Eduskunta
Uutinen

Vaikuttamistyöstä entistä läpinäkyvämpää – Teknologiateollisuus jätti ensimmäisen avoimuusraporttinsa

Teknologiateollisuus ry jätti ensimmäisen, uuden avoimuusrekisterilain mukaisen vaikuttamisraporttinsa. Järjestö sitoutuu myös avoimuusrekisterin neuvottelukunnan laatimiin Hyvän edunvalvontatavan suosituksiin.

Vuoden 2024 alussa voimaan tulleen avoimuusrekisterilain tavoitteena on parantaa eduskunnan ja ministeriöiden päätöksenteon avoimuutta. Vaikuttamistyötä tekevät organisaatiot raportoivat valtakunnalliseen päätöksentekoon kohdistuvasta vaikuttamisestaan nyt ensimmäistä kertaa.

– Pidän hyvänä, että Suomi on etulinjassa ottanut lobbausrekisterin käyttöön. Demokratiaan kuuluu, että niin päätöksenteko kuin siihen vaikuttaminen ovat mahdollisimman läpinäkyviä, sanoo Teknologiateollisuuden yhteiskuntasuhdepäällikkö Anna Ranki.  

– Päättäjien ja muiden yhteiskunnan toimijoiden välinen keskustelu on tärkeää ja hyödyttää lähtökohtaisesti koko yhteiskuntaa. Mitä vähemmän siihen liittyy väärinkäsityksiä tai väärinkäytöksiä, sen parempi, Ranki jatkaa.

Teknologiateollisuus ry sitoutuu myös avoimuusrekisten neuvottelukunnan laatimiin hyvän edunvalvontatavan suosituksiin, joiden tavoitteena on edistää hyvää edunvalvontakulttuuria.

– Pidämme Teknologiateollisuudessa lobbauksen vastuullisuutta erittäin tärkeänä.  Vaikuttamisen tavoitteemme ja viestimme ovat jo pitkään löytyneet verkkosivuiltamme. Pidämme systemaattisesti yhteyttä poliitikkoihin kaikista eduskuntapuolueista ja virkamiehiin eri ministeriöissä. Pyrimme aina tarjoamaan ratkaisuja teknologia-alaan liittyviin yhteiskunnallisiin ongelmiin, Ranki kuvaa.

Teknologiateollisuuden alkukesän vaikuttamistoiminta painottui EU-prioriteetteihin ja teollisuuspolitiikkaan

Teknologiateollisuus raportoi vaikuttamistoimenpiteistään avoimuusrekisterilain mukaisesti jatkossa kaksi kertaa vuodessa. Nyt jätetyssä raportissa kerrotaan vaikuttamistoiminnasta, jota tehtiin huhti–kesäkuussa 2024.

Teknologiateollisuus ry:n vaikuttaminen keskittyi raportoituna ajanjaksona erityisesti EU:n seuraavan kauden prioriteetteihin, teollisuuspolitiikkaan, digitalisaatioon ja datatalouteen, verotukseen ja valtion budjettimenoihin. Raportoitujen vaikuttamisteemojen määrä oli 18.

Seuraava raportti toimitetaan tammi–helmikuussa 2025 ja siinä raportoidaan heinä–joulukuun 2024 vaikuttamistoiminnasta.

Raportoitujen kontaktien lisäksi Teknologiateollisuus pitää yhteyttä myös muihin päättäjiin ja virkamiehiin ja antaa satoja lausuntoja vuosittain. Teknologiateollisuuden edustajat ovat myös mukana erilaisissa valtionhallinnon työryhmissä ja osallistuvat kuulemisiin.

Lisätiedot:

Anna Ranki, yhteiskuntasuhdepäällikkö, puh. 050 3838797, anna.ranki@teknologiateollisuus.fi

  • Voit tutustua ensimmäiseen Teknologiateollisuuden avoimuusraporttiin VTV:n sivuilla. Koostamme vaikuttamisraporteista ja pääviesteistämme myös tiivistelmät jäsensivustollemme.
  • Teknologiateollisuuden vaikuttamisen tavoitteet koottu nettisivuillemme.
  • Teknologiateollisuuden lausunnot löytyvät nettisivuiltamme.
  • Teknologiateollisuudella on 11 toimialayhdistysjäsentä, jotka jättävät omat vaikuttamisraporttinsa.