Kunnossapitopalvelun digitalisointi tuo tehokkuutta

|
Sakari Toikkanen

Suuria keksintöjä tai isoja mullistuksia ei toimialallamme ole kovin tiheään tahtiin tapahtunut. Tehtaat toimivat, pyörät pyörivät ja rattaat jauhavat perusvarmalla tahdilla. Tuotannon tehostamiseksi toki haetaan ratkaisuja ja etsitään hyviä malleja prosessien käyttövarmuuteen ja tuotantotehokkuuteen.

Toimialan suurin mullistaja on digitaalisuus. Tietoa kerätään nykyisin jo mallikkaasti, mutta datan hyödyntämisessä on kuitenkin vielä lukemattomia mahdollisuuksia esimerkiksi teollisuuden kunnossapidossa. Kunnonvalvontaa on perinteisesti tehty aikataulutetusti ja manuaalisesti, jolloin tarkkaa tietoa laitteiden kunnosta ei välttämättä ole. Moderni anturitekniikka, digitaalisuus ja teollinen internet mahdollistavat kuitenkin koneiden ja laitteiden kunnonvalvonnan ennakoivasti. Laitteisiin liitettävät anturit on nopea asentaa ja ottaa käyttöön. Sensoridataa saadaan heti ja sen hyödyntäminen kertoo etukäteen laitteen kunnon ja näin turhilta tuotantokatkoksilta vältytään.

Datan analysointi ja hyödyntäminen tuo säästöjä

Digitalisaatio ei siis ole pelkkää pöhinää, vaan sen hyödyntämisessä on paljon mahdollisuuksia, jotka voidaan laskea säästettyinä euroina viivan alla. Datan kerääminen on arkipäivää, mutta vasta sen analysointi ja hyödyntäminen tuovat ratkaisevia etuja, jolla tuotantolaitoksen käytettävyyttä parannetaan merkittävästi. Säästöt syntyvät, kun huollon tarpeet pystytään optimoimaan ja tuotantokatkokset ja häiriöt prosesseissa saadaan minimoitua.

Resurssien ja osaamisen puute saattaa hidastaa tuotantolaitoksia ottamasta kaiken irti digitalisaatiosta. Silloin ratkaisua kannattaa hakea ammattilaisilta, jotka kulkevat kehittämisen kärjessä ja joilla on tarjota resursseja. Parhaimmillaan tällainen yhteistyö johtaa pitkäikäiseen kumppanuuteen, joka vie yhteisiin tavoitteisiin, kuten tehtaan käyttövarmuus, tuottavuus ja ennustettavat kustannukset.

Caverionin uusi vuoteen 2020 tähtäävä strategia julkistettiin vastikään. Olemme nostaneet siinä digitaalisuuden keskeiseksi asiaksi ja visionamme on olla sidosryhmiemme ykkösvalinta digitalisoituvissa ympäristöissä. Meille tämä on selkeä valinta, sillä digitalisaatiossa on ne mahdollisuudet, jotka haluamme hyödyntää kehittämällä uusia ratkaisuja teollisuuden hyväksi.Sakari Toikkanen

toimitusjohtaja, Caverion Teollisuuden ratkaisut