Esineiden internet – miksi?

|
Tommi Uitto

Insinööreillä on taipumus hypätä suoraan teknologioiden, tuotteiden ja ratkaisujen ytimeen. Parhaimmillamme osaamme selittää mitä taloudellista ja strategista hyötyä niistä on. Minäkin olen aiemmin kirjoittanut tällä palstalla esineiden internetistä nimenomaan teknisestä näkökulmasta. Mutta mitä hyötyä esineiden internetistä on ihmiskunnalle? Miksi esineiden internet kannattaa rakentaa, kuka siitä hyötyy ja miten? Voimme tarkastella esineiden internetin hyötyjä sekä yksilön että yritysten kannalta.

Turvallisuutta, terveyttä, tuottavuutta ja merkitystä

Yksilön kannalta kyse on pohjimmiltaan siitä, että hänen elämästään voidaan esineiden internetin avulla tehdä viihdyttävämpää, terveellisempää, turvallisempaa, merkityksellisempää ja tuottavampaa. Kun lähes mitkä tahansa objektit voidaan kytkeä tietoverkkoon siten, ettei tiedonsiirtokapasiteetilla käytännössä ole rajoja, nivoutuvat fyysinen ja digitaalinen maailma saumattomasti yhteen ikään kuin sisäkkäin. 

Esineiden internetin avulla vapaa-ajasta saadaan viihdyttävämpää vaikkapa siten, että digitaalista sisältöä voidaan luoda ja kuluttaa aivan missä tahansa, milloin tahansa, ja myös siten, että digitaalinen sisältö on yksilön sijainnin kannalta niin merkityksellistä kuin mahdollista. Esineiden internetin avulla ihmiset voivat seurata vaivattomasti omia elintoimintojaan huolehtiessaan kunnostaan ja vaikkapa unensaannistaan tai sairauden sattuessa seurata ja hallita toipumistaan yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Esineiden internetin avulla ihmisten elämästä saadaan myös turvallisempaa seuraamalla, raportoimalla tai jopa ohjaamalla ulkoisia fyysisiä vaaratekijöitä, kun fyysinen maailma mallintuu digitaaliseksi. Fyysistä maailmaa voidaan tarvittaessa ohjata käytännössä äärettömästi, jos näin halutaan. Toki yksityisyyden suoja ja tietoturva tulee varmistaa, mutta tämäkin haaste on varmasti ratkaistavissa. 

Ja kun kaiken turhan voi jättää pois tai automatisoida, ihminen saa vuorokauteensa lisää käytettävissä olevaa aikaa. Kuten Nokiassa sanomme, haluamme antaa ihmisille aikaa takaisin. Tämä parantaa työn tuottavuutta, mutta mikä tärkeintä, sen myötä voimme tehdä enemmän sitä, mitä ehkä haluaisimme, muttemme pysty, kuten esimerkiksi viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa, sivistää itseämme, huolehtia terveydestämme, harjoittaa uskoamme tai elämänfilosofiaamme.

Esineiden internet mahdollistaa ja haastaa

Yritysten kannalta kyse on siitä, että esineiden internetin avulla voidaan luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia, täyttää asiakkaiden tarpeita uusilla tavoilla ja tehostaa liiketoimintaa. On päivänselvää, että esineiden internet tulee mullistamaan ansaintalogiikoita, luomaan uusia Googleja, Facebookeja, Ubereita, AirBnB:eitä, ja niin edelleen. Kaikki olemassa olevat ansaintalogiikat ja vanhat toimintamallit ja ovat vapaata riistaa, ja ne voidaan kyseenalaistaa sekä korvata paremmilla – ja hyvä niin. Lisäksi esineiden internet mahdollistaa tietysti nykyisten ja tunnettujen liiketoimintaprosessien toteutuksen tehokkaammin ja laadukkaammin.

Kokonaan eri asia sitten on, miten esineiden internetistä saatavat hyödyt jakautuvat ihmisten ja yritysten kesken. Monet työnkuvat saattavat muuttua tarpeettomiksi, mutta toisaalta uusiakin syntyy, monien tutkijoiden mukaan ehkä jopa yhtä paljon. Mutta entä jos tuottavuus paranee niin paljon, ettei edes kaikkien hyvin koulutettujen työpanosta enää tarvita? Miten säilytämme elämän mielenkiinnon ja ihmisten välisen tasa-arvon ja miten yhteiskuntarauha varmistetaan? Poliitikkojen on ratkaistava nämä haasteet. Heitä ei käy kateeksi – haaste on melkoinen. Haasteista huolimatta, kehitykselle ei tule tietenkään panna jarruja. Kaikki yritykset tehdä niin ovat ihmiskunnan historiassa epäonnistuneet surkeasti ja luoneet enemmän vahinkoa kuin hyvää. Uudistumista ei tule pelätä, esineiden internetin tuomat hyödyt ovat ehdottomasti haittoja suuremmat.

Tommi Uitto
Nokian matkapuhelinverkkojen globaalista myynnistä vastaava johtaja ja Nokia Suomen maajohtaja