Rohkeus kokeilla kuuluu modernin yritysjohdon tehtäviin

|
Kimmo Alkio

Jo muutaman vuoden ajan Suomen yritysmaailman seksikkäin ilmiö ovat olleet startupit. Viime vuonna suomalaiset startup-yritykset keräsivät rahoitusta miltei 300 miljoonaa euroa* ja ovat lunastaneet paikkansa halutuimpien työnantajien joukossa. Menestyjien kasvuluvut ovat olleet kolminumeroisia, eikä ole liioittelua sanoa, että esimerkiksi IT-alalla kasvun veturina tänä taantuman aikana ovat olleet juuri startupit.

Pienillä resursseilla ja matalilla organisaatioilla tehdään usein loistavaa tulosta ja saadaan uusia innovaatioita nopeasti markkinoille. Tässä on meille suurille haaste – kuinka vastaamme innovaatiokilpailuun vauhdin kiihtyessä?

Startupit menestyvät, koska niissä arvostetaan avoimuutta, yksilöä, luovuutta, innovatiivisuutta sekä halua ottaa riskejä. Myös suuryritysten pitäisi omaksua samanlaisia arvoja ja päämääriä. Kaikki yritysten työntekijät johtoa myöten on saatava ajattelemaan rohkeasti ja nälkäisesti. Pelkkä ajattelu ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan myös tekoja.

Miksi ei siis ottaa rusinoita pullasta ja yhdistää suuren IT-talon resurssit, osaaminen ja asiakaskanta tähän agiiliin työskentelymalliin, jonka tavoitteena on luoda tulevaisuuden kasvua?

Voimme vastata haasteeseen perustamalla pieniä kasvuyrityksiä oman toimintamme kylkeen: annamme yksikölle työrauhan pitämällä sen pahimman byrokratian ulottumattomissa ja luomalla selkeät säännöt, joilla taataan yksikön autonomisuus ja ketteryys. Ottamalla saamamme opit käyttöön voimme muuttaa koko yhtiön toimintatapoja nopeammin.

Me Tiedolla simuloimme startup-toimintaa kasvualueidemme osalta. Startupit Tiedon sisällä raportoivat hallitukselle, jonka puheenjohtajana toimin minä. Jäseninä on muita Tietolaisia ja jatkossa myös ulkopuolisia neuvonantajia.

Koska tulevaisuutta on kovin vaikea mitata perinteisen kirjanpidon menetelmin peräpeiliin katsoen, olemme ottaneet käyttöön ”innovation accounting” -periaatteen. Startupin alkuvaiheessa mittaamme oppimista: ideoiden määrää, kokeiluun päätyneitä ideoita ja kokeilujen lopputulemia.

Riskeinä start-up-toiminnalle isossa yrityksessä on suuremman skaalan liiketoiminnoista valuvat prosessit. Näin ollen startup-toiminta tulee pitää erillään perusbisneksestä, jotta pienillä kasvuhubeilla on aito mahdollisuus keskittyä rajun kasvun tulevaisuuteen, mutta leipä pysyy kuitenkin samaan aikaan pöydässä perusliiketoiminnan kautta.

Yritys ei voi rakentaa tulevaisuutta ja strategiaansa vain nykyisen varaan, vaan kasvua tulee katsoa pidemmälle tulevaisuuteen. Jokaisen yritysjohtajan velvollisuus ja vastuu on pitää huolta tulevaisuuden kasvusta. Kaksinapainen, tämän päivän liiketoimintaa ylläpitävä ja rohkeita kasvuinnovaatioita luova malli on mielestäni ainoa tapa, jolla voimme pärjätä.

Kimmo Alkio
toimitusjohtaja
Tieto Oyj

*Suomen pääomasijoitusyhdityksen tilaston mukaan