Tiedote

Jatkoaika toi työmarkkinaratkaisun teknologiateollisuuteen

Teknologiateollisuus sai kilpailukykysopimuksen mukaiset ratkaisut valmiiksi perjantaina. Niiden piiriin kuuluu 280000 työntekijää ja toimihenkilöä. Ratkaisujen sisältö luo uskoa siihen, että Suomea kyetään yhteisvoimin kehittämään toimintaympäristönä.

”Olemme nyt oikealla polulla Suomen tilanteen korjaamiseksi”, Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen toteaa.

Kilpailukykysopimusneuvottelujen venyminen on aiheuttanut paljon perusteltuakin kritiikkiä. Kritiikin varjoon on jäänyt sopimuksen kiistattomat hyödyt ja sen merkitys Suomen talouden suunnan kääntämisessä. Kilpailukykysopimus on olennainen askel kohti parempaa, vaikkei korjaakaan yksin Suomen ongelmia. Hallituksen julkistamat veronkevennykset antavat talouteen oman kasvusysäyksensä.

Työaika pitenee

Teknologiateollisuudessa pidennetään säännöllistä vuosityöaikaa 1.1.2017 alkaen 24 tunnilla kilpailukykysopimuksen mukaisesti. Työajan pidentämisestä sovitaan paikallisesti. Jos paikallista sopimusta ei synny, työnantaja voi osoittaa lisätyöajan tuotannon ja toiminnan tarpeiden perusteella.

Selviytymislauseke auttaa kriisissä

Sopimuksen selviytymislauseke antaa mahdollisuudet reagoida kriisitilanteisiin. Lausekkeen avulla yrityksellä on mahdollisuudet selvitä vaikeista ajoista siten, että voidaan välttyä työpaikkojen menettämisiltä.

Paikallinen palkantarkistusmalli säilyy

”Vaikka keskusjärjestöjen kilpailukykysopimus sisältää palkkakehityksen osalta nollaratkaisun, haluamme tässäkin talouden tilanteessa säilyttää teknologiateollisuuteen luodun paikallisesti toteutettavan palkantarkistusmallin”, Inkeroinen sanoo. Mallin mukaan yrityksissä neuvotellaan vuosittain yrityksen taloustilanteen pohjalta mahdollisuuksista palkantarkistuksiin.

Jos neuvottelut eivät johda sopimukseen, työantajat toteuttavat palkantarkistukset palkkapolitiikkansa mukaisesti.

”Tällä haluamme osoittaa, että paikallinen palkkamalli on perusteltu niin hyvinä kuin huonoina aikoina.”

Investointeja ja työpaikkoja

”Nyt aikaansaatu ratkaisu luo osaltaan uskoa toimialan yrittäjille sekä halua investoida ja luoda uusia työpaikkoja Suomeen”, Inkeroinen arvioi.

Teknologiateollisuus ry pitää välttämättömänä, että kilpailukykysopimus toteutuu. Se edellyttää, että neuvottelutulokset hyväksytään liittojen hallintoelimissä ja keskusjärjestöt voivat todeta kattavuuden riittäväksi.

Lisätietoja: Varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen, Teknologiateollisuus ry, puh. 0400 894 220

 

Neuvottelutulosten yksityiskohdat:

24 tunnin pidennys työaikaan paikallisesti sovittavalla tavalla.  Ellei sopimusta synny paikallisesti, työnantajan päätöksellä voidaan ottaa työpäiväksi yksi kokonainen vapaapäivä, esimerkiksi lauantai ja pidentää vuorokautista työaikaa enintään kahdella tunnilla niin, että 24 tunnin pidennys toteutuu. Menettelytavat ovat hieman erilaiset eri sopimuksissa.

Vakavassa taloudellisessa kriisissä yritys voi poiketa työehtosopimuksen mukaisista palkka- tai muita taloudellisia etuuksia koskevista työehdoista tietyin reunaehdoin ja luottamusmiehen kanssa sopien. Tavoitteena on välttää henkilöstövähennyksiä ja turvata yrityksen toiminnan jatkuvuus.

Palkkojen tarkistuksesta neuvotellaan yrityksissä 30.11.2016 mennessä yrityksen taloustilanteen perusteella. Mikäli neuvotteluissa ei synny sopimusta, työnantaja toteuttaa mahdolliset palkkojen tarkistukset oman palkkapolitiikkansa mukaisesti.