Tiedote

Ammattiosaajissa on tulevaisuus – Etelä-Pohjanmaalla yritykset ja oppilaitokset panostavat tiiviiseen yhteistyöhön

Etelä-Pohjanmaalla yritykset ja oppilaitokset ovat konseptoineet yhteistyömalleja työelämälähtöisen opiskelun toteuttamiseksi. Yhteistyöverkostossa on luotu toimiviksi todettuja toimintamalleja kannustaman koululaisia ja opiskelijoita tulevaisuuden ammattiosaajiksi. Yritysten henkilöstön osaamista kehitetään tulevaisuuden ammattitaitovaatimusten mukaan yritysverkostoissa.

Etelä-Pohjanmaan teknologiayritykset ovat kahden vuoden ajan tiivistäneet yhteistyötään alueen oppilaitosten kanssa ja kehittäneet kummiyritystoimintaa. Näin varmistetaan, että yrityksiin löytyy hyviä ammattiosaajia ja, että kone- ja metallitekniikan ammatillinen koulutus antaa valmiuksia, joita tarvitaan työpaikan löytämiseksi.

- Tulevaisuuden ammattiosaajat -hankkeessamme on yhteistyö oppilaitosten kanssa saatu hyvälle tasolle, mutta vielä on paljon tekemistä, jotta hyvät konseptit saadaan juurrutettua pysyväksi toiminnaksi, painottaa Ala-Talkkari Oy:n toimitusjohtaja Antti Ala-Talkkari.

Teknologiateollisuus tutuksi ysiluokkalaisille ja ammattiin opiskeleville

Kone- ja metallitekniikan opiskelusta kiinnostuneet 9. luokan oppilaat tutustutetaan teknologia-alojen ammatteihin opintokäynneillä yrityksissä ja ammattioppilaitoksissa. Teknologia-päivät ovat tehokkaita kiinnostuksen herättäjiä, hakeutuminen kone- ja metallitekniikan opintoihin on parantunut. 

Vuosina 2013–2014 järjestettiin 21 Teknologiapäivää ja 68 opintokäyntiä. Niihin osallistui yhteensä 335 yhdeksäsluokkalaista 15 peruskoulusta. Aktiivisia teknologiateollisuuden yrityksiä oli mukana 26.

Ammatillisten oppilaitosten ja yritysten kanssa on suunniteltu ja toteutettu räätälöityä kummiyritystoimintaa. Kullekin kone- ja metallitekniikan vuosikurssille on määritelty omat tavoitteet ja toteutustavat. Näin vahvistetaan opiskelijoiden valintoja ja mahdollistetaan omien taitojen harjoittelu sekä työelämään perehtyminen ja yritystuntemus.

Vuosina 2013 ja 2014 kummiyritystoiminnassa oli mukana Koulutuskeskus Sedun 122 ensimmäisen vuosikurssin opiskelijaa ja 11 opettajaa.  Pilottihankkeessa oli mukana 12 teknologiateollisuuden yritystä kehittämässä konseptia.

Uudet teknologiat ja tavat toimia muuttavat ammattitaitovaatimuksia

Globaalit megatrendit ovat suuri mahdollisuus myös pk-yrityksille kasvaa ja kansainvälistyä. Uudet teknologiat sekä yritysten uudet ansaintamallit ja tavat toimia muuttavat ammattitaitovaatimuksia. Teknologiateollisuuden yritysten menestyminen kansainvälisessä kilpailussa perustuu innovatiivisuuteen, osaamiseen ja ketteryyteen.

- Tulevina vuosina tarvittavien osaajien ja osaamisen saatavuuden varmistaminen edellyttää panostamista koulutuksen sisältöjen ja toteutuksen työelämävastaavuuteen. Ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen yhteistyötä, erityisesti pk-yritysten kanssa, tulee kaikin keinoin vahvistaa, toteaa Teknologiateollisuus ry:n Innovaatioympäristö ja uudistuminen -yksikön johtaja Mervi Karikorpi.

Etelä-Pohjanmaan teknologiateollisuuden yritykset ovat muodostamassa verkostoja, jotka yhdessä oppilaitosten ja korkeakoulujen kanssa panostavat yritysten henkilöstön osaamiseen. Kehitysteemoina ovat uudet teknologiat ja toimintamallit; automaatio, teollinen internet ja robotiikka. Yritysten ja oppilaitosten yhteisissä työpajoissa syntynyttä kehittämisyhteistyötä jatketaan oppilaitosten ja yritysryppäiden kanssa.

Tulevaisuuden ammattiosaajat pk-yrityksissä Etelä-Pohjanmaalla -hankkeessa kehitetty työelämälähtöistä opiskelua edistävä kummiyritystoiminta ja muut konseptoidut toimintamallit siirretään seuraavaksi Pirkanmaalle. Etelä-Pohjanmaa ja Pirkanmaa ovat molemmat Teknologiateollisuuden strategiassa ammattiosaamisen ja -osaajien saatavuuden kehittämisen pilottialueita 2015–2016.

 

Lisätietoja

Teknologiateollisuus ry, Innovaatioympäristö ja uudistuminen
Anne Ahkola-Lehtinen, asiantuntija, 044 055 3345
Pirkko Pitkäpaasi, asiantuntija, 040 569 2485 
Mervi Karikorpi, johtaja, 040 7419801
etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi