Yritystarina

Hyvä johtaminen vapauttaa luovuuden

Johtamiselta joustavampi työnteko edellyttää ennen kaikkea oikeanlaista asennetta, joka puolestaan pohjautuu luottamukseen. Työn tuottavuuden ainoana mittarina ei voi enää olla se, että työntekijä istuu päätteensä äärellä naputtelemassa.

[[{"type":"media","view_mode":"default","fid":"691","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"345","style":"width: 160px; height: 88px; margin: 5px; float: right;","typeof":"foaf:Image","width":"625"}}]]IT-ratkaisujen asiantuntija ja palveluntuottaja Innofactor pyrkii antamaan asiantuntijoilleen tilaa ajatella ja ideoida. Yrityksessä pidetään joustavuutta ja muutosvalmiutta luontevana ja välttämättömänä osana työkulttuuria. Johtamiselta se vaatii ennen kaikkea oikeanlaista asennetta. Siihen päästään vain luottamuksen kautta.

Innofactor, ”innovaatiotekijä”, on Pohjoismaiden johtavia Microsoft-pohjaisten IT-ratkaisujen toimittajia. Aktiiviseksi kasvuyritykseksi itsensä luokitteleva suomalainen ohjelmistopalveluyritys työllistää reilut 400 henkilöä.

Innofactorin henkilöstöjohtaja Elina Jokinen kertoo, että vaikka työkulttuuri on kokenut viime aikoina kovia muutospaineita miltei alasta riippumatta varsinkin joustavuuden lisääntyessä, tietointensiivisissä asiantuntijaorganisaatioissa muutokset ovat toteutuneet melko luontevasti.

”Itse olen työskennellyt koko työurani teknologia-alalla, joten olen oppinut pitämään tavallaan annettuna esimerkiksi sitä, että työ on entistä enemmän ajasta ja paikasta riippumatonta”, sanoo Elina Jokinen.
”Johtamiselta joustavampi työnteko edellyttää ennen kaikkea oikeanlaista asennetta, joka puolestaan pohjautuu luottamukseen. Työn tuottavuuden ainoana mittarina ei voi enää olla se, että työntekijä istuu päätteensä äärellä naputtelemassa.”

Kasvu ja kansainvälistyminen tuovat muutospaineita

Innofactoriin organisaationa kohdistuneet muutosvaatimukset ovat viime vuosina nousseet pääasiassa yrityksen voimakkaasta kasvusta, jonka taustalla ovat vastikään toteutetut yritysjärjestelyt.

”Vaikka organisaatiomme kasvaa, haluamme säilyttää ketteryyden ja reaktionopeuden”, Jokinen sanoo. Kyse on hänen mukaansa ennen kaikkea ihmisten henkilökohtaisesta reaktionopeudesta sekä herkkyydestä ulkoisille asioille.
Toinen merkittävä muutostekijä on Elina Jokisen mukaan kansainvälistyminen. Innofactor tavoittelee markkinoita nyt ensisijaisesti muista Pohjoismaista.

”Olemme ottaneet aktiivisesti askelia kansainvälisille markkinoille. Kansainvälistyminen on jännittävää, mutta se tuo mukanaan muutoksia. Vieraalla kielellä työskentely on osalle uusi asia, mutta myös lainsäädännölliset ja toimintatapojen erot vaativat miettimistä”, Jokinen toteaa.

Selkeät tavoitteet ja toimintatavat

Olennaista Elina Jokisen mukaan modernin asiantuntijaorganisaation johtamisessa on selkeä tavoitteenasetanta. Prosesseja ja käytäntöjä on analysoitava ja kehitettävä niin, että asiantuntijoilla on sovituissa rajoissa mahdollisuus toteuttaa itseään, ideoitaan ja luovuuttaan. Toki myös muut hyvän johtamisen reunaehdot on pidettävä mielessä. Jokisen mukaan niihin kuuluvat hyvä viestintä, selkeys ja päämäärätietoisuus.

Erilaiset johtamisen ja viestinnän avuksi kehitettävät työkalut ovat Elina Jokisen mielestä tärkeitä, mutta vain, jos yrityksen toimintatavat ovat kunnossa.

