Materiaalitehokkuusohjelma tukemaan kestävää kasvua

TEM:n johdolla on valmisteltu kansallinen materiaalitehokkuusohjelma. Ohjelma tavoittelee kestävän kasvun edistämistä materiaalitehokkuudella. Avaintekijät ovat tieto, osaaminen ja asenteet sekä kannustavan toimintaympäristön luominen.

Ohjelmassa esitetään kahdeksaa toimenpidettä:

  1. Tutkimusohjelmalla edistettäisiin pilotteja, arviointi- ja mittaamismenetelmien kehittämistä sekä esteiden purkamista.
  2. Teollisten symbioosien kolmevuotisella hankkeella saatettaisiin toimijoita yhteen materiaalivirtojen hyödyntämiseksi (Sitra ja Motiva jo pilotoivat).
  3. Alueellisen toimintamallin luomisella luotaisiin tietopohja ja kokonaisvaltainen ote materiaalivirroista alueilla ja identifioitaisiin tarvittavat investoinnit hyötykäyttöön (mm. Varsinais-Suomessa Resu-hanke).
  4. Materiaalikatselmustoimien tuki edistäisi yrityksissä tapahtuvaa kehitystä. Tuella voisi rahoittaa konsultin tekemään materiaalikatselmuksen ja PK-yritykset voivat hyödyntää ns. tarkistuslista-työkalun tai ecostartin.
  5. Vapaaehtoinen materiaalitehokkuussopimus olisi uudenlainen mahdollisuus yritykselle tai yritysryhmälle toteuttaa kokonaisvaltaisempaa toimintatapaa.
  6. Toteutetaan hanke ympäristölupien sujuvoittamiseksi.
  7. Vaikutetaan EU:n tavoitteisiin ja lainsäädäntöön, jotta Suomen erityispiirteet otetaan huomioon.
  8. Toteutetaan Life-hanke, jolla ohjataan rahoitusta resurssitehokkuuden edistämiseen ympäristönsuojelua palvelevissa hankkeissa.

Teknologiateollisuuden mielestä ohjelma on myönteinen askel toimintaympäristön kehittämiseen. Jatkossa toimeenpanoon tulee panostaa, että materiaalitehokkuutta edistävät toimet saadaan mahdollisimman pian käyttöön ja mm. ympäristöluvitusta sujuvoittava hanke eteenpäin.

Ohjelma löytyy TEM:n sivulta.

LISÄTIETOJA:

Jouni Lind, asiantuntija, Kestävä kehitys
etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi, 050 521 3305