Tiedote

Uusien tilausten määrä notkahti teknologiateollisuudessa

Teknologiateollisuuden tuorein Talousnäkymät-raportti antaa viitteitä siitä, että Suomen kokonaisvienti ei ole enää kasvamassa.

Teknologiateollisuuden tuore Talousnäkymät-raportti antaa viitteitä siitä, että Suomen kokonaisvienti ei ole enää kasvamassa. Alan yritykset Suomessa saivat heinä–syyskuussa euromääräisesti selvästi vähemmän tilauksia kuin edellisellä vuosineljänneksellä. Myös henkilöstömäärän kasvu on ollut kesän jälkeen hitaampaa kuin alkuvuonna.

Tulokset perustuvat Teknologiateollisuus ry:n yrityskyselyyn, jolla selvitettiin alan yritysten uusia tilauksia, tilauskantaa ja henkilöstökehitystä heinä–syyskuussa.

– Maailmantalous kasvaa vahvasti, mutta valitettavasti Suomessa kasvu näyttää hidastumisen merkkejä. Mahdollisten myönteisten tulosjulkistusten keskellä on syytä muistaa, että monien kansainvälisten yritysten tulos tehdään muualla kuin kotimaassa, muistuttaa Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jorma Turunen.

Teknologiateollisuuden tiedustelussa mukana olevat yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia heinä–syyskuussa euromääräisesti 22 prosenttia vähemmän kuin edellisellä neljänneksellä, mutta 14 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Yrityksistä 62 prosenttia raportoi uusien tilausten vähentyneen huhti–kesäkuun jälkeen, 30 prosenttia lisääntyneen ja 8 prosenttia pysyneen ennallaan.

Tilauskannan arvo oli syyskuun lopussa hieman pienempi kuin kesäkuun lopussa, mutta 15 prosenttia suurempi kuin vuoden 2016 syyskuussa. Yrityksistä 49 prosenttia raportoi tilauskantansa supistuneen kesäkuun jälkeen, 36 prosenttia kasvaneen ja 15 prosenttia pysyneen ennallaan.

"Vahvan kasvun kausi uhkaa jäädä lyhyeksi pyrähdykseksi."

– Valtaosa yrityksistä siis kertoo, että sekä uudet tilaukset että tilauskanta supistuivat edellisestä kvartaalista. Myös Tilastokeskuksen ja Tullin luvut kertovat samanlaista tarinaa: vienti hypähti ylöspäin vuoden alkupuolella, mutta maaliskuun jälkeen kasvua ei ole enää ollut. Vahvan kasvun kausi uhkaa jäädä lyhyeksi pyrähdykseksi, Turunen sanoo.

Faktat pöytään kaikessa päätöksenteossa

Tuoreet luvut ovat ikävä uutinen ja nostavat esiin huolen talouden kasvusta ja pysyvästä tervehtymisestä. 

– Maan hallituksen tulee olla päätöksissään johdonmukainen ja pitää lupauksensa, että teollisuuden toimintaedellytyksiä ei heikennetä. Päinvastoin on tehtävä kaikki voitava investointien ja hyvän työllisyyskehityksen vauhdittamiseksi. Vahva kasvu ei voi jatkua nykyisellä kapasiteetilla, kuten Teknologiateollisuus on moneen kertaan muistuttanut. Talousluvut korostavat entisestään myös työmarkkinoiden vastuuta, Turunen painottaa.

– Teknologiateollisuus on näyttänyt vihreää valoa yritystukien arvioimiselle. Nyt hankkeessa ollaan kuitenkin etenemässä täysin nurinkurisesti. Päätöksiä tehdään vuodenvaihteen molemmin puolin ja vasta sitten selvitetään tukien vaikutusta globaaliin kilpailukykyyn. Ratkaisuilla voi olla suuri vaikutus Suomessa tehtävän työn ja suomalaisen puhtaan teknologian kilpailukykyyn, joten päätökset tulee tehdä faktapohjalta, Turunen painottaa.

Yritystukikeskustelussa pitää kiinnittää erityistä huomiota myös siihen, että julkisen rahoituksen osuus yritysten TKI-panostuksesta on Suomessa vain kolme prosenttia. Tämä on alle puolet OECD-maiden keskiarvosta. Kyse on investoinnista tulevaisuuteen, joten rahoitus pitäisi nopeasti kaksinkertaistaa.

Vältetään työmarkkinoilla vanhat virheet

Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen pitää Talousnäkymät-selvityksen tuloksia pysähdyttävinä. Kaikki ennustelaitokset ovat arvioineet talouskasvun hidastuvan ensi vuonna, mutta merkkien ilmaantuminen näin vahvasti tässä vaiheessa yllättää.

– Meneillään olevissa ja myöhemmin alkavissa työmarkkinaneuvotteluissa ei ole varaa virheisiin. On ehdottoman tärkeää, että työmarkkinaratkaisut parantavat edelleen kilpailukykyä ja ottavat huomioon yritysten erilaiset tilanteet. Tällä tavoin kannetaan vastuuta työllisyydestä ja ostovoiman vakaasta kehityksestä.

 

Teknologiateollisuuden tuorein Talousnäkymät-raportti

 

Lisätiedot:

Pääekonomisti Jukka Palokangas, puh. 040 750 5469 @palokju  

Toimitusjohtaja Jorma Turunen, puh. 050 044 5444 @Teknologiat

Teknologiateollisuuden tuoreimmat tilasto- ja esitystiedot löydät aina Talousnäkymät-sivustoltamme