Siirry sisältöön
Etusivu Ajankohtaista Uutiset Hallitusohjelman tavoitteet Suomen kasvun ja uudistumisen vauhdittamiseksi on syytä toteuttaa 

Hallitusohjelman tavoitteet Suomen kasvun ja uudistumisen vauhdittamiseksi on syytä toteuttaa 

Hallitusohjelmassa on tunnistettu kaikki tarpeelliset uudistukset Suomen vetovoiman ja kasvun vauhdittamiseksi. TKI-lisärahoituksen suuntauksesta ei hallitusohjelmassa ole kuitenkaan riittävän tarkkaa kirjausta. Kerromme artikkelisarjassamme, mikä hallitusohjelmassa on hyvää, mikä huolestuttavaa ja miten korjaisimme.

Suomen houkuttelevuutta investointien kohteena on parannettava monin eri keinoin. Hallitusohjelmassa on tunnistettu kaikki tarpeelliset toimenpiteet: investointien luvitusta on nopeutettava, huolehdittava kohtuuhintaisen puhtaan energian saatavuudesta, investoitava digitalisaatioon tuottavuuden parantamiseksi, lisättävä tki-panostuksia ja nostettava tutkimuksen tasoa. Huomiota on kiinnitetty myös osaajien saatavuuden parantamiseen, kasvuun kannustavaan verotukseen, kilpailijamaiden valtiontuki- ja rahoituskilpailuun sekä työmarkkinoiden uudistamiseen lähelle pohjoismaista tasoa. 

Hallitusohjelmassa hyvää:

Hallituksen sitoutuminen TKI-rahoituslain toteutukseen mahdollistaa Suomessa toimivien yritysten pysymisen teknologisen kehityksen kärkijoukossa ja lisää Suomen kiinnostavuutta kansainvälisten yritysten investointikohteena. Tutkimus- ja innovaationeuvoston vahvistaminen tukee tavoitetta.

Luvituksen ja kaavoituksen vauhdittaminen on välttämätöntä teollisten investointien lisäämiseksi. Viranomaisten ennakollisella yhteistyöllä, eri prosessien rinnakkaisella läpiviennillä, aidolla asiakaspalveluasenteella sekä moninkertaiset valitusprosessit estämällä pystytään lyhentämään ison investointihankkeen luvitusprosessin kesto murto-osaan nykyisestä, laadusta tinkimättä.

Erityisen investointinyrkin muodostaminen Suomeen mahdollisesti saatavilla olevien strategisten investointien varmistamiseksi on kannatettavaa. Kilpailijamaissamme vastaava toiminta on arkipäivää. 

Digitalisaation vauhdittaminen investoimalla tekoälyyn, kvanttiteknologiaan, kyberturvallisuuteen, 6G-kehitykseen ja datan hyödyntämiseen parantaa koko yhteiskunnan tehokkuutta ja tuottavuutta. Näin vahvistetaan Suomessa toimivien vientiyritysten kilpailukykyä globaaleilla markkinoilla.

Pitkäjänteinen, viennin vahvistamiseen tähtäävä teollisuuspolitiikka tukee kasvuhakuisten keskisuurten yritysten vientiponnisteluja ja luo uusia tukijalkoja Suomen viennille. Esimerkiksi puhtaan teknologian ratkaisuille sekä energiatehokkuutta parantaville, kyberturvallisuutta lisääville ja tekoälyä hyödyntäville ratkaisuille on vahva ja nopeasti kasvava globaali markkina.

Finnvera-lainsäädännön kokonaisuudistus parantaa viennin rahoitusinstrumenttien kilpailukykyä.

Hallitusohjelmassa huolestuttavaa:

Hallitusohjelmassa ei ole kirjattu riittävän tarkasti TKI-lisärahoituksen suuntauksesta, ja lisärahoituksella tuntuu olevan monta ottajaa. Julkisen TKI-rahoituksen heikoin lenkki Suomessa on yrityksille suunnattu T&K-rahoitus – julkisen tutkimuksen rahoituksessa Suomi pärjää hyvin. Yrityksille suunnattu TKI-tuki vivuttaa myös parhaiten yritysten omia lisäinvestointeja tutkimukseen. Ilman yritysten investointeja kokonaistavoitetta ei voi saavuttaa. Neljän prosentin TKI-tavoitteesta yritysten osuus on kaksi kolmasosaa.

Hallitus tekee selvityksen vienninedistämisen organisoinnista. Selvityksessä tulee keskittyä siihen, miten Team Finlandin toimijat voivat parantaa yhteistyötään ja palvelujaan yrityksille. Palvelujen jatkuvuutta ei saa riskeerata.

Ilmastorahasto päätettiin fuusioida TESIin, mikä lienee järkevää toiminnan tehostamisen näkökulmasta.  Samanaikaisesti vietiin kuitenkin Ilmastorahastolta pääomat, jonka turvin se on operoinut. 

Teknologiateollisuuden toimintaehdotukset:

Lisätietoja:

Lisää aiheesta: