Reijo Karhinen
Uutinen

Johtaja, onko yrityksesi osaamistase kisakunnossa? – Reijo Karhinen patistaa nostamaan osaamisen uudistamisen johdon agendan ytimeen

Osaamisen kehittäminen ei ole yritykselle enää riittävä tavoite, pamauttaa OP Ryhmän edellinen, pitkäaikainen pääjohtaja Reijo Karhinen. Koska osaamistason vaje on yritysten kasvun pullonkaula, on ylimmän johdon agendan ytimeen nostettava osaamisen uudistaminen. Työntekijöiden tärkein tulevaisuuden taito on puolestaan valmius oppia uutta.

”Onko yrityksesi osaamistase tulevaisuuskestävä”, aloitti työelämäprofessori, vuorineuvos pääjohtaja Reijo Karhinen puheensa Teknologiateollisuuden ja Kasvuryhmän tilaisuudessa, jossa kuulijoina oli suuri salillinen suomalaisten kasvuyritysten toimitusjohtajia.

Osaajapulasta on tullut parin viime vuoden kuulluimpia voivotuksia.

”Moni meistä on sen sanonut ja kokenut, mutta olisiko tämä pitänyt pystyä näkemään jo ennalta? Kenen tämä olisi pitänyt huomata? Olen sitä mieltä, että meidän. Kenen muun tehtävänä on kulkea tulevaisuudessa – ja pitkällä tulevaisuudessa – kuin yritysjohtajan? Kenen muun tulisi nähdä, mihin yrityksissä ja Suomessa ollaan menossa?” Karhinen kysyi yritysjohtajilta.

Reijo Karhinen
  • Työelämäprofessori Itä-Suomen yliopistossa
  • OP-Ryhmän pääjohtaja 2007–2018
  • Valtion kehitysyhtiö Vake Oy:n hallituksen puheenjohtaja
  • Liikesivistysrahaston hallituksen puheenjohtaja
  • Keskuskauppakamarin Työ-, koulutus- ja osaamisvaliokunnan puheenjohtaja
 

Tilaisuus oli lähtölaukaus osaamisen strategisen kehittämisen eteenpäin viemiseksi suomalaisissa kasvuun tähtäävissä yrityksissä. Tilaisuudessa muodostettiin yhteistä käsitystä keskeisistä mahdollisuuksista ja haasteista sekä käynnistettiin konkreettisia toimia kasvun kannalta relevantin osaamisen vahvistamiseksi Teknologiateollisuus ry:n ja Kasvuryhmän jäsenyrityksissä.

Millainen osaamistarve on vuonna 2025?

Karhinen huomautti, että yritysjohtajat eivät saa lykätä vastuuta työntekijöiden osaamisesta liiaksi muualle: ”Meillä pitää olla sitä tulevaisuuden lukutaitoa, joka kertoo myös sen, millaista osaamista tullaan tarvitsemaan viiden vuoden päästä.”

Ylimmän johdon on hänen mukaansa nostettava strategiansa ytimeen osaamisen uudistaminen sekä yksittäisten työntekijöiden työmarkkina-arvon kasvattaminen. Pelkkä osaamisen kehittäminen ei enää riitä.

”Kasvun pullonkaula on vaihtunut rahan niukkuudesta osaamistason vajeisiin. Kuinka suurella osalla teidän työntekijöistänne heidän henkilökohtainen työmarkkina-arvonsa on yleisillä työmarkkinoilla laskussa? Eli kelpaisivatko he muille? Tai kuinka monella se on nousussa?” Karhinen kehotti johtajia miettimään.

Mikä on jo lähitulevaisuuden työntekijän tärkein taito? Karhisen mukaan se on valmius oppia uutta.

 

Risto Karhisen osaamisen teesit

 

Kestääkö yrityksesi seuraavan turbulenssin?

