Ihmiset tarvitsevat kesälaitumia 

Milka Kortet

Ihmiset tarvitsevat kesälaitumia 

8.7.2020 klo 15.00 |
Milka Kortet

Hevosmiesten ikiaikainen viisaus on, että peruskoulutuksen jälkeen varsa tulee laittaa kesälaitumelle mietiskelemään oppimaansa. Laiduntaminen opettaa varsalle myös vaihtelevassa maastossa liikkumista ja laumassa toimimisen pelisääntöjä. Laitumella varsa saa ihmetellä rauhassa uusia asioita, mikä kasvattaa tervettä rohkeutta ja itseluottamusta. 
 
Kun varsat sitten palaavat syksyllä takaisin tallielämään ja koulutukseen, aiemmin opitut asiat ovat loksahtaneet ikään kuin itsestään paikoilleen. Uusiin asioihin ei myöskään suhtauduta vauhkoontuen vaan varovaisella uteliaisuudella. Yleensä laitumelta palautuu myös innostunut ja ihmisen kanssa mielellään kommunikoiva kaveri. Nämä varsan reppuun tulleet vahvuudet luovat hyvän pohjan jatkokoulutukselle.  

Levänneenä jaksaa myös innostua ihan uusista asioista ja kehitellä omaan uraan ja koulutukseen liittyviä ajatuksia.  

Myös ihmiset tarvitsevat irtiottoja ja kesälaitumia. Perinteisesti kesäloma nähdään tärkeänä keinona palautua työkuormituksesta. Vaikka on sellaisiakin lotkautuksia, joiden mukaan ”terve sielu ja ruumis eivät lomaa kaipaa” tai ”maailma ei laiskoja elätä”, niin nämä lausumat eivät enää sovi moderniin maailmaan. Taukoa normirutiineista tarvitaan, työstä tulee päästää hetkeksi irti ja ihminen saa hyvällä omallatunnolla nauttia kesälaitumista.   

Vapaajaksoja työstä tarvitaan myös uusien asioiden oppimiseen, oppimisen pureskeluun ja ympäröivän kaaoksen jäsentämiseen. Monet laiturin nokalla saadut ideat eivät synny sattumalta. Kun ihminen päästää irti arjen hektisyydestä ja antaa ajatustensa vaeltaa vapaasti, syntyy uudistumista. Asioita alkaa nähdä uusin silmin, haasteet loksahtavat oikeisiin mittasuhteisiin ja aistit avautuvat uusien ilmiöiden tutkiskeluun. Tarvitaan siis hyväksyttyä joutilaisuutta, vapautta tehdä rutiineista poikkeavia asioita ja vapautta olla tekemättä yhtään mitään. 

Viimeistään siinä vaiheessa loma on tehnyt tehtävänsä, kun töihin ja työyhteisöön paluu tuntuu taas mielekkäältä. Levänneenä voi myös innostua ihan uusista asioista ja kehitellä ajatuksia esimerkiksi omaan koulutukseen, jatko-opintoihin tai uraan liittyen. Jos ajatukset suuntaavat teknologiaan, MyTech-sivustolta löytyy tietoa ja inspiraatiota alan monenlaisista työtehtävistä ja opinnoista.  

Myös nykyistä työtä ja työyhteisön käytäntöjä on mahdollista muokata. Teknologiateollisuus on yhdessä Ammattiliitto Pro ry:n, Teollisuusliitto ry:n ja Ylemmät toimihenkilöt YTN ry:n kanssa yhdessä kehittänyt käytäntöjä ja konkreettisia työkaluja tähän avuksi Työkaari kantaa - tuottavaa työhyvinvointia -hankkeessa. Kannattaa tutustua!  

Lisätiedot:

Johtava asiantuntija Milka Kortet, puh. 050 569 7856, milka.kortet@teknologiateollisuus.fi, twitter: @KortetMilka