Minna Helle, pystykuva

Maahanmuuttajat – me tarvitsemme teitä! 

|
Minna Helle

Kerroimme tiistaina hurjia lukuja. Teknologiateollisuus tarvitsee seuraavan kymmenen vuoden aikana 130 000 uutta osaajaa. Luku on kova, etenkin kun sen suhteuttaa alan nykyiseen työntekijämäärään, joka on 317 000 henkilöä. Peräti puolet uusien osaajien määrästä on kasvua, toinen puoli eläköitymisen korvaamista.  

Osaajahaasteessa on hurjasti positiivista. Se kertoo, että teknologiayritykset uskovat kasvumahdollisuuksiin. Asetelmat ovat kieltämättä mehevät. Pelkästään vihreän teknologian vientimarkkinat voivat olla Suomelle 30 miljardin euron arvoiset. Näillä vientituloilla saataisiin tuiki tarpeellista apua suomalaisen hyvinvoinnin rahoittamiseen ja buustia kauan kaivatulle työllisyyden kasvulle. 

Sitten huonot uutiset. Suomessa ei yksinkertaisesti ole saatavilla tällaista määrää osaajia. Suomen työmarkkinat ovat viime vuosien aikana supistuneet 10 000 hengellä vuodessa ja sama meno jatkuu, koska väestö vanhenee. Teknologiateollisuus ei myöskään ole ainoa ala, joka tarvitsee lisää osaajia. Peräti 80 prosenttia kaikista yrityksistä raportoi työvoimapulasta. Lisäksi julkissektoria vaivaa muun muassa krooninen pula terveydenhuollon ammattilaisista. 

Pula osaajista uhkaa siis romuttaa teknologiateollisuuden hyvään vauhtiin päässeen kasvun. Ilman osaajia ei synny innovaatioita eikä uusia vientituotteita. Jatkuessaan osaajapula syö pohjaa tulevaisuuden talouskasvulta, jota tarvittaisiin hyvinvointivaltion ylläpitämiseen.  

Osaajapulaan ei ole yhtä ainoaa lääkettä. Tarvitaan lisää täsmäkoulutuksia ja parempaa alueellista yhteistyötä yritysten, oppilaitosten ja työvoimaviranomaisten kesken. Tämä ei kuitenkaan riitä. Yksi asia onkin varma: emme pärjää ilman työhön johtavaa maahanmuuttoa. Suomen väestö ikääntyy niin kovaa vauhtia, että ilman maahanmuuttoa meitä uhkaa näivettyminen. 

Jokaisen päättäjän, jokaisen suomalaisen on tärkeä ymmärtää, että elintasoamme ei pidetä yllä niukkenevalla työvoimalla. Muun muassa työeläkejärjestelmän rahoitus on ongelmissa, kun maksajia on yhä kuihtuva joukko. Jos toimiin ei ryhdytä ajoissa, ovat kärsijöinä ennen kaikkea nuoret, joiden niskaan julkisen talouden kasvava velka lopulta sälytetään. 

Meidän tulee siis toivottaa ulkomaalaiset osaajat tervetulleiksi. Työhön johtavan maahanmuuton prosessit tulee tehdä digitaalisiksi, nopeiksi ja sujuviksi. Maahanmuuttajien pitää lisäksi tuntea itsensä tervetulleiksi – sekä työpaikoilla että yhteisömme jäseninä. Miten muuten he muka haluaisivat jäädä tänne. Tämän ymmärtäminen ja toteuttaminen on meidän kaikkien vastuulla. 

Teknologiayrityksissä asennemuutoksen tärkeys ymmärretään. Alan yrityksistä peräti 87 prosenttia on kiinnostunut palkkaamaan osaajan ulkomailta. Alan osaajatarpeissa alkavat korostua monimuotoisuuteen liittyvä osaaminen, koska yhä useampi alan työpaikka on monikulttuurinen työyhteisö. Työpaikalta voi löytyä vaikkapa 59 eri kansallisuutta.

Lisätiedot:

Varatoimitusjohtaja Minna Helle, puh. 050 341 4884, minna.helle@teknologiateollisuus.fi, twitter: @MinnaHelle

 Lisää aiheesta:

Selvitys: Teknologiateollisuus tarvitsee 10 vuoden sisällä 130 000 uutta osaajaa – Ikääntyvän Suomen osaajapula uhkaa romuttaa digivihreän talouskasvun

Artikkeli: Nyt olisi kysyntää digi-, vähähiilisyys- ja kiertotalousosaamiselle: Nämä ovat lähivuosien suurimmat osaamistarpeet

”Uusi rekrytointiennätys Suomessa syntyy tänä vuonna” – TietoEVRY kaipaa nyt eniten osaajia digitaaliseen kehittämiseen ja konsultointiin

28 työnhakijasta 4 oli Suomesta – Työperäinen maahanmuutto on elinehto myös ammattiosaajia kaipaaville konepajoille

Tekoälyllä tehty ja päivittyvä Osaamispulssi-sivusto kertoo tuoreimman tiedon teknologiateollisuuden osaamistarpeista: www.osaamispulssi.fi