Valaisinvalmistajat

ESG-valaistus-sarja

ESG on lyhenne englannin kielen sanoista Environmental, Social ja Governance. Sen avulla voidaan tarkastella sitä, miten yritykset huomioivat liiketoiminnassaan ympäristö- ja yhteiskuntavastuun sekä hyvän hallintotavan. Kaipaatko konkreettisia tavoitteita ja tekoja ESG-alueelle?

  • 25.1. 2023 ESG Valaistusta -sarjan kolmas osa keskittyy organisaatioiden johtamiseen ja hyvään hallintotapaan. Lue lisää
     
  • 19.1.2023 ESG Valaistusta -sarjan toinen osa keskittyy ihmisiin ja kaikkiin niihin tapoihin, joilla yritykset ovat vuorovaikutuksessa työntekijöidensä ja muiden sidosryhmiensä kanssa. Lue lisää
     
  • 11.1.2023 Miten nykyaikainen valaistus auttaa ympäristöä (Environmental), ihmisiä (Social) ja organisaatioiden johtamista (Governance)? ESG Valaistusta -sarjan ensimmäinen osa keskittyy ympäristöön. Lue lisää
     

Suomalainen valo on mittava ilmasto- ja ympäristöteko – Valaistusteollisuus julkaisi oman vähähiilitiekarttansa

Valaistusteollisuus julkaisi kesäkuussa 2022 oman vähähiilitiekartan: tavoitteena on tuottaa enemmän valoa älykkäämmin, tehokkaammin ja luontoa säästäen. Suomalaisen valaistusteollisuuden tuotteiden ja palveluiden käytössä kertyvät päästövähennykset ovat jopa viisinkertaiset valaisinten valmistuksen kokonaispäästöihin verrattuna. 

Valaistusteollisuuden yhteistyössä suunnittelu- ja konsulttipalveluyhtiö AFRYn kanssa tekemä vähähiilisyystiekartan loppuraportti löytyy täältä.
 

Näin vertailet ledivalaisimia

Näin vertailet ledivalaisimia 3.0 -oppaassa korostetaan hyötyeliniän mediaanin merkitystä valaisinvertailussa. Valaisinvalmistajien toimialaryhmä suositteleekin, että markkinoilla käytetään sovittuja parametrejä vertailtavuuden parantamiseksi valaistusmarkkinoilla.  


Ecodesign vaatimukset valonlähteille ja Energiamerkinnälle

Asetus (EU) 2019/2020 asettaa vaatimuksia valonlähteille ja korvaa vanhat asetukset 244/2009, 245/2009 ja 1194/2012. Uusi asetus tulee kieltämään muutaman vuoden kuluttua T8 lamput ja energiansäästölamput. Suurinta osaa nyt markkinoilla olevista halogeenilampuista saa myydä myös tulevaisuudessa. Uusi asetus asettaa myös kiertotalousvaatimuksia tuotteille, esimerkiksi valonlähteitä sisältävissä tuotteissa valonlähteen ja liitäntälaitteen on oltava vaihdettavissa.

Energiamerkintäasetuksessa (EU) 2019/2015 on soveltamisala laajennettu koskemaan kaikkia valonlähteitä, joita asetetaan EU:n markkinoille. Lisäksi valolähteiden energiamerkintää uudelleenskaalataan. Lisäksi poistuu valaisimien energiamerkintävaatimus.
 

LightingEuropen opas

LightingEurope on laatinut yrityksille kaksi opasta, miten komission asetuksia sovelletaan. Oppaat ovat ladattavissa tästä.

Toimialaryhmä vaikuttaa eurooppalaiseen lainsäädäntötyöhön yhdessä LightingEuropen kanssa. LightingEurope edustaa eurooppalaista valaisinteollisuutta edustaen yli 1000 valaistusalan yritystä, jotka työllistävät yli 100 000 työntekijää Euroopassa. LightingEuropen tehtävä on edustaa ja puolustaa valaisinteollisuuden intressejä Brysselissä. LightingEurope edistää tehokasta valaistusta huomioimalla ympäristön, ihmisten mukavuuden, terveyden ja turvallisuuden. Lisätietoa LightingEuropesta löytyy osoitteesta www.lightingeurope.org.

Toimialaryhmä oli mukana Motivan Valtti-hankkeessa, jossa luotiin tietopankki ja työkalut energiatehokkaan valaistuksen toteuttamiseksi. Lisätietoa löytyy Motivan Valaistustieto.fi-sivuilta.
 

Toimialaryhmän sihteeri:
Patrick Frostell, asiantuntija 
Teknologiateollisuus ry
Puh. 040 830 1640
Sähköposti: etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi

Jäsenet

C2 Smartlight Oy
Easy LED Oy
Ensto Finland Oy
Greenled Oy
Greenlux Finland Oy
Helvar Oy Ab
I-Valo Oy
Oy Airam Electric Ab
Purso Oy
Signify Finland Oy
Stera Technologies Oy
Teknoware Oy
Tepcomp Oy