MSK Cabins tehdas
Yritystarina

Miljoona euroa vuodessa investointeihin – Ylihärmäläinen MSK Cabins uskaltaa kasvaa ja kehittyä myös huonoina aikoina

Ylihärmäläinen MSK Cabins on Euroopan selvästi tehokkain ohjaamovalmistustehdas, kehaisee toimitusjohtaja Taneli Mikkola. Syynä tähän on, että emoyhtiö MSK Groupissa halutaan kasvaa, ja kasvua toteutetaan jatkuvalla kehittämistyöllä, investoinneilla, digitalisoinnilla sekä tunnistamalla työntekijöiden osaamisen arvo – myös huonoina aikoina.

Maaseudun Kone Oy:n Kauhavalla 70 vuotta sitten perustanut Ville Isosaari vannoi, ettei koskaan enää tartu lapioon, kertoo MSK Groupin historiikki. Eikä lapioon ole sen koommin tarvinnut tarttua. Nykyinen MSK-konserni ja sen kuusi tytäryhtiötä työllistävät eri maissa yli 700 ihmistä. Viime vuosina konsernissa on tehty jatkuvaa kehitystyötä, investointeja sekä yritysosto, joka nosti konsernin Euroopan ohjaamovalmistajien kovaan sarjaan.

”Matec-kaupalla saimme jalansijan Euroopan kasvaville markkinoille. Keski-Euroopan tuotanto ei uhkaa toimintaa Suomessa, vaan meidän on oltava siellä, missä markkinat kasvavat. Olemme pärjänneet tarjouskilpailuissa Suomestakin hyvin, tietojemme mukaan Ylihärmän tehdas on Euroopan selvästi tehokkain ohjaamovalmistustehdas”, kehaisee tytäryhtiö MSK Cabinsin toimitusjohtaja Taneli Mikkola.

MSK Groupin omistajien strategiana on Mikkolan mukaan yrityksen pitäminen selkeästi elinkelpoisena seuraavalle sukupolvelle.

”Täällä halutaan kasvaa ja kehittyä. Teemme pienempiä hyppyjä jatkuvalla parantamisella ja isompia investoinneilla.”

Ylihärmäläistä osaamista Keski-Eurooppaan

MSK Cabins valmistaa Kauhavalla älykkäitä, asiakkaiden erilaisten tarpeiden mukaisia ohjaamoja traktoreihin, liikkuviin työkoneisiin ja teollisuuden sovelluksiin. Toistasataa metriä pitkän tehdashallin linjastolla kulkee ohi keltaisia, punaisia, vihreitä, valkoisia ja mustia ohjaamoja, ja on linjalta valmistunut myös pinkki ohjaamo.

”Jokainen ohjaamo on oma yksilönsä”, Mikkola toteaa ylpeästi.

Monialainen korkean teknologian perhekonserni
  • MSK Group on teollisuuden monialainen korkean teknologian perhekonserni, joka valmistaa muun muassa ohjaamoja, maatalouskoneita ja muovikomponentteja.
  • Sen tytäryhtiöt ovat MSK Cabins, MSK Plast, MSK Matec GmbH ja MSK Matec s.r.o. sekä Junkkari ja Juncar.
  • Konsernin omistaa yhdeksän serkusta. Heidän isoisänsä Ville Isosaari perusti Maaseudun Kone -nimisen tehtaan Ylihärmän Kankaankylään vuonna 1950. Kolmas sukupolvi astui johtoon 2016.
  • Yhtiö aloitti yhteistyön Valtran kanssa 1960-luvulla. Nyt konsernin merkittävimpiä asiakkaita ovat lisäksi traktoreiden ja maatalouskoneiden valmistaja AGCO, erilaisia työkoneita valmistava Volvo CE, nosturivalmistaja Manitowoc, työkone- ja nosturivalmistaja Liebherr sekä Komatsu, Cargotec, Danfoss ja ABB.
  • Yhtiön toimipaikat sijaitsevat Suomessa Kauhavalla ja Lapualla, Saksan Döbelnissä ja Slovakian Lipanyssa.
  • Yhtiö osti huhtikuussa 2018 Saksassa ja Slovakiassa toimivan Matecin, joka valmistaa työkoneiden ohjaamoja. Tällä yritysostolla MSK nousi ohjaamovalmistajien ykköskaartiin Euroopassa.
  • Konsernin liikevaihto vuonna 2019 oli 171 miljoonaa euroa, henkilöstöä on yli 700.

