Lausunto

Teknologiateollisuuden lausunto avoimen datan direktiivin täytäntöönpanosta 

Teknologiateollisuus kannattaa lämpimästi tiedon avaamista avoimen datan direktiivin edellyttämällä tavalla ja pitää tärkeänä että samalla parannetaan julkisen tiedon hyödynnettävyyttä direktiiviä laajemmin sekä vahvistetaan kansalaisten tiedollista itsemääräämisoikeutta julkisuuslaissa.  

Pääviestit 

  • Ehdotettu tiedon jakaminen rajapintojen kautta on äärimmäisen kannatettavaa ja parantaa olennaisesti tiedon hyödynnettävyyttä. 

  • Julkisuuslakiin ehdotettu tiedon antaminen sähköisessä muodossa on periaatteessa kannatettava mutta ehdotus ratkaisua koskevan asiakirjan sähköisessä muodossa antamisesta on laajennettava samalla yleiseksi: asiakirja on aina annettava sähköisessä muodossa, jos ei toisin säädetä tai jos se ei teknisistä syistä ole mahdotonta.  

  • Samassa yhteydessä on myös syytä vahvistaa kansalaisten tiedollista itsemääräämisoikeutta ja säätää viranomaiselle velvoite antaa henkilölle häntä itseään koskevat tiedot sähköisessä, yhteen toimivassa muodossa.  

Rajapinnat 

Kannatamme lämpimästi rajapintojen lisäämistä julkisen tiedon hyödynnettävyyden edistämisessä. Hallitus on ohjelmassaan sitoutunut siihen, että ”[l]ähtökohtana on, että julkiset toimijat avaavat julkiset rajapinnat, jos niitä ei ole erityistä syytä pitää niitä suljettuna.”  

Hallitusohjelma huomioiden, olisi syytä arvioida tulisiko rajapintojen käytöstä säätää direktiivin edellyttämää minimiä laajemmin. Rajapinnat edistävät kaikkien tietoaineistojen käytettävyyttä.  

Julkisuuslain päivittäminen digitaaliaikaan 

Kannatamme julkisuuslakiin ehdotettua muutosta asiakirjan antamistavan päivittämisestä. Samassa yhteydessä julkisuuslakia on syytä tarkastella laajemminkin. Viranomaisten tiedot ovat rekistereissä hyvin laajalti sähköisessä muodossa. Tällöin on paitsi kansalaisten, organisaatioiden kuin myös viranomaisten kannalta helpompaa, että asiakirjat annetaan sähköisessä muodossa.  

Kun julkisuuslakia päivitetään, olisi samalla syytä täsmentää, että hyvä tiedonhallintatapa merkitsee sitä, että tiedot annetaan sähköisessä, yhteen toimivassa muodossa. Edelleen olisi syytä ulottaa sama asiakirjan tai tietojen antamisen periaate sähköisessä, yhteentoimivassa muodossa lain 12 §:ssä tarkoitettuihin tietoihin. Esimerkiksi henkilön osaamista koskevat tiedot ovat helposti hyödynnettävässä digitaalisessa muodossa ainoastaan koulutuslaitosten rekistereissä. Näiden tietojen hyödyntäminen on erityisen tärkeää henkilöiden työllistymisen ja osaamisen päivittämisen kannalta.  

Jussi Mäkinen 

Lakiasiainpäällikkö, digitaalinen regulaatio