta keksimään lukuja ja investointeja. Kun yrityksen asiat ja dokumentit ovat jatkuvasti ajan tasalla ja hoidettuna, kyllä ELY-Keskus on yrittäjän puolella.”

”Ymmärrän, että pienemmissä yrityksissä, kuten mekin joskus olemme olleet, investointitukien hakeminen on ollut vaikeaa, kun ei ole osaamista ja resursseja vaadittujen dokumenttien ja liitteiden tekemiseen”, Tiina Jyllilä lisää.

Business Finlandin puolella Jyllilät näkevät kehittämisen ja selkeyttämisen varaa tukihakemuksissa.

Teksti: Marjo Vuorinen

Kuvat: Tuukka Kiviranta

Lisää aiheesta:

”Yhteiskuntavastuu on muutakin kuin ympäristöstä huolehtimista” – Pohjalaiselle Relicompille satsaaminen henkilöstöön on hyvää liiketoimintaa

Loimaalainen Dinolift aikoo isommaksi tekijäksi digitalisaation avulla: ”Ne yritykset, jotka eivät vastaa tähän huutoon, jäävät väkisin jälkeen”

TietoEVRY, Nokia ja Wärtsilä lisäävät TKI-menojaan yli 350 miljoonalla Business Finlandin hankkeessa – TietoEVRYn digipanostuksilla kasvua teknologiavientiin

Toimitusjohtaja Jaakko Hirvolan blogi: Suomella on hyvä strategia, mutta sen toteutuminen on ratkaistava nyt

 

Juttu on mukana syyskuun uutiskirjeessä.