Tiedote

Finnish Institute of Technology – Teknillinen yhteistyöyliopisto on tervetullut avaus

Finnish Institute of Technology -toimintamallilla voidaan vastata nopeasti meri- ja valmistavan teollisuuden akuuttiin osaajatarpeeseen. Tekniikan yliopistojen yhteistyön tiivistämiselle on hyvät lähtökohdat.    

Selvitys keinoista vastata koulutuksella positiivisen rakennemuutoksen osaamistarpeisiin luovutettiin 20.4. opetus- ja kulttuuriministerille ja oikeus- ja työministerille. Selvitysraportti sisältää 10 toimenpide-ehdotusta.

Yksi selvitysraportin toimenpide-ehdotuksista on työnimellä Finnish Institute of Technology FIT kulkeva toimintamalli. Mallin ydin on verkostona tuotettu koulutus, joka yhdistää eri yliopistojen parhaat voimavarat kattavaksi ohjelmatarjonnaksi tarvelähtöisesti. Toimintamallin lähtökohtina on vastata nopeasti, laadukkaasti ja kustannustehokkaasti osaamistarpeisiin, joita tunnistetaan teollisuuden muutoksissa.   

Tekniikan yliopistojen yhteistyön tiivistämiselle on hyvät lähtökohdat

Tekniikan yliopistojen keskinäisen ja yritysten kanssa tehtävän yhteistyön tiivistäminen on välttämätöntä teknologia-alojen osaamis- ja osaajatarpeisiin vastaamiseksi. Tähän on myös hyvät lähtökohdat, sillä tekniikan yliopistot ovat yliopistokentässä olleet edelläkävijöitä keskinäisen yhteistyön ja työnjaon viemisessä käytännön tasolle.

Selvitysmiehen ehdottama verkostoyliopiston toimintamalli, siihen liittyvät räätälöidyt koulutusohjelmat, tutkimus- ja innovaatioyhteistyön vahvistaminen, ja Turku Future Technologies Competence Factoryn kehittäminen ovat hyviä avauksia, joilla näkyviä tuloksia Lounais-Suomen positiivisen rakennemuutoksen aloilla ja alueilla voidaan saavuttaa nopealla aikavälillä.

Ehdotettu toimintamalli on vahvasti integroitunut yritysyhteistyöhön, jolloin iso osa diplomi-insinööritutkintoon kuuluvia maisterivaiheen opintoja tapahtuu yrityksissä Lounais-Suomessa. Teknologiateollisuus on talkoissa mukana, jotta suomalaiset ja ulkomaalaiset opiskelijat ja yritykset verkottuvat tehokkaasti jo opiskelun aikana.

Ratkaisevan tärkeää on, että verkostoyliopiston rakenne ja toimintamalli saadaan toimintakuntoon nopeasti ja että yhteistyöohjelmat ovat hyvin johdettuja. Aktiivisesti koulutus- ja tutkimusyhteistyössä mukana olevien opettajien ja tutkijoiden joukkoa tulee myös laajentaa nykyisestä. Resurssit tulee kytkeä konkreettisiin ja mitattaviin tavoitteisiin.

Teknologiateollisuus ry tarkastelee ratkaisuvaihtoehtoja ja selvitysraportissa esitettyjä toimintamalleja yksityiskohtaisemmin lähiviikkojen aikana.

Lisätietoja:

Mervi Karikorpi, apulaisjohtaja, innovaatiot ja osaaminen, puh. 040 7419801, etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi