Pere ja Ensio

Nyt on tehtävä kaikki, jotta pk-yritykset selviävät kriisin yli - katse kohti digivihreää kasvua

Teknologiateollisuuden yrittäjät Sami Ensio ja Tuomas Pere EK:n hallituksessa 2021: Koronan luoma epävarmuus vaikuttaa kaikkeen taloudelliseen toimeliaisuuteen. Digivihreä markkinakasvu tarjoaa suomalaisille yrityksille kokonaisuudessaan vuosituhannen vaihteen Nokiaakin suuremman liiketoimintamahdollisuuden.

Teknologiateollisuuden pk-yrityskenttää edustaa Elinkeinoelämän keskusliiton hallinnossa ensi vuonna kaksi kokenutta vaikuttajaa.

Tuomas Pere (Pintos Oy, kuvassa yllä vasemmalla) valittiin EK:n yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtajaksi ja EK:n hallituksen varapuheenjohtajaksi. Myös Sami Ensio (Innofactor Oyj) valittiin EK:n hallitukseen ja sen työvaliokuntaan. Ensio toimii lisäksi Teknologiateollisuuden yrittäjävaliokunnan puheenjohtajana ja Teknologiateollisuuden hallituksen varapuheenjohtajana.  

Mitä konkarit ajattelevat teknologiateollisuuden pk-yritysten tilanteesta ja näkymistä? Esitimme heille neljä kysymystä ensi vuodesta.

On arvioitu, että koronarokotteet tulevat auttamaan taistelussa pandemiaa vastaan todennäköisesti ensi vuoden puolivälin jälkeen. Miten arvioitte koronan vaikuttavan teknologia-alan pk-yrityksiin Suomessa ensi vuoden aikana?

Sami Ensio: Korona vaikuttaa teknologia-alan pk-yrityksiin hyvin vaihtelevasti, riippuen niiden toimialasta ja yrityksestä itsestään. Usealle yritykselle korona on aiheuttanut merkittäviä haasteita, heikentänyt tilauskantaa ja johtanut lomautuksiin tai jopa irtisanomisiin. Osalle yrityksistä koronalla ei ole ollut merkittävää vaikutusta, esimerkiksi IT-alalla on liikevaihdon kasvu heikentynyt, mutta samalla kannattavuus on jopa parantunut, kun matkakustannukset ja monet muut kustannukset ovat vähentyneet.

– Ja sitten löytyy harvoja voittajia, jotka syystä tai toisesta ovat oleellisesti hyötyneet koronan aiheuttamasta tilanteesta. Ensi vuoden ensimmäinen vuosipuolisko on todennäköisesti edelleen monille yrityksille varsin haasteellinen, mutta uskon, että liiketoiminta normalisoituu pikkuhiljaa kesän jälkeen, kun koronarokotteet alkavat vaikuttamaan. Vuosi 2021 voi olla ainakin osalle yrityksistä todella hyväkin. Tässä hetkessä on hyvä ajatella positiivisesti.

Koronan luoma epävarmuus vaikuttaa kaikkeen taloudelliseen toimeliaisuuteen

Tuomas Pere: Merkittävä teknologiaklusteri eli meriteollisuus kärsii todella paljon koronasta. Risteilylaivat seisovat satamissa ja uusien laivojen tilauksia viivytellään. Tämä on jo vaikuttanut laivateollisuuden alihankintaverkostoon rajusti. Elpyminen tapahtuu vasta, kun esitetään uskottava malli rokotteen tehosta ja jakelusta. Vientiyritysten toiminta on vaikeutunut muun muassa matkustusrajoitteiden takia. Ulkomaiset asiakkaat ovat varovaisempia investoinneissaan, koska koronan luoma epävarmuus vaikuttaa kaikkeen taloudelliseen toimeliaisuuteen. Tilauksia tulee vähemmän ja tilauskirjat pysyvät ohuina tai jopa tyhjenevät ennen, kuin tilanne selkeytyy.

­– Kriisi vaikuttaa ihmisiin ja yrityksiin niin, että keskitytään olemassa olevan toiminnan turvaamiseen. Uuden kehittäminen hidastuu. Etätyö on tietysti uusi normaali ja siihen liittyvät laite- ja softahankinnat kukoistavat.  Kodin kunnostaminen ja rakentaminen ovat pitäneet pintansa. Rakentamisen tuotteiden kysyntä on säilynyt yllättävän hyvällä tasolla.

– Yt-neuvotteluja ja lomautuksia on ollut paljon ja varmasti joku yritys myös lopettaa toimintansa tämän kriisin aikana.

Mihin teknologia-alan pk-yritysten pitää nyt panostaa?

Sami Ensio: Keskeisimmät panostusalueet riippuvat täysin yritysten tilanteesta. Jokaisen yrityksen tulee varmistaa ensisijaisesti toimintansa jatkuminen ja kilpailukykynsä seuraavien kuukausien aikana. Tässä on keskeistä sopia yrityksen toiminnan kannalta kilpailukykyisestä paikallisesta palkkaratkaisuista. Joissakin yrityksissä se voi tarkoittaa jopa palkkojen laskemista ainakin hetkellisesti, jotta voidaan välttyä lomautuksilta ja irtisanomisilta. Olen ilolla huomioinut, että myös palkansaajapuoli on ymmärtänyt tilanteen vakavuuden ja on aidosti valmis keskustelemaan paikallisen tilanteen huomioivasta palkkaratkaisusta.

