Proinnovatiivisuus poikii tilauksia High Metalille

Proinnovatiivisuus poikii tilauksia High Metalille

Asiakastuntemus ja "proinnovatiivisuus" ovat palkinneet Hakaniemen Metallin ja tytäryritys High Metalin lisätilauksilla. Tuotannon ja suunnittelun pitäminen yhdessä mahdollistaa joustavan ideoiden testauksen.

Hakaniemen Metalli Oy on yli 60 vuoden ajan erikoistunut kehittämään ja valmistamaan ruostumattomasta ohutlevystä prosessilaitteita ja komponentteja teollisuuden eri aloille. Yritys aloitti toimintansa kellarissa Hakaniemen torin laidalla. Ensimmäisiä tuotteita olivat rintaliivien tukikaaret ja leipomoiden uuninpellit.

Emoyhtiön rinnalle perustettiin vuonna 2000 tytäryritys High Metal Production Oy hyödyntämään leikkaavaa ja hitsaavaa lasertekniikkaa. Nykyisin yrityksen pääkonttori ja tuotantotilat sijaitsevat Vantaalla.

Yrityksen tuotteista yhä suurempi osa menee omaan vientiin. Välillisesti vientiin menee jopa 80 prosenttia tuotteista.

Yrityksen tuotekehitystiimi, johon myös toimitusjohtaja Tero Niemelä kuuluu, on usean innovaation takana.

– Tästä on lyhyt matkat testaamaan keksintöjen toimivuus käytännössä, Niemelä myhäilee ja raottaa toimistotilojen ja tehdashallin välistä ovea.

Kuuden hengen tuotekehitystiimi ideoi yhdessä, jonka jälkeen ideat piirretään puhtaaksi. Tämän jälkeen osat leikataan ja niiden toimivuus testataan heti hallissa.

 – Suunnittelija menee itse usein halliin kasaamaan laitteen. Voimme esimerkiksi muuttaa ruuvin paikkaa, jos sauma osoittautuu mahdottomaksi hitsata, Niemelä kertoo.

Yksi uusista aluevaltauksista on linja-auton kokoinen raejuustokattila sekä monen eri juuston tuotantoon kykenevät pienemmät juustokattilat.

Huippuhygieeniset juustokattilat pesevät itse itsensä. Ne kestävät joustavan rakenteensa ansioista hyvin lämpötilojen vaihteluita. Lisäksi tuotteet ovat entistä kevyempiä ja kustannustehokkaampia.

Kaupoissa on jatkuvasti uusia juustotuotteita, joten Niemelä näkee kattiloiden menekin jatkossakin hyvänä. 

Hän käyttää yrityksen toimintakulttuurista ilmausta proinnovatiivisuus.

– Ehdotamme uudistuksia, vaikkei asiakas pyydäkään. Ja kun löydämme tavan tehdä paremmin asiat, molemmat hyötyvät.

Hänen mukaansa tuotanto ja tuotekehitys ovat kihloissa keskenään. Idearikkaus, nopeus ja ketteryys ovat avainsanoja. Tuotantoa ei välttämättä kannata siirtää kaukomaihin kustannussäästöjen takia, jos voi säästää materiaaleissa ja työtunneissa suunnittelemalla laitteen uusiksi. Ylimääräiset osat voidaan poistaa ja koneita voidaan yhdistellä, jolloin saadaan tehokkaampi ja toimivampi kokonaisuus.

Juuri Kanadasta palannut Niemelä kertoo kiertävänsä ahkerasti asiakkaiden luona. High Metal tarjoaa kokonaispalvelua, jossa valmistus ja tuotekehitys tukevat toinen toisiaan.

– Keräämme asiakkaiden toiveet yhteen ja pyrimme kehittämään tuotteen, joka ratkaisee ongelmat. Valmistamiemme juustokattiloiden kanssa tapahtui juuri näin. Nyt niiden kysyntä kasvaa ympäri maailman.