Laura Juvonen

Hallitusohjelma tunnistaa koulutustarpeet, tavoitteet vietävä nyt maaliin

|
Johtaja Laura Juvonen

Kestävä kasvu ja arvonluonti perustuvat innovaatioihin ja osaamiseen. Hallitusohjelma pyrkii aivan oikein tunnistamaan keinot, miten koulutuksen laatua parannetaan ja osaamista vahvistetaan. Esitettyjen toimenpiteiden hintalappu on kuitenkin monilta osin auki. Jatkossa on tärkeää varmistaa, että laadukkaalle oppimiselle luodaan todellakin edellytykset ja osaaminen vastaa työelämän tarpeita.

Suomen on kyettävä nostamaan osaamisen tasoa, sillä osaamisesta käydään yhä kovempaa kansainvälistä kilpailua. Yksin teknologiateollisuuteen tarvitaan yli 53 000 uutta osaajaa vuoteen 2021 mennessä. Nopeasti kehittyvät teknologiat ja globaalit kysymykset – kuten ilmastonmuutos – muuttavat osaamistarpeita ja tulevaisuuden työtä.

On erittäin hyvä, että hallitusohjelmassa panostetaan koulutukseen kautta linjan sekä kohdennetaan täsmätoimia osaajapulan kanssa kamppaileville aloille. Teknologiateollisuuteen rekrytoitavista uusista osaajista jo 60 prosentilla tulisi olla korkeakoulututkinto tai sitä vastaava osaaminen. On perusteltua, että yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen aloituspaikkoja lisätään vastaamaan alan osaajatarvetta.

Korkeakoulujen tulisi kehittää mahdollisuuksia joustavaan opiskeluun yli korkeakoulurajojen. Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa on ensiarvoista. Yksi oivallinen esimerkki korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyöstä on tekniikan verkostoyliopisto FiTech, jonka yhtenä keskeisenä tehtävänä on helpottaa huippuosaajien saamista erityisesti Lounais-Suomeen. Verkostoyliopiston toiminnasta valmistuu syksyllä Teknologiateollisuus ry:n tekemä arvio.

Jatkuva oppiminen on tulevaisuuden avainasioita, ja Teknologiateollisuus ry on sitoutunut tekemään yhteistyötä jatkuvan oppimisen uudistamiseksi. On välttämätöntä, että Suomeen syntyy kattava tarjonta työelämälähtöisiä ja monimuotoisia jatkuvan oppimisen koulutuskokonaisuuksia.

Hallitusohjelma pyrkii edistämään myös työperusteista maahanmuuttoa ja kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden työllistymistä. Tämä ansaitsee kiitoksen, sillä kotimaiset ikäluokat eivät riitä vastaamaan osaajatarpeeseen. Teknologiateollisuus ry kannustaa omia jäsenyrityksiään, jotta ne satsaisivat rekrytointiosaamiseen ja tunnistaisivat monimuotoisten työyhteisöjen arvon.

Osaamisen pohja syntyy laadukkaasta oppimisesta

Hallitusohjelmassa nostetaan keskiöön oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvointi sekä oppimisen valmiudet. Opinto-ohjausta vahvistetaan kaikilla kouluasteilla. Tämä onkin tähdellistä, jotta kaikki oppilaat saavat tarvittavat perustaidot.

Samalla kun oppivelvollisuutta laajennetaan on huolehdittava myös koulutuksen laadusta, jotta koulutuksesta valmistuvat ovat osaavia, alastaan innostuneita ja hyvin työllistyviä nuoria. Tämä varmistetaan riittävällä opetuksella ja ohjauksella, laadukkailla ja ajanmukaisilla oppimisympäristöillä sekä vahvalla yhteydellä työelämään. Esimerkiksi tekniikan alojen ammatilliseen koulutukseen tarvitaan lisärahoitusta koulutuksen laadun turvaamiseksi.

Matemaattiset valmiudet ja ajattelu ovat lukuisissa ammateissa välttämättömiä perustaitoja. Niitä tulee vahvistaa. Taidot karttuvat parhaiten toiminnallisuutta ja oppimisen iloa korostavin opetusmetodein. Sen vuoksi myös opettajien osaamista pitää tukea jatkamalla tutor-opettajarahoitusta. Lisäksi tarvitaan lisäaikaa monialaiseen oppimiseen.