”Nykyajan johtamisen merkitys liittyy laajasti ottaen siihen, että rutiinitehtävät voidaan tehdä automatisoidusti, jolloin työn luovuuden ja niin sanotun syvän asiantuntemuksen merkitys korostuu”, hän miettii.

”Myös työntekijöiden odotukset johtajan suhteen ovat kasvaneet ja johtajan työ on vaativampaa kuin ennen. Ihmiset vaihtavat työpaikkaa helpommin, ja on huomattu, että juuri johtaminen on työssä viihtymisen kannalta erittäin tärkeää. Johtajalta odotetaan liiketoimintaosaamisen lisäksi aitoa kiinnostusta ihmisiin.”

Konkreettisista johtamisen ja viestinnän työkaluista Elina Jokinen mainitsee Yammerin, joka on eräänlainen Innofactorin sisäinen sosiaalinen media. Tiedonvälityksen lisäksi se toimii virtuaalisena ”kahvipöytäkeskusteluna” ja edistää ideointia.

Innovaatiojohtaminen vaatii määrätietoisuutta

Innovaatiojohtamisesta puhuttaessa Elina Jokinen korostaa, että innovoinnissa olennaista ei ole ainoastaan hyvä idea, vaan se, että idea pystytään toteuttamaan ja kaupallistamaan.

”Hyvistä ideoista ei yleensä ole pula. Kyse on siitä, osataanko valita oikeat asiat, joihin lähdetään panostamaan. Maailmassa kun on yhä enemmän vaihtoehtoja. Toinen tärkeä kysymys on se, saadaanko ideat myös toteutettua. On hyvä, että pohjalla on villiä ideointia, mutta ilman ideoiden toteuttamisen määrätietoista edistämistä asiat eivät etene,” hän toteaa.

”Yrityksen erottautumistekijänä on harvoin uniikki idea, vaan hyvä toteutustapa.”

Toki Innofactorillakin on mietitty, miten henkilöstöä voidaan kannustaa ideoimaan ja esittämään ajatuksiaan. Esimerkiksi Yammerissa on ryhmä, jossa voi jakaa ideoitaan. Elina Jokinen on kuitenkin huomannut, että innovoinnin esteenä on harvemmin se, ettei ideoita uskalleta esittää. Ongelmallisempaa on löytää aikaa ja tilaa ideoinnille. Sille pitää Jokisen mielestä rakentaa tietoisesti tilaa prosessien sisälle.

Johtamisella on Elina Jokisen mielestä tärkeä rooli innovoinnissa. Ei niin, että innovaatiot olisivat johdon yksinoikeus, vaan oikeastaan päinvastoin, sillä ideat tulevat eri puolilta organisaatiota. Mutta hyvällä johtamisella voidaan vapauttaa luovuutta – ja huonolla puolestaan rapauttaa sitä.

”Kun johdetaan fiksusti, saadaan rakennettua raamit toiminnalle ja vapautettua luovuutta haluttuun suuntaan.”

Samalla kyse on henkilöstön motivoinnista, sillä jos suunta ja raamit ovat motivoivia ja innostavia, työntekijät innostuvat luonnostaan tavoittelemaan yhteisiä päämääriä. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta toimiiko se käytännön tasolla, onkin jo toinen juttu. Elina Jokisen mielestä juuri siksi johtamiskeskustelu on todella tärkeää.

Johtaja kehittyy palautteen avulla

”Hyvä johtaminen on aihe, joka ei koskaan tule valmiiksi. Trendit ja iskulauseet tulevat ja menevät, ja niistä voi poimia toimivia ajatuksia oman johtamistyönsä tueksi. Pääasia on mielestäni avoimuus puolin ja toisin. Itse pyrin pitämään korvat ja silmät auki palautteelle. Vaikka palautetta voi joskus olla kivuliasta ottaa vastaan, olen sitä mieltä, että jokainen palaute on lahja. Sen kuuntelu ja pohtiminen on paras tapa kehittää itseään.”