sara vainikainen
Yritystarina

Kyky oppia uutta ja työskennellä monialaisessa tiimissä - näitä taitoja teknologiayrityksen rekrytoija arvostaa, sillä kukaan ei ole valmis suoraan koulun penkiltä

Fujitsun rekrytointivastaava Sara Vainikainen kehottaa nuoria opiskelemaan asioita, jotka saattavat siinä hetkessä tuntua harhapoluilta. Usein juuri niiden kautta rakentuu oma erityisosaaminen. Tulevaisuuden työelämässä on tärkeää kyetä toimimaan eri alojen osaajista koostuvissa tiimeissä – ja oppimaan uutta.

Sara Vainikainen toimii tietotekniikan palveluyhtiö Fujitsussa rekrytointivastaavana. Hänen työhönsä kuuluu rekrytointiin liittyvien tehtävien lisäksi työantajamielikuvan kehittäminen ja korkeakouluyhteistyö. Vainikainen vastaa myös korkeakouluopiskelijoille ja vastavalmistuneille suunnatusta Fujitsu Graduate -ohjelmasta, joka etsii nuoria osaajia erilaisiin vakituisiin tehtäviin.

Millaista osaamista Fujitsussa tarvitaan tällä hetkellä? Entä viiden vuoden päästä?

”Fujitsu on globaali teknologiayhtiö. Tarjoamme teknologiapalveluita ja -ratkaisuja, ja meillä on myös vahva tuoteliiketoiminta. Haemme osaamista esimerkiksi pilviteknologioista, tietoturva-alalta, myynnistä sekä uusista teknologioista, kuten tekoälystä ja robotiikasta.

Näitä teknologiaosaamisia tarvitsemme varmasti myös tulevaisuudessa, mutta yhä vahvemmin korostuu tarve monipuolisille taidoille ja tiedoille sekä kyvylle hahmottaa kokonaisuuksia.

Kukaan ei ole valmis suoraan koulun penkiltä, mutta kyky oppia ja omaksua uutta on erittäin tärkeää. Kehotamme nykyisiäkin työntekijöitämme jatkuvasti oppimaan uutta eli oppiminen jatkuu työelämässä.”

Mitä kannattaa opiskella, jos haluaa Fujitsun kaltaiseen yritykseen töihin?

"Fujitsussa on töissä asiantuntijoita hyvin erilaisista taustoista. Tiettyä alaa opiskelemalla ei välttämättä päädy sen alan töihin. Tulevaisuudessa yhä tärkeämpää on, että asioita tekevät monimuotoiset ja monialaiset tiimit. Näin syntyvät tulevaisuuden ratkaisut. Jälleen viestini on, että koulutus antaa eväät työelämään ja työelämä opettaa sitten lisää. Tietoalalla esimerkiksi hankitaan erilaisia teknologiasertifiointeja. Myös alanvaihtokoulutukset ovat yleistyneet, ja niidenkin kautta saamme uusia tekijöitä."

Monialaisissa tiimeissä tarvittavia vuorovaikutustaitoja on mahdollista harjoitella jo koulumaailmassa, sillä tarjolla on yhä enemmän monialaisia oppimiskokonaisuuksia ja hackathoneja.

Mikä on Fujitsun Suomen-henkilöstön sukupuolijakauma? Toivotteko lisää naishakijoita?

"Viime tilikaudella meillä oli 77 prosenttia miehiä ja 23 prosenttia naisia. Johtotehtävissä naisia oli vähän enemmän: 25 prosenttia ja johtoryhmästä 31 prosenttia. Uskoisin, että tämä vastaa aika hyvin alan yleistä jakaumaa.

Naisten osuuden lisääminen henkilöstössämme on keskeinen monimuotoisuuteen liittyvä tavoitteemme ja pyrimme siihen, että työtehtävät jakautuisivat yhä tasapuolisemmin naisten ja miesten kesken."

Millaisiin yleisiin työelämävalmiuksiin kiinnitätte rekrytointiprosessissa huomiota?

