Näin tuplataan tuottavuus

|
Tauno Heinola

Viitaten Juha Sipilän EK:lle esittämään kysymykseen ”Millä keinoilla saamme aikaan noin 5 %:n tuottavuushypyn suomalaisen työn, julkisen sektorin ja yritystoiminnan kilpailukyvyn parantamiseksi?” haluan nostaa keskusteluun yhden ratkaisuehdotuksen.

Tuottavuutta voi merkittävästi nostaa lisäämällä Suomen robotisaatioastetta, joka nykyisellään on hälyttävän alhainen. Suomessa oli vuonna 2013 arviolta 122 robottia kymmentä tuhatta työntekijää kohden. Saksan vastaava luku oli 282, Japanin 323 ja Korean 437. Kiinassa robottihankinnat ovat arviolta 60 %:n vuosittaisessa kasvussa.

Käytän Suomen ABB:n omia tehtaita esimerkkeinä kohteista, joissa neljässä vuodessa tuottavuutta on nostettu kirkkaasti yli Sipilän asettaman 5 %:n tavoitteen.  Vaasan kytkintehtaalla 13 robotin lisäys vuoden 2010 jälkeen on nostanut tuottavuutta 57 %. Porvoon asennustuotetehtaalla 10 robotin lisäys vuoteen 2009 verrattuna on nostanut tuottavuutta 42 %. Asiakkaistamme Valmet Automotive toteaa avoimesti, että ilman robotteja Uudessakaupungissa ei valmistettaisi autoja.

Suomessa robotteja vastustetaan mm. työpaikkojen menetyksen pelossa. Tämä on turha pelko. Paitsi tuottavuutta robotit tuovat myös työtä – tutkimusten mukaan yksi robotti tuottaa 2-3 työpaikkaa muualle arvoketjuun.  Omien kokemustemme mukaan robotisaatioasteen lisääminen on pitänyt henkilöstömäärän ennallaan, laskenut sairaspoissaolojen määrää kymmenillä prosenteilla sekä lisännyt henkilöstön tyytyväisyyttä.

Suomeen tarvitaan robottimyönteistä keskustelua, alan huippuosaamista sekä rohkeita pilottihankkeita, joilla uuden teknologian mahdollistamat tuottavuushypyt voidaan todentaa. Tämä pätee niin julkiseen kuin yksityiseen sektoriin. Konkreettisena ehdotuksena voisi olla etenkin pk-sektorin robottihankintojen rahoituksen edistäminen sekä koulutus- ja tutkimusvarojen kohdentaminen robotisaatiota tukeville aloille. 

Tauno Heinola
Toimitusjohtaja, ABB Oy