Karhinen kehotti toimitusjohtajia tarkastelemaan johtamansa yrityksen tasetta siitä näkökulmasta, että se kestää seuraavan turbulenssivaiheen – mikä se sitten onkaan. Samalla pitää pyrkiä arvioimaan, miltä näyttää tulevaisuuskestävä Suomi. Tämän hetken valtaisan turbulenttivaiheen aiheuttaa ilmastonmuutos.

Karhisen pankinjohtajauralla ilmastonmuutokseen vertautuva turbulenssivaihe oli 1990-luvun lama ja pankkikriisi. Pankit, jotka ehtivät rakentaa taseensa kriisinkestäviksi, selvisivät.

Reijo Karhinen

Suomessa kuulee liian harvoin ja tosissaan otettuna, että osaamisen tarve on nopeampaa kuin koskaan, Reijo Karhinen sanoo. 

 

”Näin ei käynyt kaikille. Kun me menemme yhtä aikaa iskevien digitalisaatio- ja ilmastonmuutosmyrskyjen läpi selviytyjäyritysten liiketoimintamallit ovat merkittävästi uusiutuneet. Olemmeko valmistautuneet siihen, millaista uutta osaamista tämä edessä oleva transformaatio edellyttää. Ovatko yritysten osaamistaseet tulevaisuuskestäviä?”

Suomessa kuulee helposti ja kevyesti sanottavan, että toimintaympäristön muutos on nopeampaa kuin koskaan.

”Harvemmin kuitenkaan kuulee sanottavan, että uudistumisen tarve on nopeampaa kuin koskaan. Vielä harvemmin kuulee, että osaamisen tarve on nopeampaa kuin koskaan. Etenkin tuo viimeinenkin pitäisi ottaa tosissaan”, hän kehotti.

Osaamispanos kertoo myös arvoista

Karhinen kysyi toimitusjohtajilta, onko heillä riittävästi intohimoa kasvaa ja uudistua maassa, joka tarjoaa ”älyttömän hyvän toimintaympäristön”.

”Me olemme paalupaikalla. Meillä on älyttömästi nyt tarvittavaa osaamista, mutta onko yrityksesi osaamistase kisakunnossa myös seuraavaan vaiheeseen? Tuijotetaanko johtoryhmän kokouksissa vanhoja kvartaaliraportteja vai ovatko johdon kokouksista kaikkein mieleenpainuvimpia ne, joissa pohdittiin uudistumista?”

Karhinen muistutti lopuksi, että osaamiseen panostaminen kertoo myös yrityksen arvoista.

”Ja me tiedämme, että nuoret hylkivät jo yrityksiä epämääräisen arvopohjan vuoksi.”

Kirjoittaja: Marjo Ollikainen

Lisää aiheesta:

Laura Juvosen blogi: Osaamiseen investoiminen on yrityksille elinehto

Tiedote: Selvitys: Työpaikkoja olisi tarjolla – Tekniikan alan koulutus voisi ratkaista osaajapulan opiskelijamääriä kasvattamalla

Artikkeli: ”Teknologiaosaamisella varmistetaan se, että pysymme huipulla” – Elomatic kiittää yhteistyötään korkeakoulujen kanssa

Selvitys tekniikan korkeakoulutuksesta 2019: Työtä on – mistä osaajat? Teknologiateollisuuden näkökulmia tekniikan korkeakoulutukseen 

Osaajatarveselvitys 2018: 9 ratkaisua Suomelle – Teknologiateollisuuden koulutuksen ja osaamisen linjaus 2018

Kasvua tukevia tilaisuuksia Teknologiateollisuuden jäsenyrityksille:

Yritysten osaamisen strateginen kehittäminen ja korkeakoulukumppanuudet: Strateginen osaaminen -tilaisuudet ja työkalut

Tukea kannattavaan kasvuun ja uudistumiseen sekä yrittäjyyteen: Kasvun ja yrittäjyyden päivät ympäri Suomea 2020