Siirry sisältöön

Saatavilla oltava riittävästi puhdasta ja kilpailukykyistä energiaa

Sähköistymistä ja vähähiilistymistä kehitettäessä tulee edesauttaa uusien energiainvestointien toteutumista. Saatavilla on oltava riittävästi puhdasta ja hinnaltaan kilpailukykyistä energiaa sähköistyvän yhteiskunnan tarpeisiin.

Päivitetty 02.09.2024 klo 19:40

Kehitettäessä teollisuuden, liikenteen ja energiajärjestelmien sähköistymistä ja vähähiilistymistä, tulee edesauttaa uusien energiainvestointien toteutumista, jotta saatavilla on riittävästi puhdasta ja hinnaltaan kilpailukykyistä energiaa sähköistyvän yhteiskunnan tarpeisiin huomioiden myös energian toimitus- ja huoltovarmuus. Näin pystymme kilpailemaan uuden teknologian ratkaisuista ja teollisuuden investoinneista niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.

Yhteiskunnan sähköistyessä Suomen ja EU:n energiaomavaraisuutta tulee nostaa, jotta markkinat toimivat vakaasti myös kriisitilanteissa.

Suomen huoltovarmuuden kannalta keskeistä on energiajärjestelmän toimivuus ja riittävä kotimaisuusaste.

Toimivat sähkömarkkinat

EU:n sähkömarkkinasääntelyä uudistettaessa tulee varmistaa energiasisämarkkinoiden toimivuus sekä parantaa sähkön kriisitilanteiden hallintaa. EU:n tulee varmistaa, että eri maiden kansalliset ratkaisut ovat yhteensopivia sekä parantavat markkinan toimivuutta ja lisäävät päästöttömän energian tuotantoa koko Euroopassa. Sähkömarkkinoiden uudistamisen yhteydessä tulee varmistua, että markkinoilla säilyvät kannusteet investoida puhtaaseen, joustavaan ja älykkääseen energiajärjestelmään sekä infrastruktuuriin, mikä auttaa pitämään huolta energiakustannusten kohtuullisuudesta ja vakaudesta niin lyhyellä kuin pidemmälläkin aikavälillä. Tulevaisuuden sähköntuotannon haasteena on sääriippumattoman uusiutuvan tuotannon ylläpito ja kehittäminen vastaamaan kasvavaa uuden teknologian ja uudistuvan teollisuuden sähkönkulutuksen kasvua. Tähän haasteen ratkaisuun pitää löytää uusia teknologisia ja markkinamalleja niin Suomessa kuin myös EU-tasolla.

Edistetään uuden teknologian hyödyntämistä ja teknologian kehittymistä uusilla puhtaan energian liiketoiminta-alueilla

Voimakkaasti lisääntyvä puhtaan sähkön tuotanto mahdollistaa ja edellyttää energiajärjestelmien kehittämistä tulevina vuosina.  Fossiilisten polttoaineiden korvaaminen puhtaalla sähköllä mahdollistuu teollisuudessa ja liikenteessä parantaen Suomen kilpailukykyä. Kehitys edellyttää sähköjärjestelmän joustavuuden kehittämistä ja mahdollistaa uusien liiketoimintamallien ja palvelujen, kuten vedyntuotannon, älykkään energiajärjestelmien ohjausta, hiilidioksidin talteenottoa, erilaisten varastointiratkaisujen kasvua sekä modulaaristen pienydinreaktoreiden edistämistä. Suomen energiajärjestelmän vahvuus on kuitenkin monipuolinen energiantuotantorakenne, joka tulee säilyttää. Samalla tulee varmistaa, että suomalaisia teknologiatoimittajia kohdellaan tasavertaisesti.

Vetytalous

Mikäli Suomi haluaa kilpailuvaltin hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä, on uusiutuvilla energialähteillä ja päästöttömästi tuotetulla vedyllä merkittävä vaikutus tavoitteen saavuttamisessa. Vety voi olla erityisen kilpailukykyinen menetelmä päästöjen vähentämiseksi siellä, missä suora sähköistäminen ei ole mahdollista.

Vedyn avulla tehdään raskaasta tieliikenteestä ja meriliikenteestä päästötön sekä teräksen tuotannosta ja muusta teollisuudesta hiilivapaa. Tulevaisuudessa vety voi myös tarjota mahdollisuuden kausivarastointiin säästä riippuvaiselle, vaihtelevalle ja runsaalle uusiutuvalle sähkölle.

Sekä Suomen hallitus että yritykset ovat olleet aktiivisia vetytalouden edistämisessä. Valtioneuvosto teki alkuvuodesta periaatepäätöksen, jonka mukaan Suomi tavoittelee Euroopan johtavaa asemaa vetytaloudessa läpi koko arvoketjun. Tavoitteina ovat puhtaan vedyn ja sähköpolttoaineiden valmistus kotimaisen teollisuuden, liikenteen ja energiajärjestelmän tarpeisiin. Myös uudella hallituksella on tuoreen hallitusohjelman mukaan vahva tahtotila parantaa Suomen kilpailukykyä vetytalouden investoinneissa, yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa.

Jotta Suomesta saadaan vetytalouden johtaja:

  • Avainasemassa on puhtaan energian saatavuus.
  • Yrityksille on taattava suotuisa ja ennakoitava ympäristö investoinneille sekä vetyteknologian tutkimukselle ja kehittämiselle.
  • Tarjolla on oltava kannusteita vähähiilisen energiantuotannon ja teollisuuden pilotointi- ja demonstraatiohankkeille. Hankkeista saatavat kotimaiset referenssit ovat ensiarvoisen tärkeitä kilpailukyvyn ja viennin edistämisen kannalta.
  • On varmistettava, että hankkeiden toteuttamiseen liittyviä lupamenettelyitä sujuvoitetaan ja nopeutetaan.
  • Tärkeää on vedyn verokohtelu, jossa tulee noudattaa energiaverotuksen periaatetta. Tällöin vero maksettaisiin vasta energiaa tai polttoainetta käytettäessä.

Aivan olennaista on tietenkin vetyosaaminen. Teknologiateollisuuden tekoälyä hyödyntävän osaamispulssin mukaan vetytalouden kehitys vaatii monipuolista osaamista vedyn tuotannosta ja vetylogistiikasta aina digitalisaatioon ja johtamisen osaamiseen.

Lisätiedot: