Jokaisen on tehtävä osansa

|
Tuomas Pere

Suomen taivaalla on yhä synkkiä pilviä. Koko kansakuntaa yhdistää huoli Suomen tilanteesta.

Tavoitteena pitäisi olla, että jokainen sukupolvi jättäisi maan seuraajilleen entistä paremmassa kunnossa. Sukupolven sisään voi osua suhdannejaksoja tai shokkeja, joissa kasvu väliaikaisesti tyrehtyy. Mutta niissäkin tilanteissa voidaan hyvillä, pitkäjänteisillä päätöksillä rakentaa tulevaa ja vahvistaa pohjaa uudelle kasvulle.

Tästäkin alhosta varmasti selviämme. Kyse on vain siitä, miten syvän ja pitkän jäljen jätämme suhdannekäppyröihimme tulevien sukupolvien ihmeteltäväksi.

Kevään eduskuntavaalikampanjoissa puolueiden kattoteemat olivat lupaavia: niissä Suomelle luvattiin kuntokuuria, korjausliikettä ja uutta suuntaa. Talouden heikko tila näytti olevan kaikkien tiedossa.

Nyt hallitusneuvottelut ovat kääntymässä loppusuoralle ja näyttäisi siltä, että kaikki vaalilupaukset eivät ole unohtuneet, vaan keskusteluissa ovat edelleen mukana suuret teemat talouden tasapainottamisesta sekä kasvun ja työllisyyden parantamisesta. Tämä kuulostaa hyvältä.

Jotta kasvu ja uudistuminen toteutuisivat, täytyy Suomen uudistua. Sääntelyviidakkoa täytyy raivata. Yritysten kustannukset on Suomessa oltava kilpailijamaiden tasolla. Yritysverotuksen on kannustettava tulevaisuuden kannalta investointeihin. Meidän on vaikutettava Suomen toimintaympäristöön siten, että se on kilpailukykyinen ja kiinnostava niin yrityksille kuin niiden henkilöstölle. Nyt se ei sitä ole, ja tämän osoittaa investointien vähyys.

Yritysten täytyy puolestaan huolehtia omasta kilpailukyvystään. Tähän ne ovat myös valmiita. Teknologiateollisuuden yrittäjävaliokunnan yrittäjyysohjelma valmistui viime vuonna ja siinä yritykset asettavat toimintaympäristön kehittämisen lisäksi tavoitteita oman osaamisensa kehittämiseen. Yrityksillä on selvät askeleet kasvuun.

Tarvitsemme enemmän yrityksiä, jotka etsivät aktiivisesti uusia asiakkaita ulkomailta. Nyt vientimme on liian harvojen hartioilla, sillä toissavuonna Suomen kymmenen suurinta vientiyritystä vastasi kolmanneksesta koko maan tavaraviennistä ja 50 suurinta jo lähes kuudestakymmenestä prosentista.

Team Finland -verkostolla on siis näytön paikka. Varsinkin pk-yritykset tarvitsevat tukea uusien markkinoiden valloittamiseen.

Paljon on kirjoitettu Finnveran vastuiden kasvusta. Minusta kehitys on ollut oikeaa vaikeassa tilanteessa. On ollut tärkeää, että viennin rahoitusta on ollut saatavilla ja se on ollut samantasoista kuin kilpailijamaissamme.

On myönnettävä, että monelle yritykselle lähtökohta on vaikea. Noin neljännes Teknologiateollisuuden jäsenyrityksistä on tappiollisia.

Toisessa päässä ovat yritykset, jotka ovat maailman huippua omalla alallaan. Niiden esimerkki kannustaa uudistumaan – niin vaikeaa kuin se joskus onkin – ja metsästämään huipputuloksia. Menestyminen edellyttää, että jokainen tekee oman osansa.

Meidän yritysjohtajien osalta se tarkoittaa johtajuutta. Vastuullamme on viedä yrityksemme kohti parempia aikoja ja joskus – ellei aina – se vaatii myös vaikeita valintoja. Pitää nähdä, mitä asiakkaat haluavat ja mistä voidaan luopua.

Johdollamme yritysten on kyettävä uusiutumaan, luomaan uusia toimintamalleja ja tuotteita. Vain vanhassa pitäytyminen tuo kulukuurin toisensa jälkeen ja toiminta näivettyy.

Johdon on pidettävä yrityksensä tuloskunnossa, sillä vain kannattavat yritykset investoivat ja voivat työllistää.

Yritysjohdon pitää osoittaa johtajuutta myös henkilöstölleen. Johdon on paitsi kannustettava myös vaadittava sitä uudistumaan maailman mukana.

Teknologiateollisuus ry:n 110-vuotisjuhlissa pari vuotta sitten ETLAn Jyrki Ali-Yrkkö lopetti esityksensä visioon 120-vuotisjuhlien kutsukortista, jossa otsikko olisi ”Suomesta on tullut Euroopan huippu, näin se tehtiin”.

Haluan uskoa, että muutos on mahdollinen. Onhan tämä temppu jo tehty aikaisemmin muualla.

Saksa oli vuonna 2003 Euroopan sairas vanha mies. Kymmenen vuotta myöhemmin Saksan todettiin olevan Euroopan huippu. Miksi emme pystyisi samaan, jos vain päätämme niin.

Uskoani tukee myös se, että Teknologiateollisuuden yritykset ilmoittivat viime talvena tehdyssä selvityksessä halustaan kasvaa Suomessa ja vientimarkkinoilla.

Käsillä on uudistumisen aika.

Kirjoitus on yhteenveto toimitusjohtaja Tuomas Peren puheenvuorosta Teknologiateollisuuden Malja keväälle –tilaisuudessa 6.5.