Lausunto

Lausunto EU:n komission vihreän kehityksen ohjelmasta

Asiantuntijalausunto eduskunnan talousvaliokunnalle valtioneuvoston selvityksestä, joka koskee EU:n komission vihreän kehityksen ohjelmaa (Green deal).

Eduskunnan talousvaliokunta on pyytänyt Teknologiateollisuus ry:ltä kirjallista asiantuntijalausuntoa valtioneuvoston selvityksestä E 61/2019 vp, joka koskee EU:n komission tiedonantoa vihreän kehityksen ohjelmasta (Green Deal), 11.12.2019. Kiitämme mahdollisuudesta lausua asiassa ja toteamme lausuntonamme seuraavaa:

Tiivistelmä:

  • Teknologiateollisuus kannattaa perusmuistiossa esitettyjä Suomen kantoja.
     
  • Tulevassa eurooppalaisessa ilmastolaissa tulisi vahvistaa EU:n oikeudellisesti sitovaksi tavoitteeksi ilmastoneutraalisuus vuoteen 2050 mennessä.
     
  • Vihreän kehityksen ohjelma toteutuminen vaatii vakaan, ennustettavan, tasapuolisen ja kilpailukykyisen toimintaympäristön. Lainsäädännöllä asetetaan tavoitteet, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan sekä korkean osaamisen avulla luodaan ratkaisut ja viestinnällä yhdessä taloudellisten ohjauskeinojen kanssa varmistetaan ripeä eteneminen.
     
  • Ilmasto- ja ympäristöpolitiikka tulee integroida nykyistä paremmin unionin teollisuus- ja kauppapolitiikkaan, innovaatio- ja tutkimustoimintaan sekä datatalouden ja digitalisaation edistämiseen.
     
  • Datan jakaminen ja dataliikkuvuus tulee nähdä valtavirtaisesti kaikessa ilmasto-, energia- ja kiertotalousajattelussa. Vihreän kehityksen ohjelma ei huomioi tätä tarpeeksi kattavasti. Sen on leikattava ilmastotyötä samalla tavoin kuin perusmuistiossa kuvaillaan sosiaalisen oikeudenmukaisuuden osalta.
     
  • Siirtymä ilmastoneutraaliin talouteen ja kiertotalous luovat merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille tuotteille ja palveluille.
     
  • Raaka-aineiden saatavuus on Euroopalle strateginen turvallisuuskysymys. Myös Suomen tulisi kannassaan nostaa esiin kriittisten materiaalien saatavuuden varmistaminen. Akuille tulee varmistaa Eurooppaan turvallinen, kestävä ja kiertotalouden periaatteiden mukainen arvoketju.
     
  • Pitkäjänteisen julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksiin perustuvan tutkimus- ja innovaatiopolitiikan merkitys korostuu entisestään. On tärkeää huolehtia myös suomalaisesta toimintaympäristöstä, jotta teollisuutemme pystyy hyödyntämään eurooppalaisesta vihreä kehityksen rahoituksesta kokoaan suuremman osuuden. Kotimaiset TKI-panostukset synkronoidaan Green Dealin tavoitteiden ja panostusten kanssa.
     
  • Eurooppalaisten edelläkävijämarkkinoiden vauhdittaminen ilmastoneutraaleille ja kiertotalouden mukaisille tuotteille vaatii vielä tukea ja kehittämistä. Kestävän rahoituksen ohjelman kriteereiden tulee olla teknologianeutraaleja.
     
  • Osana ilmastodiplomatiaa Suomen tulee esittää Euroopan unionille arktisen viraston perustamista, jonka tehtäviin lukeutuisi muun muassa napa-alueiden ilmastopolitiikka.

Lue koko lausunto: