Piia Simpanen

Kirje sinulle nuori, joka pohdit tulevaisuuttasi

|
Piia Simpanen

Hei sinä opiskelu- ja työvalintojasi pohtiva,  

ei sinun tarvitse vielä tietää, kuka olet tai mitä haluat tehdä isona. En minäkään tiedä! Minun matkani bioadaptiivisen teknologian diplomi-insinööriksi ja teknologia-alan puolestapuhujaksi on ollut mutkitteleva. En ihan tiedä, mitä kulman takana odottaa, mutta on innostavaa ottaa selvää. Toivottavasti pohdinnastani löytyy näkökulmia sinulle. 

Vanhan japanilaisen Ikigai-menetelmän mukaan jokaisella on oma syynsä olemassaoloon. Ikigaissa asiaa lähestytään neljästä näkökulmasta: menetelmässä etsitään asiaa, jota itse rakastaa, missä on hyvä, mistä voi saada elantonsa ja mitä maailma tarvitsee.

Mitä maailma tarvitsee? 

Maailmassa on monia isoja haasteita, kuten ilmastonmuutos ja luonnonvarojen väheneminen, mutta myös pieniä arjen pulmia, joihin tarvitaan ratkaisuja. Mielestäni yksittäisiä teknologioita kiinnostavampaa on se, mitä niillä voidaan saada aikaiseksi. Uusien teknologioiden avulla voimme luoda hyvinvointia ihmisille ja yhteiskunnalle. Esimerkiksi tekoälyä voidaan valjastaa ehkäisemään keskosten verenmyrkytyksiä.

Tulevaisuuden teknologisten ratkaisujen rakentaminen kuuluu kaikille. Sitä ei voi jättää vain yhden sukupuolen tai yhdenlaisten ihmisten harteille. Tarvitsemme monipuolisia ajatuksia ja ideoita.  

Missä olet hyvä? 

En lapsena sanonut, että unelma-ammattini olisi diplomi-insinööri. Halusin esiintyjäksi tai salapoliisiksi. Yläkoulu- ja lukioaikana osasin parhaiten pohtia tulevaisuuden ammattia siitä näkökulmasta, missä kouluaineissa olin hyvä ja mitkä aineet kiinnostivat. Ikävä kyllä harvaa ammattia voi valita suoraan yksittäisen kouluaineen pohjalta. Varsinkin tulevaisuuden ammatit, joista emme vielä edes tiedä, ovat taatusti yhdistelmä vähän kaikkea. Minulle tekninen koulutus yhdisti monipuolisuutensa takia useita mielenkiintoni kohteita.

Teknologian kehitys ei korvaa sitä, että ihmisiä tarvitaan edelleen. Ihmiset ovat parempia kuin koneet esimerkiksi empatiassa ja luovassa ongelmanratkaisussa. On myös monia muita valmiuksia ja taitoja, joita arvostetaan (työ)elämässä, kuten tiimityö- ja viestintätaidot. 

Mistä sinulle maksetaan? 

Teknologiayritykset tarjoavat monipuolisia töitä monenlaisille osaajille. Tutustumalla MyTech.fi-sivuston nuorten tarinoihin näet esimerkkejä siitä, minkälaisia työtehtäviä teknologiayrityksissä on tällä hetkellä ja kuinka erilaisilla taustoilla niihin voi päästä. 

On vaikeaa sanoa varmasti, millaiselle osaamiselle on kysyntää myös tulevaisuudessa. Kovin väärään ei voi mennä hankkimalla teknologian kehittämisessä tarvittavaa osaamista. Sillä teknologialla, jos jollain, ratkaistaan maailman suuret ongelmat. 

Mitä rakastat? 

Sen jätän sinulle itsellesi pohdittavaksi… 

Piia Simpanen toimii Teknologiateollisuudessa kasvuohjelmien päällikkönä. Hän opiskeli Aalto-yliopistossa bioadaptiivista tekniikkaa sekä työpsykologiaa ja johtamista. Uteliaisuus ja halu jatkuvaan kehittymiseen on saanut hänet opiskelemaan töiden ohella muun muassa strategiaa, tekoälyn alkeita ja organisaatioiden kehittämistä.