MSK Group laajensi valmistusta Euroopan markkinoille paitsi asiakkaiden vuoksi myös siksi, että ohjaamot ovat tilaa vieviä kuljetettavia tehtaalta asiakkaille. Kilpailuetua on saatu analysoimalla markkinoita ja kasvumahdollisuuksia, kehittämällä toimintaa sekä investoimalla myös huonoina aikoina osaamiseen ja tuotantoon.

Vuosi sitten yhtiö päätti käynnistää uuden ohjaamotehtaan rakennusprojektin Slovakiassa.

”Me olimme Ylihärmässä edellä Keski-Euroopan yksiköitä, joten meillä on paljon annettavaa sinne. Tekeminen on hiottu vuosien saatossa timantiksi. Olemme kehittäneet toimintoja paljon virtaustehokkuudessa, toimitusketjujen hallinnassa ja ohjaamojen suunnittelussa. Tätä osaamista käytetään hyväksi kansainvälistymisessä ja laajentumisessa”, Mikkola kertoo.

MSK Cabins Taneli Mikkola

Yritysten investointikynnystä helpottaa huomattavasti, jos valtio tukee TKI:tä myös huonoina aikoina eli silloin, kun kehittämiseen olisi resursseja mutta ei normaaliaikojen mukaista tulovirtaa, Taneli Mikkola sanoo. ”Silloin pohjilta pystytään nousemaan huomattavasti nopeammin.”

MSK Cabinsilla viime vuosien suurimpia investointeja ovat olleet muun muassa maalaamon robotisointi, levytyökeskuksien hankinta, piensarjavalmistuksen robotisointi sekä virtaavan kokoonpanolinjan varustelu.

”Olemme investoineet viime vuosina noin miljoona euroa vuodessa. 2010–2015 oli iso purskahdus, laitoimme kutakuinkin koko prosessin uusiksi usean vuoden investointiprojektilla.”

Robotisaatio tuo tehokkuutta ja lisää työn ergonomiaa

Koko tuotantotyö on MSK Cabinsilla digitalisoitu. Tehdas pyörii toiminnanohjausjärjestelmän eli ERP:n avulla. Ylihärmästä lähtee normaalivuonna 12 000 ohjaamoa. Yksi ohjaamo kulkee linjastolla pari tuotantopäivää.

”Tiedämme muutaman sekunnin tarkkuudella, paljonko työaikaa kuluu mihinkin. Näin voimme resursoida tiimit oikein ja balansoida niitä tarpeen mukaan.

Tuotantolinja on analysoitu siten, että pääsemme kaikilla asemilla tavoitetuottavuustasoon ja koko tehdas kulkee samalla kellotaajuudella.”

12 kuukauden tuotantoennuste pitää sisällään kaikki eri komponentit ja toimitusketjut. Sen avulla voidaan simuloida prosesseja ja tuotannon kokonaisvirtausta sekä seurata koneiden ja prosessien tehokkuutta. Mikkola uskoo tuotannon mittaamisen hyötyihin.

”Kaikki on mitattavissa, suunnittelusta asiakkuuksien hallintaan. Ilman mittaamista ei voi parantaa tekemistä, ja me pystymme mittaamaan tuotannon etenemistä kuukausi-, päivä-, alue- ja moduulikohtaisesti. Tämän tarkoitus ei ole, että juostaan kovempaa, vaan että tehdään tehokkaammin”, hän sanoo.

Robotisoinnin hyötyjä ovat tuotannon kokonaistehokkuuden kasvu, yksikkökustannuksien väheneminen sekä tasainen laatu.

”Robotti tekee just sitä, mitä ohjelma sanoo. Sen avulla vähennetään ergonomista kuormaa, ihmiselle fyysisesti haitallisia työvaiheita. Tämä toimii robotisoinnin ajureina, samoin kuin lisäarvon tuottaminen asiakkaalle. ”

MSK Cabins tehdashalli

MSK Cabinsin tehtaalta Ylihärmästä lähtee normaalivuonna 12 000 ohjaamoa. Yksi ohjaamo kulkee linjastolla pari tuotantopäivää.

Automatisaatio tukee myös vähähiilisyyttä, kun esimerkiksi hävikin määrä vähenee.

”Erityisesti MSK Plast on kestävässä kehityksessä hyvin etevä. Siellä on vähennetty energiaa kymmeniä prosentteja sekä parissa vuodessa tuotannon hiilidioksidipäästöjä noin 90 prosenttia. Olemme koko konsernina sitoutuneet vapaaehtoiseen energiatehokkuussopimukseen. Energiatehokkuus otetaan huomioon kaikissa investoinneissa. Vähähiilisyys korostuu asiakkaiden toiveissa, joten meidän on pystyttävä ohjaamaan tuotantoa oikeaan suuntaa ja voitava tarjota sellaisia tuotteita, jotka tarjoavat asiakkaalle lisäarvoa.”

Visio automatisoinnissa, rohkeus investointeihin

MSK Cabins on asettanut tavoitteekseen 100 miljoonan euron liikevaihdon kolmen vuoden päähän. Vuonna 2019 liikevaihto oli 84 miljoonaa. Viime maalis–toukokuu olivat koronakriisin vuoksi vaikeita ja väkeä jouduttiin lomauttamaan, joten liikevaihto laskee tänä vuonna kymmenisen prosenttia.

”Ensi vuodelta odotamme suurempaa nousua kuin tämän vuoden lasku, koska maatalouskonemarkkinassa myynti vetää.”

Ylihärmäläisten peltojen keskellä toimiva perhekonserni on saanut vision automatisointiin ja rohkeuden investointeihin omistajin visioista ja arvoista, Mikkola uskoo.

”He tekevät työtä oikeaan aikaan oikeiden ihmisten kanssa ja yhteistyössä koko organisaation kanssa. Arvoissa näkyy varmasti strategia pitää konserni elinkelpoisena seuraavalle sukupolvelle. Jossakin maailmassa odotetaan seuraavaa exitiä kahden vuoden päähän, täällä arvona on pitkäaikainen kehittäminen”, hän kiittää.

Asiakkaat ja henkilöstö tuotannon kehittämisen kumppaneina

Asiakkailleen MSK Group tarjoaa täyden palvelun, johon sisältyy suunnittelu, prototyyppien valmistus, ohjaamovalmistus sekä muoviosien valmistus.

”Me etsimme asiakkaiden kanssa pitkäaikaisia kumppanuuksia ja tuomme heille pitkäaikaista hyötyä kehittämällä tuotteita yhdessä. Kumppanuus tarkoittaa jatkuvaa lisäarvoa, meidän tuotantomme ja hankintaketjujemme kehittämistä sekä asiakkuuden ja hänen tarpeidensa tunnistamista. Se tarkoittaa, että meidän pitää panostaa toimintaan ja henkilöstöön, investoida tuotantoon ja laajentua”, Mikkola kertoo.

Hän muistuttaa, että konserni on aloittanut toimintansa vaatimattomien olkilietsojen valmistuksesta ja kehittynyt ohjaamojen ja muoviosien valmistukseen sekä muoviteknologioihin.

MSK Cabins Taneli Mikkola

MSK Cabins on tehnyt hyvää yhteistyötä ammattikorkeakoulun kanssa. Taneli Mikkola toivoisi, että myös yliopistotutkinnon suorittaminen olisi laajasti mahdollista Seinäjoella. ”Kun täällä lähellä ei ole korkeakouluja, meillä on ollut vaikeuksia saada isoista kasvukeskuksista korkeasti koulutettuja työntekijöitä.”

Mikkola siirtyi MSK Cabinsiin Etelä-Pohjanmaalle kuutisen vuotta sitten, työskenneltyään sitä ennen muun muassa suurissa pörssiyrityksissä. Hän hurauttaa töihin Kauhavalle päivittäin Lapualta.

”Perheyrityksessä paistaa läpi pitkäjänteisyys. Lisäksi minusta täällä näkyvät omistajan arvot ja arvomaailma kulttuurissa ja henkilöstössä. Tämä on miellyttävä työympäristö, omistajien luottamus säteilee toimintaan – ei niin, että asioita jätetään tekemättä, vaan siten, että henkilöstön arvo tunnistetaan ja sitä kehitetään yhdessä. Se on iso asia.”

Teksti: Marjo Ollikainen

 

Teksti on mukana joulukuun uutiskirjeessä.