2 kyberturvallisuus
Uutinen

Kyberturvallisuus on kansalaistaito ja tulevaisuuden ala – Uudet oppimateriaalit lapsille ja nuorille tutustuttavat kyberturvallisuuden maailmaan

Mon, 10/25/2021 - 13:09
Tällä viikolla vietetään Digiturvaviikkoa. Kyberturvallisuus on kansalaistaito, joka koskee meitä kaikkia ja jokaista alaa. Samaan aikaan Suomessa on valtava pula kyberturva-alan ammattilaisista.

Tarvitsemme myös yhä enemmän syvällistä digiturvallisuuden osaamista. Suomessa on  valtava pula kyberturvaosaajista: Kyrberala ry:n kyselyn mukaan jopa 60 % alan yrityksistä kärsiii osaajapulasta

Kyberturvallisuuden kehittämisohjelmassa asetetaan useita toimenpiteitä kansallisen kyberturvallisuutemme parantamiseksi. Yhtenä toimenpiteenä ehdotetaan, että perusopetuksessa ja toisella asteella oppilaiden ja opiskelijoiden tulisi oppia riittävät taidot toimia digitaalisissa ympäristöissä sekä ymmärtää kyberturvallisuusuhkat ja osata suojautua niiltä.

Digiturvaviikon kunniaksi Teknologiateollisuus ry julkaisee kaksi oppimateriaalia kyberturvallisuusosaamisen parantamiseksi:

  • Ekaluokkalaisten Tämä toimii-teknologiakasvatusprojektiin on tuotettu uusi kyberturvallisuusmoduuli, jonka voi toteuttaa joko monialaisena seikkailuna tai osana laajempaa teknologiakasvatusprojektia. Materiaali on saatavissa suomeksi ja ruotsiksi osoitteessa www.tamatoimii.fi.
  • Yläkoululaisille ja toiseen asteen opiskelijoille MyTech-ohjelmaan on luotu uusi Kyberturvallisuus-pakopeli, jossa om kyberturvallisuustehtäviä virtuaalisessa 360-oppimisympäristössä jopa kahdeksaksi oppitunniksi. Materiaali on tehty yhteistyössä Matemaattisten aineiden opettajien liiton MAOLin kanssa ja videoissa esiintyy kyberturva-ammattilaisia Suojelupoliista valkohattuhakkereihin.

Tämä toimii kyberturvallisuus

Lisätietoja:
Leena Pöntynen, osaamispolitiikan johtaja, leena.pontynen@teknologiateollisuus.fi
Jenni Taipalkoski, vetovoima-asiantuntija, jenni.taipalkoski@teknologiateollisuus.fi

Lue myös:
Kyberturvallisuuden maailmaan on syytä tutustua jo pienenä
Tervetuloa hyvisten joukkoon! – Kyberturvallisuusala kaipaa tuhansia uusia osaajia lähivuosina