Digivihreä markkinakasvu tarjoaa suomalaisille yrityksille kokonaisuudessaan vuosituhannen vaihteen Nokiaakin suuremman liiketoimintamahdollisuuden

– Samaan aikaan yritysten pitää myös katsoa pidemmälle tulevaisuuteen. Digivihreä markkinakasvu tarjoaa suomalaisille yrityksille kokonaisuudessaan vuosituhannen vaihteen Nokiaakin suuremman liiketoimintamahdollisuuden. Tulevaisuuteen tähtäävien kasvuyritysten pitää keskittyä digitaalisuuteen, kestävän kehityksen ratkaisuihin ja etenkin nämä mahdollistavien osaajien palkkaamiseen. Suurin kasvun pullonkaula suomalaisille yrityksille jatkossa on osaavan työvoiman saaminen.

Tuomas Pere: Murroskausien aikana yleensä luodaan uutta ja hävitetään vanhaa. Paikallinen sopiminen on tärkeää. Nyt pitää miettiä henkilöstön kanssa, miten voidaan kehittää tuottavuutta yrityksissä. Onnistumiset tuottavuuden kehittämisessä auttavat yleensä löytämään molempia osapuolia tyydyttävät palkkaratkaisut.

– Digitalisaatio luo mahdollisuuksia toiminnan kehittämiseen. Yritysten on oltava suunnannäyttäjiä ilmastonmuutoksen torjumisessa. Parhaimmillaan tämä luo uutta kysyntää ja uusia tuotteita. Vastuullisuus ja vastuullinen toiminta on menestyvän yrityksen tunnusmerkki.

Mihin asioihin EK:n ja Teknologiateollisuuden tulisi vuonna 2021 keskittyä, jotta Suomen pitkäaikaista etua ajetaan parhaalla mahdollisella tavalla?

Sami Ensio: Kaikkein tärkeintä on turvata yrityksille ennustettava ja kilpailukykyinen liiketoimintaympäristö, jotta yrittäjät ja sijoittajat haluavat jatkossakin sijoittaa Suomessa toimiviin yrityksiin. Tähän liittyy kilpailijamaihin nähden kilpailukykyiset palkkaratkaisut ja oikeudenmukainen verotus, jonka on mahdollistettava myös yritysten sukupolvenvaihdokset.

Kaikkein tärkeintä on turvata yrityksille ennustettava ja kilpailukykyinen liiketoimintaympäristö

– Tarvitsemme osaavaa työvoimaa, jonka saanti on varmistettava korkeatasoisella koulutusjärjestelmällä niin huippuylipistoissa kuin laaja-alaisella peruskoulutuksella. Oleelliseen rooliin nousee työvoiman muuntokoulutus uusiin digivihreän liiketoiminnan haasteisiin.

– Yhteiskunnan on syytä tukea tutkimusta ja tuotekehitystä, koska ilman tätä tukea eivät suomalaiset yritykset voi menestyä. Samaan aikaan meidän on huolehdittava kestävyysvajeesta ja parannettava julkishallinnon kustannustehokkuutta, erityisesti sote-palveluiden järjestämisessä.

– Digivihreän ajattelumallin on toteuduttava myös yhteiskunnallisessa päätöksenteossa, jotta voimme vähentää hiilidioksidipäästöjämme. Peräänkuuluttaisin myös yrittäjyyden arvostuksen lisäämistä yhteiskunnan kaikilla tasoilla poliittisista lähtökohdista riippumatta. Yrittäjät ovat Suomen talouden ehdoton selkäranka ja he pyrkivät poikkeuksetta toiminnallaan edistämään maamme hyvinvointia, eikä meillä ole varaa siihen, että yrittäjien roolia perusteettomasti kyseenalaistetaan julkisessa keskustelussa.

Pitkällä tähtäimellä on keskityttävä uudistumiseen ja kilpailukykyyn

Tuomas Pere: Lyhyellä tähtäimellä on tuettava yrityksiä ja henkilöstöä, jotta koronakriisistä selvitään. Pitkällä tähtäimellä on keskityttävä uudistumiseen ja kilpailukykyyn. Pitää huolehtia siitä, että pelisäännöt ovat kilpailukykyiset ja että yrityksille ja omistajille ei tule uusia rasitteita koronan varjolla. Jos yrityksiä rasitetaan nyt, työpaikkoja häviää ja yhteiskunnan koronasta toipuminen kestää pitkään.

Mihin aiot itse vaikuttaa EK:n hallituksessa?

Sami Ensio: Koen tehtäväkseni ajaa Suomen etua, jossa on keskeistä ymmärtää, että Suomen hyvinvointi seuraavien vuosikymmenten aikana rakentuu keskeisesti globaalin digivihreän markkinamahdollisuuden hyödyntämiseen. Meidän on pystyttävä jatkamaan ja myös laajentamaan vientivetoista ajattelutapaa. Suomen hyvinvointi voi pitkällä tähtäimellä perustua ainoastaan positiiviseen vaihtotaseeseen, jonka myötä pystymme jakamaan laajasti hyvinvointia koko yhteiskunnalle.  

Tuomas Pere: EK perusti koronanyrkin oikeaan aikaan. Se osaaminen löytyy jo talosta. Yritysten uusiutuminen ja kilpailukyvyn kehittäminen pitää muistaa myös kriisin aikana. EU elvyttää isolla kassalla myös ensi vuonna. Uusiutuminen vaatii panostuksia. Vaikutan siihen, että yritykset voivat saada hyvillä ehdoilla osansa tästä elvytyspaketista. Pitää myös kannustaa yrittäjiä osallistumaan EK:n ja Teknologiateollisuuden tapahtumiin. Kriisin aikana ei kannata jäädä yksin murehtimaan tilannetta. Seuraan myös sitä, että yrityksille ei tule uusia rasitteita.

Haastattelija:

Nora Elers

Katso myös: