TET-harjoittelijan blogi: TET-paikka on hyvää mainosta opiskeluita ja ammatinvalintaa pohtivalle – Yritysten kannattaisi tarjota mahdollisuuksia vaikeinakin aikoina

Veikko Sumelles, TET-harjoittelija

TET-harjoittelijan blogi: TET-paikka on hyvää mainosta opiskeluita ja ammatinvalintaa pohtivalle – Yritysten kannattaisi tarjota mahdollisuuksia vaikeinakin aikoina

27.11.2020 klo 15.49 |
Veikko Sumelles

Tullessani työelämään tutustumisjaksolle (TET) Teknologiateollisuuteen en tiennyt kovinkaan paljon, mitä täällä tehdään ja mistä työmarkkinoissa ja elinkeinopoliittisessa vaikuttamisessa on kyse. Nimi vihjasi hieman, mitä Teknologiateollisuudessa oikeasti tapahtuu, ja etukäteen tutustumalla sainkin järjestöstä irti tietoa. Tätä lukuun ottamatta olin TET-jakson aloittaessani aika lailla hämärän peitossa.

Kulunut viikko on ollut todella mieluisa ja mukava TET-harjoittelun kannalta. Tekemistä on ollut sopivasti, ja olen oppinut paljon uutta teknologia-alasta sekä siihen liittyvästä politiikasta ja työehtosopimuksista. Yhdeksäsluokkalaisena jatko-opiskelu ja ammatinvalinta ovat minulle ajankohtaisia aiheita, joten on ollut mukavaa oppia teknologia-alan mahdollisuuksista ja sen eri osa-alueiden työnkuvista.

9.-luokkalaisena jatko-opiskelu ja ammatinvalinta ovat minulle ajankohtaisia aiheita, joten on ollut mukavaa oppia teknologia-alan mahdollisuuksista.

Koronaviruksen aiheuttaman tilanteen takia TET-paikkoja oli nyt syksyllä erittain vaikea saada, mutta onneksi Teknologiateollisuus otti minut mielellään vastaan. Kaverini eivät olleet yhtä onnekkaita, vaan usealla paikka joko peruuntui tai jäi saamatta, koska työnantajat eivät halunneet ottaa harjoittelijoita näin poikkeuksellisina aikoina.

Työelämään tutustuminen on tärkeä osa yläkoulun oppimista, ja lähes kaikille meille nuorille se on mieluinen mahdollisuus tutustua oikeisiin töihin ja pitää pieni tauko normaalista koulutyöstä. Tämän vuoksi on harmillista, että nyt korona-aikana TET-paikkojen hakeminen ja saaminen on nuorille niin hankalaa. Työharjoitteluni aikana olen huomannut, että monia nuoria varmasti kiinnostaisi teknologia-ala tai TETin suorittaminen teknologia-alan yrityksessä, mutta tettipaikkojen vähyys ja työnantajien haluttomuus ottaa harjoittelijoita latistavat innostusta ja oppimista.

Monia nuoria varmasti kiinnostaisi teknologia-ala tai TETin suorittaminen teknologia-alan yrityksessä.

Kannustankin kaikkia eri alojen yrityksiä harkitsemaan vakavasti TET-harjoittelijoiden ottamista, myös näinä koronan hankaloittamina aikoina. Työelämään tutustuminen on yläkoululaisille erittäin tärkeää, ja sen suorittaminen esimerkiksi teknologia-alalla olisi mitä parhainta mainosta koko alalle. Vastavuoroisesti myös nuoret olisivat myös varmasti kiinnostuneita avoimista paikoista, varsinkin nyt TET-paikkojen hankkimisen hankaluuden sekä teknologia-alan yleisen, kiinnostavan työnkuvan ansiosta.

Veikko Sumelles

Kirjoittaja oli TET-harjoittelijana Teknologiateollisuudessa 23.–27.11.2020