Tiedote

Työturvallisuus paranee järjestelmällisellä toiminnalla

Työturvallisuus näyttää parantuneen eniten sellaisilla työpaikoilla, joissa panostetaan merkittävästi asiaan.

Työturvallisuutta edistäviä toimia ovat mm. turvallisuuskierrosten teko, säännölliset turvallisuuspalaverit sekä tapaturmien ja poissaolojen tarkka seuranta ja tilastointi.

– Kun toimintaa mitataan ja seurataan, tulosten arviointi perustuu tietoon, ei tunteisiin, todetaan Teknologiateollisuuden, Metalliliiton (17.5. alkaen Teollisuusliitto) ja Ammattiliitto Pron kuluvan vuoden alussa tekemässä yhteisessä selvityksessä.

Kysely tehtiin nyt viidettä kertaa. Sen avulla kartoitetaan mm. työturvallisuuden kehitystä, tapaturmien määrää, ammattitauteja ja ammattitautiepäilyjä. Kyselystä selviää niin ikään, että työpaikkojen heikentyneeseen työturvallisuuteen vaikuttavat keskeisesti myös työsuojeluun liittyvät asenteet.

Työsuojelukäytäntöihin pitäisi kyselyn mukaan opastaa tarkasti jo työhön perehdyttämisvaiheessa. Tällä torjutaan osaltaan huonojen asenteiden ja välinpitämättömyyden leviämistä työpaikalla.

Kolmannes toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutetuista arvioi, että jatkuva ylikuormitus on keskeinen työsuojeluongelma. Ylikuormitus nousee toimihenkilöiden vastauksissa enemmän esiin kuin työntekijöiden ja työnantajien edustajien vastauksissa. Työntekijöillä keskeiset ongelmat ovat selkeämmin fyysisiä, kuten esimerkiksi huonot työasennot.

Työtapaturmat ja niissä menetetyt työtunnit ovat selvityksen mukaan laskeneet hieman edellisestä, vuonna 2015 toteutetusta kyselystä. Vastaajat toivoivat liitoilta mm. koulutuksen lisäämistä ja työpaikkakäyntejä työsuojelun edistämiseksi.

Lisätietoja:

Marjo Uusi-Pantti, Teknologiateollisuus, puh. 040 145 8595

Jukka Saviluoto, Teollisuusliitto, puh. 020 774 1201

Juha Pesola, Teollisuusliitto, puh. 0400 548 441

Jukka Hämäläinen, Ammattiliitto Pro, puh. 050 383 2958

Raportti (pdf)

Kuva: Valmet Automotive