Katriina Emaus

Työpaikkaohjaus on alihyödynnetty mahdollisuus

|
Katriina Emaus

Noin 40 prosentilla teknologiateollisuuteen työllistyvistä on ammatillinen koulutus. Hyvät ammattiosaajat ovat keskeisessä roolissa yritysten uudistumisessa ja kasvussa – ja näin ollen tärkeitä koko elinkeinoelämälle ja työllisyydelle.

Kuulemme usein yrityksistä, että osaavien uusien ammattilaisten löytäminen on vaikeaa. Uskon, että työpaikkaohjaus on yksi keino löytää uusia osaajia ja lisätä alan vetovoimaa paikallisten nuorten keskuudessa.  

Tässä neljä syytä, miksi työpaikkaohjausta kannattaisi hyödyntää enemmän: 

  • Investointi tulevaisuuteen. Onnistuneen työpaikkaohjauksen avulla yritys voi saada ammattitaitoisia, talon tavat tietäviä, oppimiskykyisiä ja sitoutuneita työntekijöitä. Yritys siis investoi tulevaisuuteen. Vaikka työpaikkaohjaus vaatii esimiehen sitoutumista, työpaikkaohjaajan aikaa ja johtaa mahdollisesti hetkellisesti pienempään tuottavuuteen, panostus kannattaa.  Työstään innostunut työpaikkaohjaaja voi toimia myös osaamisen kehittämisen keskustelukumppanina yrityksessä. 
  • Win-win-kumppanuus oppilaitoksen kanssa. Monessa yrityksessä ja ammatillisessa oppilaitoksessa oppilaanohjaus nähdään kumppanuutena, jossa kumpikin tarvitsee toista ja parhaimmillaan syntyy todellinen win-win-tilanne. Kumppanuus tukee myös työpaikan kehittymistä oppivaksi organisaatioksi. On tärkeää, että työpaikkaohjauksen roolit ovat selkeät: Oppilaitoksen opettajalla on päävastuu oppimisprosessista, ja hän arvioi oppilaan osaamista ja kehittymistä sekä tuo oppilaitoksen palvelut yrityksen käyttöön. Työnantaja puolestaan luo edellytykset työpaikkaohjaajalle osoittaen hänelle aikaa ohjaamistyöhön ja ohjaustaitojen hankkimiselle sekä varmistaa oppilaan turvallisen ohjaamisympäristön. Työpaikkaohjaaja osallistuu oppimisen suunnitteluun, ohjaukseen ja arvioimiseen. Tavoitteena on, että hänen roolinsa muuttuu ohjaajasta mentoriksi oppimisprosessin aikana. 
  • Mahdollisuus koulutusvähennykseen. Työpaikkaohjaajille on tarjolla koulutusta, joka on mahdollista huomioida koulutusvähennyksessä. Työpaikkaohjaajan valmennusta on mahdollista saada useammalla tavalla: itse opiskellen tai ryhmässä muiden kanssa, verkkomateriaalien avulla tai lähiopetuksena ja yritys- tai alakohtaisena koulutuksena. Valmennus kestää 1–3 päivää, ja jatkossa olisi hyvä päivittää osaamista esimerkiksi vuosittain. Olisi hyvä lisäksi olla verkostotapaamisia, joissa vaihdettaisiin ammatillisen koulutuksen kuulumiset ja joissa voisi jakaa vinkkejä ja saada sparrausta muilta työpaikkaohjaajilta saman alan sisällä. 
  • Lisää vetovoimaa ja kirkkaampi työantajamielikuva. Onnistuneen työpaikkaohjauksen avulla yritykselle voi kehittyä oppimismyönteinen brändi, joka houkuttelee parhaita osaajia. 

Lisätiedot:

Asiantuntija Katriina Emaus, puh. 040 053 0047, katriina.emaus(at)teknologiateollisuuus.fi

Ohjeita työpaikkaohjaukseen: