Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja nojaa tuolin selkänojaan ja hymyilee kameraan.

Avoin kirje lukiolaisille ja muille ilmastosta huolestuneille

|
Jaakko Hirvola

Moni nuori on tänään suunnannut koulun sijaan Eduskuntatalon eteen osoittamaan mieltään ilmaston puolesta. Nuorille haluan sanoa: jaamme huolen. Ilmasto ja ympäristö ovat yhteisiä, ja koskettavat meitä kaikkia. Lupaan, että me Teknologiateollisuudessa otamme ilmastonmuutoksen vakavasti. Se on yksi suurimmista haasteista, jonka ihmiskunta on olemassaolonsa aikana kohdannut.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi lokakuussa raportin, jonka mukaan ilmastonmuutos pysyy siedettävänä, jos maapallon lämpeneminen onnistutaan rajoittamaan 1,5 asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan. Tavoite on kunnianhimoinen, ja vaatii enemmän ja nopeammin tekoja meiltä kaikilta, ympäri maailman. Ilmastopolitiikan tiukemmat maailmanlaajuiset tavoitteet ovat tarpeen.

Meillä on Teknologiateollisuudessa vahva halu tehdä maailmasta parempi paikka olla, elää ja yrittää. Se mahdollistuu kantamalla kokonaisvaltaista vastuuta paitsi ympäristöstä myös ihmisistä ja taloudesta. Taloudellinen kasvu ja hyvinvointi kulkevat käsikädessä ympäristöstä huolehtimisen ja luonnonvarojen kestävän käytön kanssa. Ne eivät ole toisiaan poissulkevia, päinvastoin. Suomalainen teknologia tarjoaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen globaaleja ratkaisuja.

Haluamme myös turvata suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä, sillä se on jo nyt puhtaampaa kuin muualla. Teemme toki oman osuutemme päästöjen vähentämiseksi edelleen, sillä näyttämällä esimerkkiä muille luomme myös kysyntää puhtaille ratkaisuille ja teknologialle.

Toivon että mahdollisimman moni ilmastonmuutoksesta huolestunut lukiolainen löytää työuransa teknologia-aloilta, jotka ovat avainasemassa ilmastohaasteen ratkaisemisessa. Tällä alalla saa tehdä työtä, jolla on merkitystä.

Ryhtymällä toimeen löydämme tasapainon ihmisen toiminnan ja maapallon kantokyvyn kanssa ajoissa. On selvää, että velvollisuutemme on turvata hyvän elämän edellytykset myös tuleville sukupolville.

 

Jaakko Hirvola, @JaakkoHirvola
Toimitusjohtaja, Teknologiateollisuus ry