Jukka Palokangas
Uutinen

Kustannustuen kohdentamisessa otettava huomioon yritysten esittämät painavat syyt

Teknologiateollisuuden yritykset ovat saaneet tähän mennessä varsin vaatimattomasti koronatukia. Jotta Valtiokonttorin jakama uusi kustannustuki kohdentuisi aidosti yritysten tarpeen mukaan, yritysten esittämiin painaviin syihin tulee suhtautua vakavasti.

Teknologiateollisuus tuo puolet Suomen vientituloista, kun mukaan lasketaan sekä tavarat että palvelut. Näin suuren vientiosuuden takia on syytä olettaa, että koronapandemia olisi mahdollistanut alan yrityksille suurenkin avustusosuuden valtion jakamista budjettirahoista. Näin ei ole kuitenkaan käynyt, kun verrataan tähän asti maksettuja suoria korona-avustuksia ja aivan erityisesti Valtiokonttorin maksamaa kustannustukea.

Kolmen jo päättyneen tukiohjelman kirkkain epäkohta liittyy heinä–elokuussa jaossa olleeseen kustannustukeen. Sitä on saanut ainoastaan 165 teknologiateollisuuden yritystä ja tukea yhteensä kahdeksan miljoonaa euroa eli 6,3 prosenttia jaetusta potista. Avustusta maksettiin kaikkiaan noin 3 600 yritykselle eri toimialoilla.   

Jonkin verran paremmin teknologiateollisuuden yritykset ovat sijoittuneet Business Finlandin sekä ELY-keskusten jakamien avustusten kohdentumisessa. Business Finlandin tukea sai 3 106 teknologiayritystä (= 16,9 % tukea saaneista yrityksistä) ja ELY-keskusten avustusta 1 934 yritystä (= 8,6 % tukea saaneista yrityksistä).

Suomessa toimii kaikkiaan runsaat 26 000 teknologiateollisuuden yritystä, joista valtaosa on pk-yrityksiä. Yrityksistä noin 1 600 on Teknologiateollisuus ry:n jäseniä.

Lukuisat teknologiayritykset täyttävät uuden kustannustuen kriteerit.

Nyt joulukuussa (21.12.2020) haettavaksi tuleva uusi kustannustuki antaa edeltäjäänsä paremmat edellytykset tuen saamiselle myös teknologiateollisuudessa. Tätä ennakoivat tuen saamisen muuttuneet kriteerit sekä Tilastokeskuksen kokoamat tiedot teknologiateollisuuden yritysten liikevaihdosta.  

Uutta kustannustukea voidaan vastedes myöntää yritykselle, jonka liikevaihto on supistunut vertailujaksolla vähintään 30 prosenttia. Enää ei välttämättä vaadita koko toimialan liikevaihdon supistumista 10 prosentilla. Yrityksen tulee kuitenkin osoittaa, että sen liikevaihto on supistunut covid-19-pandemiaan liittyvien erityisen painavien syiden takia.

Uuden kustannustuen vertailukausi on 1.6.–31.10.2020, jolloin keskimääräisen kuukausikohtaisen liikevaihdon tulee olla vähintään 30 prosenttia pienempi kuin vuonna 2019 vastaavalla ajanjaksolla.

Teknologiateollisuus pyysi Tilastokeskusta laskemaan käytettävissä olevia liikevaihtotietoja yrityskohtaisesti. Tilastokeskus pystyi tässä vaiheessa tarkastelemaan noin 21 800 teknologiayrityksen tilannetta kesä-syyskuun tietojen avulla.

Tilastokeskuksen laskelma kertoo, että tuossa tutkitussa yritysjoukossa 28 prosenttia eli noin 6 200 yritystä täyttää liikevaihdon 30 prosentin supistumisen kriteerin. Vaikka lokakuun liikevaihtotiedot vielä puuttuvat, käytettävissä olevat tiedot antavat osviittaa myös koko vertailukauden eli kesä–lokakuun tilanteesta.

Tukikriteerin täyttyminen on yleisintä pienimmissä yrityksissä. Suuremmilla yrityksillä kriteeri täyttyy hieman harvemmin.

Yritysten tilanteet eroavat huomattavasti.

Tilastokeskuksen mukaan teknologiateollisuuden kokonaisliikevaihto supistui kesä–syyskuussa muutaman prosentin viimevuotisesta, mutta yritysten tilanteet vaihtelevat erittäin paljon. Vaikeimmassa tilanteessa ovat monet alihankkijayritykset.

Jotta Valtiokonttorin jakama uusi kustannustuki kohdentuisi tällä kertaa aidosti yrityskohtaisen tarpeen edellyttämällä tavalla, yritysten esittämiin painaviin syihin on syytä suhtautua vakavasti. Näin vältämme tarpeettomat konkurssit, henkilöstövähennykset ja tuotantokapasiteetin pysyvät leikkaukset. Yritysten on oltava mahdollisimman iskukuntoisia, kun maailmantalouden kasvu voimistuu uudelleen.

koronatuet ja teknologiateollisuus

 

Kirjoitusta on ajankohtaistettu 15.12.2020.

Kirjoittaja:

Johtava ekonomisti Jukka Palokangas
puh. 040 750 5469
e-mail: jukka.palokangas@teknologiateollisuus.fi

 

Teksti on mukana joulukuun uutiskirjeessä.