"Työhaastattelutilanne on valintaprosessin tärkein osio: hakija pääsee tuomaan esiin osaamistaan ja työnantaja kertomaan tehtävästä ja työkulttuurista. Siinä syntyy toivottavasti molemmin puolin kuva siitä, miten hakija sopisi työkulttuuriimme ja tiimiin. Haastattelun lisäksi käytössä on soveltuvuusarviointi, jossa selvitetään erilaisia valmiuksia, kuten päättelykykyä sekä kykyä reflektoida omia vahvuuksia ja kehityskohteita. Hyödynnämme työpersoonallisuuskyselyä keskustelun pohjana, sillä se auttaa hahmottamaan esimerkiksi vuorovaikutustapoja ja ongelmanratkaisukykyä. Omia vahvuuksiaan ja kehittämisalueitaan kannattaakin aina miettiä etukäteen haastatteluun valmistautuessa." 

Mitä ovat paljon puhutut tulevaisuuden työelämätaidot?

"Jos ja kun suorittavat työt vähenevät, korostuu monialainen, tiimirajat ylittävä yhteistyö. Eli suomeksi sanottuna eri alojen asiantuntijat työskentelevät yhdessä. Sen sijaan, että pitäisi osata jotain uutta ja eksoottista, nousevat arvoon sellaiset perusasiat kuin vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot. Koulumaailmassakin tätä on mahdollista harjoitella, sillä tarjolla on yhä enemmän monialaisia oppimiskokonaisuuksia ja hackathoneja, joissa eri alojen opiskelijat tuovat yhteen näkökulmiaan.

Tulevaisuuden työelämätaitoihin kuuluu myös aiemmin mainittu kyky omaksua uusia asioita, luova ongelmanratkaisukyky – ja yhteistyötaitoihin liittyen tunnetaidot ja empatiakyky." 

Minkä vinkin antaisit opiskeluvalintojaan tekevälle nuorelle?

"Opiskelujen alkuvaiheessa kannattaa kokeilla monipuolisesti erilaisia opintoja esimerkiksi sivuaineiksi. Vain kokeilemalla selviää, mikä kiinnostaa, eikä valinta välttämättä mene kerralla oikein. Ikinä ei tiedä, mistä saattaa olla tulevaisuudessa hyötyä! Kannattaa hyödyntää sellaisia kursseja, jotka opettavat työelämätaitoja, esimerkiksi juuri niitä monialaisia opintokokonaisuuksia ja esiintymistaidon kursseja. Näitä taitoja oppii myös harrastuksissa ja järjestötoiminnassa." 

Mitä toivoisit itse tietäneesi työelämästä vastavalmistuneena?

"Omien sosiaalipolitiikan opintojeni loppuvaiheessa mietin, että apua, näissä ei ole juuri kosketusta työelämään. Vallalla oli voimakkaasti ajattelu, että 'kun opiskelet tätä, päädyt tänne'. Todellisuudessa reittejä eri aloille saattaa olla monia. Jos ei vastavalmistuneena vielä tiedä, mitä haluaa tehdä, täytyy vain lähteä rohkeasti kokeilemaan."

It-alan työ ei ole yksinäistä koneella kyhjöttämistä, vaan hyvin sosiaalista tiimityötä. 

Törmäätkö usein alaasi liittyviin stereotypioihin?

"Usein ajatellaan, että teknologiataloissa työ on yksinäistä koneella kyhjöttämistä. Koen, ettei tämä pidä paikkaansa. It-ala on monipuolinen ja sopii kaikille: it-osaamista voi yhdistää moniin eri taitoihin, iästä riippumatta. Työ on myös hyvin sosiaalista, sillä ratkaistaviin ongelmiin tarvitaan näkemyksiä eri aloilta. 

Itselleni on tullut ehkä vähän yllätyksenäkin se, kuinka monenlaisia kehittymis- ja vaikuttamisvaihtoehtoja ala tarjoaa. Mekin kehitämme ratkaisuja yhteiskunnan ja ympäristön haasteisiin. Olemme esimerkiksi rakentaneet Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten kanssa tekoälyratkaisun, joka ennakoi nuorten aikuisten syrjäytymisriskiä. Oululaiselle teknologiayhtiö Proventia Oy:lle toimittamamme pilvipalveluratkaisu on osa liiketoimintaa, jossa pakokaasun puhdistusjärjestelmä asennetaan jo käytössä oleviin ajoneuvoihin ilmansaasteiden vähentämiseksi maailman suurkaupungeissa.

Teknologia-alalla, jos jollain, pääsee tekemään merkityksellistä työtä. Kunpa nuoret tietäisivät sen!"

Teksti: Sini Kaukonen