Valaisinvalmistajat

Valaisinvalmistajat

Näin vertailet ledivalaisimia

Näin vertailet ledivalaisimia 3.0 -oppaassa korostetaan hyötyeliniän mediaanin merkitystä valaisinvertailussa. Valaisinvalmistajien toimialaryhmä suositteleekin, että markkinoilla käytetään sovittuja parametrejä vertailtavuuden parantamiseksi valaistusmarkkinoilla.  

Ecodesign vaatimukset valonlähteille ja Energiamerkinnälle

Asetus (EU) 2019/2020 asettaa vaatimuksia valonlähteille ja korvaa vanhat asetukset 244/2009, 245/2009 ja 1194/2012. Uusi asetus tulee kieltämään muutaman vuoden kuluttua T8 lamput ja energiansäästölamput. Suurinta osaa nyt markkinoilla olevista halogeenilampuista saa myydä myös tulevaisuudessa. Uusi asetus asettaa myös kiertotalousvaatimuksia tuotteille, esimerkiksi valonlähteitä sisältävissä tuotteissa valonlähteen ja liitäntälaitteen on oltava vaihdettavissa.

Energiamerkintäasetuksessa (EU) 2019/2015 on soveltamisala laajennettu koskemaan kaikkia valonlähteitä, joita asetetaan EU:n markkinoille. Lisäksi valolähteiden energiamerkintää uudelleenskaalataan. Lisäksi poistuu valaisimien energiamerkintävaatimus

LightingEuropen opas

LightingEurope on laatinut yrityksille kaksi opasta, miten komission asetuksia sovelletaan. Oppaat ovat ladattavissa tästä.

Toimialaryhmä vaikuttaa eurooppalaiseen lainsäädäntötyöhön yhdessä LightingEuropen kanssa. LightingEurope edustaa eurooppalaista valaisinteollisuutta edustaen yli 1000 valaistusalan yritystä, jotka työllistävät yli 100 000 työntekijää Euroopassa. LightingEuropen tehtävä on edustaa ja puolustaa valaisinteollisuuden intressejä Brysselissä. LightingEurope edistää tehokasta valaistusta huomioimalla ympäristön, ihmisten mukavuuden, terveyden ja turvallisuuden. Lisätietoa LightingEuropesta löytyy osoitteesta www.lightingeurope.org.

Toimialaryhmä oli mukana Motivan Valtti-hankkeessa, jossa luotiin tietopankki ja työkalut energiatehokkaan valaistuksen toteuttamiseksi. Lisätietoa löytyy Motivan Valaistustieto.fi-sivuilta.

Toimialaryhmän sihteeri:
Patrick Frostell, asiantuntija 
Teknologiateollisuus ry
Puh. 040 830 1640
Sähköposti: etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi

Jäsenet

C2 Smartlight Oy
Easy LED Oy
Ensto Finland Oy
Greenled Oy
Greenlux Finland Oy
Helvar Oy Ab
I-Valo Oy
Oy Airam Electric Ab
Purso Oy
Signify Finland Oy
Stera Technologies Oy
Teknoware Oy
Tepcomp Oy