shutterstock_514413922large.jpg
Tiedote

Lakko väistyi ‒ teknologiateollisuuden toimihenkilölle saatiin uusi tes

10.2.2020 klo 13.42
Teknologiateollisuuden toimihenkilöille saatiin uusi työehtosopimus, kun Teknologiateollisuus ja Ammattiliitto Pro hyväksyivät maanantaina edellisenä yönä saavutetun neuvottelutuloksen. Samalla loppui yöllä alkanut Pron lakko, ja myös ylityökielto päättyi.

Pro hylkäsi lauantaina sovittelija Jukka Ahtelan tekemän sovintoehdotuksen. Työriitaan haettiin kuitenkin sopua jälleen sunnuntaina, ja osapuolet pääsivät kokonaisuudesta neuvottelutulokseen Ahtelan johdolla käydyissä neuvotteluissa.

Toimihenkilöiden uusi työehtosopimus on 25 kuukauden mittainen, ja se nostaa palkkoja sopimuskauden aikana yhteensä 3,3 prosenttia. Palkankorotusten taso on sama kuin aiemmin solmitussa teknologiateollisuuden työntekijöiden sopimuksessa, mutta ratkaisussa on hieman enemmän yritys- ja työpaikkakohtaista erää. Ratkaisun piirissä on noin 27 000 toimihenkilöä.

Ensisijaisena lähtökohtana on, että palkantarkistusten suuruudesta, ajankohdasta ja toteutustavasta sovitaan paikallisesti yritysten tilanteet huomioon ottaen. Mikä paikallista palkkaratkaisua ei synny, palkkoja tarkistetaan työehtosopimuksen ns. perälaudan mukaisesti.

Perälaudan mukaiset, yhteensä 3,3 prosentin korotukset jakautuvat seuraavasti: Ensimmäisenä sopimusvuonna viimeistään 1.3.2020 palkkoihin tulee 1,3 prosentin yleiskorotus. Toisena sopimusvuonna viimeistään 1.2.2021 palkkoja tarkistetaan 1,2 prosentin suuruisella yleiskorotuksella. Lisäksi palkkojen korottamiseen käytetään 1.2.2021 yritys- tai työpaikkakohtainen erä, jonka suuruus on 0,8 prosenttia.

Räätälöity työaikaratkaisu

Kiistaa aiheuttanut työaikakysymys ratkaistiin siten, että kiky-tunnit poistuvat entisessä muodossa ja tilalle tulee useita työaikaa ja joustoa lisääviä sekä kilpailukykyä parantavia elementtejä.

Perustellun tuotannollisen tarpeen vuoksi työaikaa voidaan pidentää työnantajan päätöksellä päivä- ja kaksivuorotyössä niin, että vuorokautinen työaika on enintään 10 tuntia ja viikkotyöaika enintään 50 tuntia. Tämä on mahdollista enintään 20 työvuoron osalta ja kuuden viikon aikana kalenterivuodessa. Työajan tulee myöhemmin tasoittua säännöllisen työajan mukaiseksi.

Lisäksi sovittiin, että työaikaa voidaan paikallisesti sopien pidentää enintään 32 tuntia vuodessa. Mikäli työajan pidennystä ei perustellusta tuotannon tarpeesta huolimatta saada sovittua, työnantaja voi joka tapauksessa osoittaa toimihenkilölle 8 lisätuntia peruspalkalla. Näitä 8:aa tuntia ei voi kuitenkaan sijoittaa arkipyhille eikä kyseisten viikkojen lauantaille, mikä olisi ollut mahdollista hylätyksi tuleen sovintoehdotuksen mukaan. Myös työnantajan järjestämää palkallista koulutusta voidaan sijoittaa 8 tuntia vapaapäivälle.

– On arvokasta, että sopu löytyi ja työtaistelu jäi lyhyeksi. Ratkaisun työaikaelementit ovat erilaisia kuin neuvottelukierroksella aiemmin tehdyissä sopimuksissa. Työaikaratkaisussa on otettu huomioon nimenomaan teknologiayritysten tarpeita toimihenkilötyössä, sanoo neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemi Teknologiateollisuudesta.

Kun uusi työehtosopimus on allekirjoitettu, Teknologiateollisuus jatkaa Pron ay-jäsenmaksujen perintää.

Lisätiedot:
Neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemi, puh. 040 833 9577