Yritystarina

Innofactorissa osaamistarpeet ovat jatkuvassa muutoksessa

Koodaajat viihtyvät itseohjautuvissa tiimeissä. Osaamisen kehittäminen on jatkuvaa ja dynaamista.

Suuret megatrendit muokkaavat yhteiskuntaa, ja digitaalisuus etenee useilla eri rintamilla. Ohjelmistotalo Innofactor on omien tuotteidensa lisäksi erikoistunut erityisesti Microsoft-ekosysteemin organisaatioille tarjoamiin ratkaisuihin.

Vuonna 2000 perustettu yritys on 19 vuodessa kulkenut pitkän matkan yhden miehen toimistosta noin 600 asiantuntijaa työllistäväksi pörssiyritykseksi, jolla on yli 1500 asiakasta ja liikevaihto 66,1 miljoonaa euroa (2017).

– Fyysisesti matka ei ole ollut pitkä, Innofactorin perustaja ja toimitusjohtaja Sami Ensio nauraa yrityksen pääkonttorissa Espoon Keilaniemessä, joka sijaitsee kivenheiton päässä Innopolista, jossa yritys sai alkunsa.

Innofactorin tavoitteena on auttaa asiakkaitaan kehittymään datalähtöisiksi digitaalisiksi organisaatioiksi.

– Asiakkaamme voivat sen jälkeen tarjota omille asiakkailleen laadukkaan, digitaalisen asiakaskokemuksen, Ensio kertoo.

Innofactor on Ension mukaan monille asiakkailleen sopivan kokoinen yhteistyökumppani: suuria yrityksiä joustavampi, mutta toisaalta pieniä startupeja kokeneempi pörssiin listautunut toimija.

Ketterä kehitys tuo tuloksia

Yritys on viime vuosina keventänyt organisaationsa hierarkkisuutta ja vähentänyt esimiesten sekä hallituksen jäsenten määrää. Asiakasprojekteissa on siirrytty vesiputousmallista etupäässä ketterään työskentelytapaan.

– Asiakkuuden ympärille muodostuva itseohjautuva kehitystiimi pystyy vastaamaan nopeasti muuttuviin vaatimuksiin. Tiimeissä on selkeät mittarit ja tavoitteet, ja people managerit toimivat eri tiimeissä työskentelevien esimiehinä ja vastaavat osaamisen kehittymisestä, Ensio kertoo.

Työntekijöiden ja tiimien tulospalkkiot on sidottu suoriutumista mittaaviin indikaattoreihin, jotka on määritetty työtehtävien ja roolien mukaisesti.

Koulutus pohja työssäoppimiselle

Osaavan työvoiman saatavuus on yritysten kasvun edellytys, ja laadukas koulutus on ponnahduslauta työelämään. Julkisen sektorin tulee ennakoida osaamis- ja osaajatarpeita jatkuvasti. Työelämään siirtymisen jälkeen menestyvät yritykset huolehtivat työtekijöidensä osaamisen päivittämisestä, mutta myös julkista lisä- ja muuntokoulutusta on oltava riittävästi tarjolla.

Innofactorilla on oma koulutusohjelma, Innofactor Academy, jossa henkilökunta voi kehittää osaamistaan osallistumalla koulutustilaisuuksiin paikan päällä, etäyhteyden avulla tai katsomalla nauhoituksen jälkikäteen.

Ohjelmistoalalla työtehtävät, roolit ja liiketoiminta ovat jatkuvassa muutoksessa teknologian kehittymisen myötä.

– Meillä 10 prosenttia on muodollista koulutusta, 20 prosenttia esimerkiksi itseopiskelua, vertaiscouchingia tai mentorointia ja loput 70 prosenttia oppimisesta tapahtuu käytännön työtehtävien myötä, Ensio kertoo.

Osaamisen kehittäminen on jatkuvaa ja dynaamista. Uutta osaamista hankitaan asiakasprojektien tarpeiden mukaisesti – ensin sisäisellä haulla, ja jos näin ei löydy, käytetään alihankkijoita. Toisinaan päädytään rekrytoimaan.

Tällä hetkellä alalla on pulaa erityisesti full stack -koodaajista, eli henkilöistä, jotka hallitsevat sekä palvelin- että käyttöliittymäpään ohjelmistot, data-analyytikoista, pilviarkkitehdeistä sekä myyjistä.

Innofactor on lähiaikoina palkkaamassa myös 10 uutta henkilöä DigiStar 2019 -harjoittelijaohjelmaansa.

Koodaajat viihtyvät tiimissä

Ensio näkee pysyvän tiimin hyvänä ratkaisuna ohjelmistojen kehittäjille. Omassa tiimissä pystyy keskittymään eivätkä työkaverit vaihdu liian usein.

– Nuoremmat työntekijät saavat tiimistä tukea ja sparrausta, jonka avulla he voivat kehittyä. Tiimi myös haastattelee uudet työntekijät ja heillä on vaikutusvaltaa valintaan, Ensio kertoo.

Palkkakilpailu on kovaa. Headhunterit soittelevat työntekijöille ja esittelevät työtarjouksiaan. Etabloitunut Microsoft-toimittaja kykenee tarjoamaan pysyvyyttä, mikä on kilpailuetu työmarkkinoilla.

– Toistaiseksi olemme pärjänneet kilpailussa hyvin, Sami Ensio toteaa.

 

Teksti: Antton Lounasheimo
@alounash

 

Artikkeli on mukana Teknologiateollisuuden helmikuun uutiskirjeessä.